contact zoeken wedstrijden

De Keatssite Column (18), Overlap

Iedere maandag in het kaatsseizoen de 'Keatssite-Column' op www.knkb.nl. Deze week de bijdrage van Sybe Joostema.

Overlap

Soms laait voor aanvang van de voetbalcompetitie de discussie weer op of het nog zinvol is om in de laatste drie weken nog wel kaatswedstrijden op de zaterdag te laten spelen. Een lastige overlap, zo wordt in beide kampen gemord.
De trainer van SDS jeremieerde daar openlijk over in de amateurvoetbalbijlage van Op ‘e Roaster in de gemeente Littenseradiel. Easterein (SDS) was er namelijk behoorlijk de dupe van. De tweedeklasser heeft veel aansprekende kaatsers in haar gelederen: de broers Jacob Klaas en Erik Haitsma, Feiko Broersma en Dirk Yde Sjaarda. De kaatsers zouden ermee geholpen zijn dat de laatste wedstrijden van het seizoen alleen op zondag gespeeld zouden worden, net als in de hoofdklasse het geval is. Zaterdag stond de Lytse PC op het programma in Mantgum, voor de zestigste maal. Een vrjie formatie seniorenwedstrijd waar ook een aantal SDS’ers in theorie acte de présence kon geven. Voor hun parturen zochten ze vervanging. Hun trainer Dick Schuurman wenste hun aanwezigheid op het voetbalveld, zo liet hij in Op ‘e Roaster doorschemeren. Zaterdag stond het duel tegen Minnertsga op het programma. Bij de stand 1-2 in het voordeel van Minnertsga werd de wedstrijd afgebroken vanwege een blessure van de scheidsrechter.

De KNKB kent die overlapdiscussie al sinds jaar en dag. Het zijn niet alleen eersteklassers, maar ook de inmiddels uitgekaatste jeugd ondervindt hinder, zo wordt er vaak op de wedstrijden geroepen. Veel problemen zouden worden opgelost als er in de staart van het seizoen slechts zondagwedstrijden zouden worden gespeeld. De kaatswedstrijden een zaterdag in september zijn niet de meest grote. Sommige jeugdvoetballers zitten vast aan een team. In de kleinere dorpen speelt ook nog eens, dat juniorenteams amper rond te zetten zijn en zo ontstaat vaak het dilemma of kaatsen of het voetbalteam niet in de steek laten.

De genoemde SDS-spelers ontbraken in Mantgum dus op het appèl. Hoe je het ook wendt of keert, een aderlating is het zeker. Andersom zou hetzelfde gemeld worden bij SDS. Door afgelasting van de seizoenopening tegen Be Quick Dokkum en het meedoen van de genoemde spelers, valt de schade nog mee voor SDS. Dat kan niet van alle op zaterdag geplande kaatswedstrijden worden gezegd.

Een eentweetje tussen KNKB en KNVB zou wellicht op termijn voor een oplossing kunnen zorgen. Een van beide moet coulant zijn. Aan het einde van het seizoen wringt de schoen ook als de voetballers zich nog moeten opmaken voor een nacompetitie. Ten opzichte van eerdere jaren, wordt daar bij de jeugdvoetballers al rekening gehouden. Voor hen staan in die periode vaak zondagwedstrijden gepland.
Topkaatsers zijn dikwijls ook topvoetballers en andersom, PC-winnaar Folkert van der Wei speelt bij Mulier in Witmarsum. Ook Herman Sprik voetbalt daar.
Het ideetje voor FC St. Jakob ontstond trouwens ook op het voetbalterrein. De familie Meijer (van Staalbewerking bv. én sponsor) voetbalt en omarmde het idee met Triemstra, Van der Meer en Hiemstra. Het kan verkeren.

Terug naar de wedstrijd in Mantgum. De oud-hoofdklassers Chris Wassenaar, Simon Minnesma en Arie den Breejen hadden geen voetbalverplichtingen en wonnen met overmacht. In de fniale zetten zij het drietal Michiel Scheepvaart, Hyltje Bosma en Rudolf Soepboer opzij in de zestigste editie.

Sybe Joostema
 

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers