contact zoeken wedstrijden

Internationaal

Er zijn naast het Friese kaatsspel, dat voornamelijk in Nederland wordt gespeeld, ook nog vele andere kaatssoorten die buiten Nederland worden beoefend. In Belgie en Frankrijk is dit het jeu de pelote en in Spanje, Italië en Midden en Zuid-Amerikaanse landen zijn de vele vormen van Pelota waaronder ook het llargues. Naast de regionale varianten is er ook een internationale variant afgsproken. Het 'internationale spel'.

In 1928 is de CIJB opgericht. De KNKB was één van de initiators om te komen tot een internationale organisatie. Dit is een overkoepelende organisatie die tot doel heeft het organiseren van internationale toernooien welke toegankelijk zijn voor aangesloten landen. Deze toernooien worden dan ook door deze landen georganiseerd. Toewijzing vindt plaats tijdens de jaarlijkse CIJB vergadering.

De belangrijkste toernooien zijn het Europeeskampioenschap en het Wereldkampioenschap.
Het EK wordt om de 2 jaar georganiseerd en het WK om de 3 jaar. Ook voor de jeugd (tot 19 jaar) zijn er internationale toernooien. In 2018 vond het EK plaats in Franeker.

Tijdens deze toernooien worden de volgende spelvarianten gespeeld: Het internationale spel, llargues en het wallball.  Tijdens het WK kan door het organiserende land nog een plaatselijke variant aan het toernooi toegevoegd worden.

Nederland wordt vertegenwoordigd door spelers uit het Friese kaatsspel en spelers die Wallball beoefenen. Selecties worden gedaan door de bondscoach. Voor Nederland zijn dit de afgelopen jaren Marten Feenstra en Geert Vandervelden geweest. Hierin was Marten Feenstra verantwoordelijk voor het llargues en het internationale spel en Geert Vandervelden voor het wallball.

TeamNL heeft in 2017 deelgenomen aan het WK in Colombia. Het team keerde met twee bronzen en twee zilveren medailles huiswaarts. Het volgende grote toernooi is het WK 2020 dat in België wordt georganiseerd.
In 2018 is het EK georganiseerd door de KNKB in Franeker. TeamNL wist hier bij zowel bij de dames als de heren het internationale spel te winnen. Bij het wallball was er zilver voor de dames dubbel en zilver voor Marrit Zeinstra in het dames enkelspel.

Het bedrijf TRES is de trotse vaste sponsor van TeamNL. Sinds 1 augustus 2017 is Reisburo Franeker de trotse reispartner van de KNKB t.b.v. ons TeamNL. Daarnaast steunen verschillende bedrijven TeamNL in aanloop naar een groot toernooi. Een overzicht van alle TeamNL-sponsoren vindt u op de pagina van Sponsoren Team NL/ Internationaal.

Klik hier voor meer informatie over het CIJB

Selectie internationaal spel EK 2018
Selectie internationaal spel EK 2018

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers