contact zoeken wedstrijden

Internationaal

Er zijn naast het Friese kaatsspel, dat voornamelijk in Nederland wordt gespeeld, ook nog vele andere kaatssoorten die buiten Nederland worden beoefend. In Belgie en Frankrijk is dit het jeu de pelote en in Spanje, Italië en Midden en Zuid-Amerikaanse landen zijn de vele vormen van Pelota waaronder ook het llargues. Naast de regionale varianten is er ook een internationale variant afgsproken. Het 'internationale spel'.

In 1928 is de CIJB (Conféderation International du Jeu de Balle) opgericht. De KNKB was één van de initiators om te komen tot een internationale organisatie. Dit is een overkoepelende organisatie die tot doel heeft het organiseren van internationale toernooien welke toegankelijk zijn voor aangesloten landen. Deze toernooien worden dan ook door deze landen georganiseerd. Toewijzing vindt plaats tijdens de jaarlijkse CIJB-vergadering.

De belangrijkste toernooien zijn het Europeeskampioenschap en het Wereldkampioenschap.
Het EK wordt om de 2 jaar georganiseerd en het WK om de 3 jaar. Ook voor de jeugd (tot 19 jaar) zijn er internationale toernooien. In 2018 vond het EK plaats in Franeker. De jeugd heeft in juli 2019 het Jeugd EK in Moita (Portugal) gekaatst.

Tijdens deze toernooien worden de volgende spelvarianten gespeeld: Het internationale spel, llargues en het wallball.  Tijdens het WK kan door het organiserende land nog een plaatselijke variant aan het toernooi toegevoegd worden.

Nederland wordt vertegenwoordigd door spelers uit het Friese kaatsspel en spelers die wallball beoefenen. Selecties worden gedaan door de bondscoach. Voor Nederland zijn dit de afgelopen jaren Marten Feenstra en Geert Vandervelden geweest. Hierin was Marten Feenstra verantwoordelijk voor het llargues en het internationale spel en Geert Vandervelden voor het wallball.
Hille Saakstra heeft het stokje van Geert Vandervelden overgenomen en zal als bondscoach alle werkzaamheden rondom de discipline wallball voor zijn rekening nemen.  

TeamNL heeft in 2017 deelgenomen aan het WK in Colombia. Het team keerde met twee bronzen en twee zilveren medailles huiswaarts. Het volgende grote toernooi is het WK 2020 dat in België wordt georganiseerd.
In 2018 is het EK georganiseerd door de KNKB in Franeker. TeamNL wist hier bij zowel de dames als de heren het internationale spel te winnen. Bij het wallball was er zilver voor de dames dubbel en zilver voor Marrit Zeinstra in het dames enkelspel. Tijdens het Jeugd EK in 2019 in Portugal heeft ons team ook de nodige prestaties geleverd met de volgende resultaten:
Internationale spel: 1e prijs (Europees Kampioen) voor het meisjesteam.
Wallball: 1e prijs (Europees Kampioen) en 2e prijs voor dubbels meisjes en een 1e prijs (Europees Kampioen) en 2e prijs voor dubbels jongens (verschillende leeftijdsgroepen).

Sinds 2019 is Speedbooks rapportage software de trotse sponsor van TeamNL, tezamen met TRES die al enige jaren subsponsor van TeamNL is. Sinds 2019 staat Jelle Eijzenga Fysiotherapie op de mouw van het wedstrijdshirt van TeamNL. Daarnaast steunen verschillende bedrijven TeamNL in aanloop naar een groot toernooi. Een overzicht van alle TeamNL-sponsoren vindt u op de pagina van Sponsoren Team NL/ Internationaal.

Klik hier voor meer informatie over het CIJB.

Henk Bootsma vreugde
logo_beeldmerk-speedbooks-Kleur+Zwart_NEW
TRES - Logo-zwart-plat-zonderpayoff
Jelle Eijzenga logo (2)

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers