contact zoeken wedstrijden

​Gert-Anne van der Bos besluit seizoen in stijl

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma

Gert-Anne van der Bos, de 30-jarige opslager uit Mantgum, kaatste zondag op de befaamde Oldehovepartij een berepartij. Met zijn opslag als machtig wapen was hij voor zijn tegsnstanders bijna niet te bekaatsen.

In de finale tegen Menno van Zwieten, Renze Pieter Hiemstra en Thomas van Zuiden sloegen zijn kanonskogels als granaten in de vijandelijke veste. Binnen tien minuten stond hij met zijn maten Hyltje Bosma en Laas Pieter van Straten al met 3-0 en 2-0 voor. Via 6-0 en tweemaal 6-2 leek het slechts een kwestie van tijd dat de witte vlag gestreken zou worden bij trio Van Zwieten. Maar toen er bijna geoogst kon worden raakte Van der Bos even uit zijn evenwicht. De vier missers op rij stelden zijn zelfvertrouwen even op de proef maar nadat de stand weer gelijk getrokken was hervond Van der Bos zijn ritme en via 6-4 en tweemaal 6-2 werd de zege een feit. Op 5-3 en 4-2 plaatste Gert-Anne van der Bos zijn zevende en achtste zitbal. Dat Van der Bos na afloop tot koning werd gekroond was meer dan vanzelfsprekend. Het was voor de tegenwoordig in Mantgum wonende opslager reeds zijn vierde zege op deze klassieker. Eerder zegevierde hij in 2010, 2012 en 2013. Bovendien werd hij even zovele malen koning van de partij. Voor Van der Bos was de zege in Leeuwarden de vijftiende van het jaar en de 140ste uit zijn carrière. Bovendien kaatste hij zondag zijn 199ste finale sedert zijn intrede in de hoofdklasse.
Voor Hyltje Bosma was de zege op de Oldehovepartij de eerste van het jaar in de hoofdklasse.
Het winnende trio kreeg wel het nodige voor de kiezen voordat de kransen konden worden opgehaald. Dat was nog niet het geval tegen Jelle Attema, Kees van der Schoot en Patrick Scheepstra. Trio Jelle Attema speelde tweemaal op zes gelijk voor Sinterklaas en die cadeautjes werden door trio Van der Bos graag uit gepakt. Op 5-2 en 6-2 was de vijfde zitbal van Van der Bos die de partij in het slot gooide.
De strijd om de premie of niets tegen Bauke Triemstra, Jelle Scharringa en Tjisse Steenstra zat vol spanning maar kwalitatief was het een partij uit de grouwe middelmaat. Dat kwam vooral omdat de opslag van beide ver onder de maat was. Maar omdat beide partijen zich daar aan bezondigden bleef de spanning er tot het eind in zitten. Na twee eersten gelijk liep trio Bauke Triemstra aan de hand van Tjisse Steenstra uit naar een 4-2 en later 5-3 voorsprong. Maar via tweemaal 6-4 bleef Van der Bos c.s. kansrijk. Bauke Triemstra c.s. kwam dan wel op matchpoint bij 5-5 en 6-4 maar een geweldige bovenslag van Van Straten op de opslag van Tjisse Steenstra bracht alles aan de hang. Dezelfde Steenstra miste vervolgens op deze cruciale stand.
Menno van Zwieten c.s. won eerst met twee vingers in de neus van trio Auke Boomsma. (5-0 en 6-4). Tegen Marten Bergsma c.s. ging het tot spel gelijk gelijk op maar daarna liep men een ruk door na 5 om 2 met slechts vier punten tegen. Op 5-2 en 6-6 miste Marten Bergsma voor de achtste maal het perk.
De halve finale tegen Enno Kingma, Taeke Triemstra en de jonge Pieter Jan Leijenaar was spannend to drie eersten gelijk. De misser van Enno Kingma op 3-3 en 6-6 luide de ondergang in. Daarna kon Pieter Jan Leijenaar zowel op 4-3 en 6-6 en 5-3 en 6-6 de kaats niet passeren.
De kleine premiewinnaar had aan een zege genoeg voor het derde geld. Gerrit-Jan Duiven, Gabe Jan van Popta en Hendrik Kootstra kwamen met 3-2 voor maar de zitbal van Enno Kingma op 4-4 en 6-6 was de beslissende actie in de partij. Op 5-4 en 6-4 deed hij het nog eens dunnetjes over.

Cijfers Oldehovepartij. 1. Menno van Zwieten, Renze P. Hiemstra en Thomas van Zuiden – 2. Auke Boomsma, Allard Hoekstra en Sjoerd de Jong 5-0 en 6-4; 3. Marten Bergsma, Pier Piersma en Tsjerk Elsinga – 4. Remmelt Bouma, Lennart Adema en Willem Heeringa 5-3 en 6-4; 5. Bauke Triemstra, Jelle Scharringa en Tjisse Steenstra – 6. Simon Zijlstra, Pieter Jan Plat en Erwin Zijlstra 5-5 en 6-4; 7. Gert-Anne van der Bos, Hyltje Bosma en Laas Pieter van Straten – 8. Jelle Attema, Kees van der Schoot en Patrick Scheepstra 5-2 en 6-2; 9. Gerrit-Jan Duiven, Gabe Jan van Popta en Hendrik Kootstra – 10. Enno Kingma, Taeke Triemstra en Pieter Jan Leijenaar 4-5 en 2-6; Tweede omloop: 1. Menno van Zwieten c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 5-2 en 6-6; 5. Bauke Triemstra c.s. – 7. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-5 en 6-6 (Van der Bos c.s. wint); 10. Enno Kingma c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Enno Kingma c.s. – 1. Menno van Zwieten c.s. 3-5 en 6-6; 7. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Finale: 7. Gert-Anne van der Bos c.s. – 1. Menno van Zwieten c.s. 5-3 en 6-2. 

1e prijs heren LKC

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Suppliers