contact zoeken wedstrijden

Najaars AV KNKB 2010

De samenvatting van de Algemene Ledenvergadering van de KNKB van 25 november 2010 in Tulip Inn te Franeker. foto's: Henk Bootsma fotografie

De notulen worden binnenkort verzonden en gepubliceerd. Om half acht opent voorzitter Theunis Piersma de vergadering. Er zijn 64 verenigingen vertegenwoordigd. Afke Hijlkema wordt gehuldigd voor al haar kaatsprestaties. Met meer dan 1000 punten noemt Piersma haar ‘een sieraad op de kaatsvelden’. Afke krijgt als nummer één van het puntenklassement aller tijden het “top drie insigne” opgespeld.

Theunis Piersma speldt de top 3 insigne op bij Afke Hijlkema

Sipke Saakstra heeft mededelingen over de stand van zaken bij de technische kaatsontwikkelingen: -Topkaatsen is in ontwikkeling, het HB komt hier een volgende keer op terug. -Nav voorstel van Makkum en Dronrijp over de herinvoer van leren kaatsballen bij de jeugd: vanaf komend seizoen kaatsen ook de schooljongens en schoolmeisjes met leren kaatsballen De welpen en pupillen kaatsen komend jaar nog met kunststofkaatsballen. Warren vd Veen (vz Makkum) wil graag dat alle categorieën met de leren kaatsbal kaatsen. Een opiniepeiling (handopsteken) wijst uit dat de vergadering er voor kiest meer tijd te nemen om op zoek te gaan naar een zachtere bal voor de jongste kaatsers. -Schoeisel: ervaringen van de afgelopen seizoenen en informatie bij diverse betrokkenen geeft een mogelijke denkrichting aan de scheidsrechter de mogelijkheid te geven de wedstrijd af te lassen (bij slechte weersomstandigheden). Bettie Blumers vertelt over de WIS IN en de website van de KNKB. Bij de WIS IN loopt het aantal abonnementen gestaag terug. Reden van opzeggingen zijn deels financieel van aard en deels door ouderdom of overlijden. Er zijn voornemens op korte termijn wervende acties op te zetten om nieuwe abonnementen te verkrijgen. De Hoofdcommissie Marketing onderzoekt of op langere termijn de WIS IN voor ieder lid van de bond mogelijk is. De WIS IN is een van de weinige bondsbladen die in eigen beheer wordt uitgegeven en inkomstengenererend is. De cijfers van de huidige website zijn positief, vanaf het begin (voorjaar 2007) zit er een stijgende lijn in. Vanaf januari t/m oktober 2010 zijn er 80.000 unieke bezoekers en meer dan 500.000 pageviews. Er wordt gekeken naar verbeteringen van de site. Pieter Zondervan geeft informatie over wedstrijdzaken: -Het aantal heren hoofdklasse wedstrijden is de afgelopen jaren van 40 teruggedraaid naar 34. - Er wordt in overleg met oa de TC toegewerkt naar een vast aantal partuur van acht. - Uniforme aanvangstijden: bij 8 partuur aanvang: 12.00 uur, bij 10 partuur aanvang: 11.00 uur. Jaap de Vries (vz Witmarsum) is het niet eens met de aanvangstijden. Het HB gaat met de betrokken verenigingen overleggen. Het WK kaatsen stond gepland voor 2011 en wordt verplaatst naar 2012. Tijdens het WK worden 4 varianten gespeeld: Internationaal Spel, Muurkaatsen, Llargues en de locale variant (in dit geval het Friese kaatsen). Er zijn contacten met de Provincie gelegd. Directeur René Ahlers licht de jaarplannen voor 2011 toe.

René Ahles aan het woord

Voorafgaand aan de AV is er een toevoeging voor de Statuten en het Huishoudelijk Reglement uitgedeeld. Sas Jepkema heeft namens de kf Húns-Leons zinvolle wijzigingen en aanpassingen aangeleverd. Deze opmerkingen worden meegenomen in de aanpassingen. Het HB stelt voor een start te maken met de verzelfstandiging van het kaatsmuseum. Dit wordt door de AV aangenomen. André Tolsma heeft een bevlogen betoog over de voorstellen die namens de kaatsvereniging uit Dronrijp zijn ingediend: 1: Centraal gestuurde wedstrijdagenda. André verzoekt aan KNKB de wedstrijdagenda op 1 oktober gereed te hebben. 2: Contributiebeleid KNKB: er wordt geen termijn en geen grondslag voor het nieuwe contributiebeleid afgesproken. In de Hoofdcommissie Marketing wordt volop een nieuw contributiestelsel voorbereid. Dit voorstel zal in de toekomst aan de AV worden voorgelegd. Ook de peildatum van 1-1-2010 blijft staan. De overige zes (van de totaal acht) voorstellen vanuit Dronrijp worden doorgeschoven naar de voorjaarsvergadering van 2011 met die voorwaarde dat bij goedkeuring de voorstellen in het kaatsseizoen 2011 van kracht worden. Penningmeester Sietze Groustra licht Begroting 2011 toe. De begroting heeft een aantal uitgangspunten, o.a. zoveel mogelijk kostendekkende activiteiten en ‘de gebruiker betaalt’. Er zijn o.a. vragen over de tribune, de kosten van de masseurs, opbrengst van de commercieel manager/sponsorgelden, prijzen van de NK’s (aardewerk borden), het verlagen van de bijdrage aan de VVK en het maken van fundamentele keuzes voor het uitvoeren van de taken van het bondbureau. Er wordt door het HB toegezegd een onderzoek te doen naar de waarde van de aardewerk borden tijdens het NK. De verhoging van de kosten van de tribune valt niet bij iedereen goed. In het verleden is de tribune te weinig verhuurd en is het niet kostendekkend. De verhoging is daarom noodzakelijk. De KNKB zal een aanbieding maken voor de tribune en dan kunnen de kv’s reageren. Na overleg over het amendement over de kosten van de masseurs wordt de begroting aangepast: de verhoging van de kosten van de masseurs voor 2011 wordt teruggedraaid (blijft hetzelfde als in 2010).

overleg tussen André Tolsma, Warren vd Veen en Saakje Lettinga

Tijdens de bestuursverkiezingen wordt Sipke Saakstra gekozen als nieuwe voorzitter van de KNKB. Adrie Weiland presenteert zich aan de AV en wordt ook met applaus ontvangen. Adrie zal zich bezighouden met de portefeuille ‘Verenigingsondersteuning en Federaties’. Tjeerd Dijkstra schuift door naar ‘Wedstrijdzaken’ en Pieter Zondervan wordt verantwoordelijk voor ‘Technische Zaken’. Ulbe van Dijk krijgt de onderscheiding ‘Erelid van de KNKB’. Van Dijk is actief geweest in het hoofdbestuur van de CFK, hij heeft een actieve rol gespeeld bij de fusie van de CFK en de KNKB in 1994 en heeft daarna in het hoofdbestuur van de KNKB gezeten. Daarnaast heeft Van Dijk nog diverse kader- en ondersteunende functies voor de kaatssport vervuld. Van Theunis Piersma krijgt Ulbe van Dijk de versierselen opgespeld.

Adrie Weiland uit Minnertsga nieuw in het Hoofdbestuur van de KNKB
Ulbe van Dijk ontvangt van Theunis Piersma de onderscheiding

Bij de Rondvraag attendeert André Tolsma het HB erop in het kader van de aanvangstijden, dat wedstrijden sneller en korter zijn geworden, omdat er niet bijgeloot meer hoeft te worden. Pieter Zondervan geeft aan dat er in de pauze afspraken zijn gemaakt met de betreffende kv’s hierover te overleggen. Koen Sijtsma (vz Sexbierum/Pieterbierum) wil meer duidelijkheid over het schoeisel. Sipke Saakstra geeft aan dat het een voorgenomen voorstel betreft en dat het verder wordt uitgewerkt.

Sipke Saakstra speldt de onderscheiding bij Theunis Piersma op

Ten slotte wordt Theunis Piersma onderscheiden als ‘Erelid van de KNKB’ door de kersverse voorzitter Sipke Saakstra. Piersma is negen jaar voorzitter geweest. In april 2002 dreigde Piersma de kortst-zittende KNKB voorzitter te worden door de ‘nap kwestie’ op de AV. Dat ging net goed. Eén van de hoogtepunten was het Koninklijk bezoek in 2008 (zowel in Makkum als Franeker) met kaatsende prinsen en prinsessen op ’t Sjûkelan. Ook de samenwerking met de KNVB en de verhuizing van het bondsbureau naar Heerenveen zijn tijdens het voorzitterschap van Piersma verwezenlijkt. Piersma noemde zelf zijn periode als voorzitter ‘zijn mooiste bijbaan’. Jan Volbeda bedankt namens de VVK Theunis Piersma voor de prettige samenwerking. Om 23.10 sluit voorzitter Sipke Saakstra de vergadering en is er nog gelegenheid afscheid te nemen van Theunis Piersma.

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers