contact zoeken wedstrijden

Gert-Anne van der Bos opnieuw koning in Berltsum!

Tekst: Klaas Postma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Je hebt als kaatser van die steden of dorpen waar je domweg niet kúnt verliezen. Gert-Anne van der Bos heeft dat met Berltsum. Zijn partuur met Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra had vandaag misschien niet in de finale moeten staan, maar verliezen in Berltsum is domweg niet mogelijk zo lijkt het. De jarige Van der Bos gaf zichzelf een extra cadeau in de vorm van een overwinning. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar werden tweede. De derde prijs was voor Johannes van der Veen, Jorn-Lars van Beem en Kevin-Jordi Hiemstra. 

Misschien hadden de heren Van der Bos, Triemstra en Zijlstra vooraf het mooie programmaboekje doorgenomen. Daar viel in te lezen dat Sjouke de Boer, Robert van Wieren en Johannes Westra vijftig jaar geleden wonnen. Die stonden destijds in de eerste omloop met 5-3 en 6-0 achter maar wonnen toch en pakten daarna de eerste prijs.  

De geschiedenis herhaalde zich. In de eerste omloop hadden Van der Bos c.s. het onverwacht ‘dreech’ tegen Auke Boomsma, Tsjerk Elsinga en Jan-Tymen Eisma. Van der Bos was sterk vanaf de stuit. De cijfers spreken voor zich: 13 zitballen. De laatste op 5-3 en  6-4. In de tweede omloop met als inzet een plek in de finale door een staand nummer leek een nederlaag tegen Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra onvermijdelijk.  

Van der Bos kreeg miste richting en ook het perk Triemstra-Zijlstra draaide niet geweldig. De achterstand liep op tot 5-2 en iemand merkte op dat het partuur van Van der Bos als een natte krant stond te kaatsen. Die natte krant werd alsnog omgetoverd in een prachtige glossy, overigens wel met dank aan de tegenstanders. Bergsma en zijn maten stonden op 5-3 en 6-2 maar een partij ‘killen’ is een kwaliteit op zich.  
De laatste klap kwam er niet, althans niet voor Bergsma en zijn maten. Op 5-3 en 6-6 was de buitenslag van Marten Bergsma weliswaar nipt maar het betekende de niet meer verwachte ommekeer. Alle bordjes kwamen aan de telegraaf. De partij verdiende een 5-5 en 6-6 stand en die kwam er ook. Gert-Anne van der Bos heeft de kwaliteit om een tegenstander in spreekwoordelijke zin de nek om te draaien en deed dat ook door een zitbal te plaatsen bij Hendrik Kootstra in het achterperk. Dan kun je er niet meer af.  
Ook niet wanneer je in de finale tegen Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar met 2-0 en later met 4-2 achter komt te staan. Het duo Triemstra-Zijlstra begon zich in het perk te roeren en hoe. Triemstra sloeg de bal zes keer over de bovenlijn en Zijlstra deed dat nog een keer vaker. Het werd 4 om 4 waarna Menno van Zwieten met lede ogen moest aanzien hoe zijn opslagen over de bovenlijn verdwenen of hoe ze buiten de perklijnen vielen. Op 5-4 en 6-2 miste Menno van Zwieten voor de laatste keer het perk. 

De premiewinnaars moesten in de bakoven van Berltsum een partij meer kaatsen om de eindstrijd te halen. Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma kwamen op-en-uit te kort en verloren op 5-3 en 6-4. In de tweede omloop was er een lange partij tegen Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar. Die kwamen met 4-2 achter te staan en schakelden over op plan B: Hiemstra mocht verder als balkeerder. Steenstra kwam in het achterperk en Wassenaar voorin. Dat leek te helpen want Wassenaar sloeg de ene na de andere bal over de bovenlijn en in een mum van tijd was de achterstand helemaal ingelopen. Maar je hebt van die dagen en dit was er zo eentje. Waar Van der Bos er in Berltsum nooit lijkt af te kunnen, verloren Steenstra en zijn maten uiteindelijk toch. Op 5-5 en 6-4 sloeg Gabe-Jan van Popta de kaats voorbij. 

In de halve finale moest worden afgerekend met Johannes van der Veen, Jorn-Lars van Beem en Kevin-Jordi Hiemstra. Dat partuur pakt af en toe prijzen mee en dat is een mooie beloning voor een trio dat heel behoorlijk kan kaatsen. Na 3-3 werd het verschil gemaakt aan de opslag. Menno van Zwieten sloeg sterk op en Johannes van der Veen had een mindere periode. Op 5-3 en 6-2 sloeg Jorn-Lars van Beem de bal buiten. Het was zijn eerste opslagmisser in de partij maar wel de beslissende.  
Van der Veen, Van Beem en Hiemstra mochten als nummer 10 op de lijst meteen kaatsen om een prijs. Bauke Triemstra, Thomas Dijkstra (invaller voor de geblesseerde Hendrik-Jan van der Velde) en Riemer Hoekstra waren vrij snel een illusie armer. Op 5-2 en 6-6 plaatste Johannes van der Veen een zitbal.  

Het was in Berltsum af en toe een ‘wondere wereld’. De niet meer verwachte winst van het partuur van Van der Bos in de tweede omloop, twee toeschouwers die zich tijdens het kaatsen doodleuk op het veld lieten vereeuwigen door een fotograaf en het shirt van Menno van Zwieten dat verdween zodat zijn partuur de finale in geleende shirts moest spelen.  
Het shirt bleek uiteindelijk op het dak van de kantine te liggen. De laatste slag in de finale viel om 18.30 uur. Dat is te laat maar een aantal partijen duurden lang en het was voor de kaatsers geen pretje om in de hitte te moeten spelen. Alle lof dat men dat zo goed mogelijk deed. Ook lof voor de kaatsvereniging van Berltsum. Daar was met scheidsrechter Wiersma afgesproken dat het inslaan op het veld maximaal vijf minuten mocht duren. Daarna moest de partij beginnen. Dat lukte en zoiets scheelt op een kaatsdag al gauw een half uur tot een uur. Het wordt tijd dat andere verenigingen dit goede voorbeeld gaan volgen.  
 
 

DSC_3932
Koning van Berltsum Verliezend finalist Pieter Jan Leijenaar

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers