contact zoeken wedstrijden

Dubbel feest winnend trio Gert-Anne van der Bos

Tekst: Klaas Postma
Foto: Henk Bootsma (archief)

'Tussen de diken rust de see in myn akkers'. Deze spreuk staat op een rotonde in St.-Annaparochie. Een stuurman zal op 'see' zijn schip af en toe letterlijk tussen de klippen door moeten loodsen om de haven te bereiken. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra moesten hun partuur figuurlijk langs lastige klippen loodsen. Dat lukte want de overwinning op de vrije-formatiepartij in St.-Annaparochie was voor hen. In de finale bleven Haye-Jan Nicolai, Jelte Visser en Evert-Pieter Tolsma op precies de helft staan. Erwin Zijlstra werd tot
koning uitgeroepen.

In die eindstrijd werden Nicolai en zijn maten vlot op een 4-0 achterstand gezet. Die bleven stug doorgaan en pakten drie keer achter elkaar op 6-6 het bordje. Echt spannend werd het niet meer. Een buitenslag van Haye-Jan Nicolaij op 6-2 betekende 5-3. Op 5-3 en 6-4 was de zesde zitbal van Van der Bos voldoende voor de winst.
 
Voor het duo Van der Bos-Triemstra was de winst in St.-Annaparochie dubbel feest voor wie van cijfers houdt. Het was krans nummer 104 en daarmee passeerde het inmiddels illustere duo hun zo mogelijk nog illustere concurrenten, het duo Sake Saakstra-Piet Jetze Faber die 103 keer de krans als duo won.

In de eerste omloop was er direct al een kraker tussen het partuur van Van der Bos en dat van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Op papier althans want de praktijk viel tegen. Van der Bos sloeg geweldig op waar Bergsma de juiste versnelling maar niet kon vinden.

Gevolg was een 4-0 voorsprong voor Van der Bos en zijn maten. Bergsma schakelde alsnog een tandje bij maar het was het allemaal net niet of misschien zelfs helemaal niet vandaag. Op 5-3 en 6-0 sloeg Taeke Triemstra boven.

Op de tweede lijst was daar kraker nummer twee. De tegenstanders: Tjisse Steenstra, Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. Van der Bos had ten opzichte van de eerste partij een jas uitgedaan aan de opslag. De kale cijfers zeggen niet altijd alles want Van der Bos (12) en Erwin Zijlstra (3) misten 15 keer aan de opslag. Steenstra (3) en Wassenaar (4) deden dat 'maar' 7 keer.
 
Toch verloor het partuur van Steenstra omdat men het geluk op een paar cruciale momenten niet mee had. Op 4-4 en 6-4 betekende de derde opslagmisser van Steenstra een 5-4 achterstand. Op 5-4 en 4-4 kon het perk Hiemstra-Wassenaar beide dikke kaatsen niet passeren.

In de halve finale wachtten Chris Wassenaar, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar. Wassenaar was de hele partij verbaal aanwezig met de nodige kwinkslagen. Van Popta en Leijenaar werden constant aangevuurd en opgepept en Chris liet aan de opslag af en toe aardige dingen zien, maar een verrassing zat er geen moment in want het kwaliteitsverschil was te groot. Op 5-3 en 6-2 sloeg Erwin Zijlstra zijn partuur met een zitbal de finale in.

De premiewinnaars kaatsten in de eerste omloop tegen Youri de Groot, Hendrik-Jan van der Velde en Jelte-Pieter Dijkstra. Het regende buitenslagen (27 in totaal) en de partij was niet om aan te zien. Op 5-5 en 6-2 plaatste Haye-Jan Nicolaij een zitbal. In de strijd om de premie of niks waren Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten de tegenstanders. Tot 3-3 ging het gelijk op maar daarna draaide het perk Visser-Tolsma veel beter dan dat van Van der Schoot-Van Zwieten. Die wisselden nog van positie maar dat bood geen soelaas. Op 5-3 en 6-2 plaatste Haye-Jan Nicolaij een zitbal.

Chris Wassenaar, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar hadden aan één overwinning genoeg om derde te worden. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Thomas van Zuiden kregen alle hoeken van het kaatsveld te zien en gingen
op 5-0 en 6-4 ten onder.

Prijswinnaars: 1. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), Taeke Triemstra (Sint-Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens), (koning); 2. Haye-Jan Nicolaij (Britsum), Jelte Visser (Sexbierum) en Evert-Pieter Tolsma (Winsum) 3. Chris Wassenaar (Minnertsga), Gabe-Jan van Popta (Lollum) en
Pieter-Jan Leijenaar (Exmorra).

Cijfers St.-Annaparochie
Eerste omloop: 1. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 2. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 3-5 en 0-6; 3. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten – 4. Tjisse Steenstra, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 1-5 en 2-6; 5. Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra – 6.  Haye Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma 5-5 en 2-6; 7. André van Dellen, Jouke Bosje en Willem Heeringa – 8. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten 4-5 en 6-6; 9. Chris Wassenaar (voor Jelle Attema), Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar - 10. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Thomas van Zuiden 5-0 en 6-4. Tweede omloop: 2. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Tjisse Steenstra c.s. 5-4 en 6-4; 6. Haye Jan Nicolaij c.s. – 8. Kingma c.s. 5-3 en 6-2. 9. Chris Wassenaar c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Chris Wassenaar c.s.  - 2. Gert-Anne van der Bos c.s. 3-5 en 2-6. 6. Haye Jan Nicolaij c.s. staand nummer. Finale: Haye Jan Nicolaij c.s. – 2. 2. Gert-Anne van der Bos c.s. 3-5 en 4-6.
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers