contact zoeken wedstrijden

Trio Menno van Zwieten haalt zijn gram

Tekst: Rynk Bosma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

De winst in de eindstrijd van de heren hoofdklas vrije formatiepartij van zondag 6 september op het Sjûkelân van het trio Menno van Zwieten, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar op de nieuwe erfvijand Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra zou geïnspireerd kunnen zijn op wraak. De bittere smaak van drie keer die laatste zo belangrijke twee bolletjes missen aan een maximaal gevulde telegraaf weg spoelen. Op 5-0 en 6-6 leek Van Zwieten wel die indruk te wekken toen hij de partij met een zitbal afsloot.
 
Het was alsof de klok honderd jaar terug was gezet en de helft van de finalisten voor ‘melkerstiid’ om 16.30 uur thuis moesten zijn om de koeien te verlossen van hun witte ballast. Binnen een half uur was de partij beslist. De klok sloeg vier keer en toen waren de kemphanen van even eerder al op weg met de zo noodzakelijke dienbladen bier. Sport verbroedert immers. Vergeten bijna dat de beslissing net even eerder viel dan die genoemde zitbal van Van Zwieten. Kootstra was er na afloop van overtuigd dat hij in het perk tot de finale zijn beste kaatsdag van dit seizoen had. En als hij het zegt dan is dat ook zo want de allrounder is wars van te grote woorden.
 
 

DSC_2451

Een eerste teken aan de wand in die finale was die bal op 2-0 en 6-2 toen de geblokte man uit Minnertsga de kaats niet kon passeren. Met een beetje waarschuwende hulp van zijn maten had hij die bal als buiten kunnen laten vallen. Dat betekende 3-0 en Hiemstra timmerde vervolgens dat eerst bij elkaar met drie ballen boven. Wonderbaarlijk toch, hoe goed deze 35-jarige ‘quick silver’ nog is. Want bedenk wel dat Bergsma aan de opslag stond.
 
Voor de partij was het funest dat Kootstra last kreeg van een kuitblessure en dat betekent een slok op een borrel. Hij verhuisde naar het voorperk en zijn opslag was niet meer zo geplaatst als eerder. En dat moet je altijd bekopen tegen een perk als Hiemstra-Wassenaar. Beide heren timmerden vier ballen boven en zij kregen bovenmodale steun van hun grillige, maar deze keer dominerende opslager Van Zwieten. Welbeschouwd een te snel en teleurstellend einde qua spanning.
 
Het was bij KV Jan Bogtstra een dag om het motto van de kaatsclub in Dongjum in ere te houden. ‘Hâld Moed’ was het voor het publiek want er was weinig spanning te beleven. Natuurlijk misten er kaatsers zoals Kees van der Schoot of Pieter Jan Plat maar  dat is al weken zo. Een drietal niet complete parturen maken het er niet spannender op.
 

DSC_2474

 
Voeg daar nog een toch wel tegenvallende halve finale aan toe. De huidige heersers, partuur Marten Bergsma, tegen de heersers van de laatste jaren, Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra. Het trio Bergsma wandelde door de partij heen alsof het een vroege herfstwandeling betrof. Op 5-1 en 6-6 vonniste Van der Bos zijn eigen partuur met een derde misser. Als drietal heeft het partuur kennelijk geen inspiratie meer. Ja, tegen de mindere goden gaat het vaak vlekkeloos maar tegen parturen waarbij men ‘aan de bak’ moet loopt het gierend uit de bocht.
 
Uitslag Franeker: 1. Menno van Zwieten, (Heerenveen), Renze Pieter Hiemstra (Deinum) en Hans Wassenaar (Leeuwarden); 2. Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Hendrik Kootstra (Minnertsga); 3. Gert-Anne van der Bos, (Mantgum), Taeke Triemstra (Sint Jacobiparochie)  en Tjisse Steenstra (Bitgummole).
 
Cijfers Franeker: eerste omloop: 1. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 2. Enno Kingma, Hessel Postma (vervanger Kees van der Schoot) en Erwin Zijlstra 5-1 en 6-0; 3. Haye Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma – 4. Bauke Triemstra, Jenko Kingma (vervanger Pieter Jan Plat) en Sjoerd de Jong 5-5 en 6-2; 5. Simon Scharringa, Jelle Scharringa en Paulus Yde Walda – 6. Menno van Zwieten, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 0-5 en 6-6; 7. Johannes van der Veen, Kevin Jordi Hiemstra en Tsjerk Elsinga – 8. Remmelt Bouma, Ignas Dijkstra (vervanger Bauke Dijkstra) en Willem Heeringa 4-5 en 4-6; 9. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 10. Patrick van Dellen, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden 5-3 en 6-4. Tweede omloop: 1. Marten Bergsma c.s. - 3. Haye Jan Nicolay c.s. 5-0 en 6-6; 6. Menno van Zwieten c.s. – 8. Remmelt Bouma c.s. 5-1 en 6-6; 9. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Gert –Anne van der Bos c.s. – 1. Marten Bergsma c.s. 1-5 en 6-6; 6. Menno van Zwieten c.s. staand nummer. Finale: 6. Menno van Zwieten c.s. - 1. Marten Bergsma c.s. 5-0 en 6-6.

HH Franeker | Menno van Zwieten wint Menno van Zwieten Hans - Marten Bergsma. 5-0 6-6 zitbal op Hendrik Kootstra 1) Menno van Zwieten Renze Hiemstra Hans Wassenaar 2) Marten Bergsma Dylan Drent Hendrik Kootstra. 3) Gert-Anne van der Bos Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra #keatsen #kaatsen

Geplaatst door KNKB -Kaatsbond- op Zondag 6 september 2020

HH Franeker | Hans Wassenaar wil nog wel even doorgaan met het kaatsseizoen. Vandaag won de Leeuwarder achterinse met Menno van Zwieten en Renze Hiemstra. #keatsen #kaatsen #wesettetroch

Geplaatst door KNKB -Kaatsbond- op Zondag 6 september 2020

VIDEO | Dylan Drent verloor vandaag met Marten Bergsma en Hendrik Kootstra de finale kansloos van Menno van Zwieten Renze Hiemstra en Hans Wassenaar. 'Kan ook eens gebeuren' aldus de sympathieke voorinse uit Harlingen. #keatsen #kaatsen #wesettetroch

Geplaatst door KNKB -Kaatsbond- op Zondag 6 september 2020

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers