contact zoeken wedstrijden

Partuur Haije Jan Nicolay wint Anton de Haanpartij in Bitgum

Tekst: Jan Braaksma
Foto: KNKB Media

Het kon in de finale op zaterdag van de d.e.l. – wedstrijd voor eersteklassers alle kanten uit maar na twee spel gelijk was de formatie van Haije Jan Nicolay (Britsum), Mark Minnesma (Dronryp) en Yannick Hielkema (Bitgum) net wat scherper als de concurrent met Paul Dijkstra (Bitgum), Hessel Postma (Winsum) en Wessel Hilverda (Winsum). Op 5-4 en 6-2 lag de kaats te ver voor achterinse Wessel Hilverda.
 
Tot vier eersten gelijk zat er weinig marge tussen beide parturen. Na eersten gelijk was het eerste gewin voor Haije Jan Nicolay zijn formatie toen hij op 1-1 en 6-6 een zitbal plaatste. Maar daarna werd het heft in handen genomen door een van de plaatselijke favorieten Paul Dijkstra c.s. Via 6-4 en 6-2 werd het 3 om 2 en op 3-2 en 6-6 plaatste Yannick Hielkema de bal buiten het speelveld. Maar gezien de krachtsverhoudingen behoefde dit niet desastreus te zijn voor de partij. Yannick Hielkema bracht de spanning in de partij terug door een bovenslag op 4-2 en 4-6.
 
Trio Haije Jan Nicolay kwam vervolgens met 4-3 en 2-6 voor maar de balans in de partij kwam terug met een misser van Paul Dijkstra. De bovenslag van de jonge Mark Minnesma op 4-4 en 4-2 zette de deur open naar de vijf eersten. Nipt voor van Wessel Hilverda en niet voorbij slaan van de kaats door Freule winnaar Hessel Postma maakte de weg naar de vijf bordjes vrij. Na vijf eersten gelijk en 2-2 sloeg Mark Minnesma nipt de kaats voorbij en miste Wessel Hilverda voor de vierde maal het perk. Voor de jeugdige Mark Minnesma was dit de eerste zege bij de senioren!
 
Trio Haije Jan Nicolay bereikte de finale via een regelmatige zege op trio Patrick van Dellen (5-3 en 6-4). Een omloop verder bleef het tot vier eersten gelijk spannend tegen de formatie van Wierd Baarda c.s. Daarna miste Wierd voor de achtste maal het perk op 4-4 en 6-0 en op 5-4 en 6-4 plaatste Haije Jan zijn vierde zitbal.
 
In de strijd om een plaats in de finale ging het tegen trio Arne Tigchelaar c.s. tot vier eersten gelijk op. Dan te weten dat Arne Tigchelaar c.s. alle vier eersten op zes gelijk had binnen gehaald. Bovenslagen van Mark Minnesma op 4-4 en 6-4 en Pier Piersma op 5-4 en 2-6 brachten de vijf eersten gelijk aan de telegraaf. Op 5-5 en 6-4 miste opslager Peter van Zuiden voor de negende maal het perk. Een partij met maar liefst 25 missers waarvan trio Van Zuiden het leeuwenaandeel opeiste met maar liefst 15 stuks.
 
De premiewinnaar Paul Dijkstra c.s. kwam tot een simpele zege op Jeroen Haarsma c.s. (5-1 en 6-0). Tegen Gerard de Vries c.s. was het een opslag die voor geen meter werkte. Trio Paul Dijkstra hield de schade net wat beperkter dan plaatsgenoot Gerard de Vries c.s. en kwam als eerste bij 5-3 en 6-2 droog over de sloot.
 
De kleine premie was tenslotte voor trio Arne Tigchelaar die weinig moeite hoefde te doen om trio Elgar Boersma aan de kant te zetten. (5-0 en 6-2). Twee opslagers in een partuur werkt nu eenmaal niet! Tegen Lieuwe van der Werff c.s. was het een dubbeltje op de kant maar op 5-4 en 6-2 kon de droge overkant toch nog worden bereikt.
 
Cijfers Bitgum. Eerste omloop: 1. Wessel van der Woud, Jelte Visser en Stefan van der Meer – 2. Willem Miedema. Lieuwe van der Werff en Jelle Scharringa 5-5 en 0-6; 3. Arne Tigchelaar, Peter van Zuiden en Pier Piersma – 4. Elgar Boersma, Simon Zijlstra en Jelle Cnossen 5-0 en 6-2; 5. Patrick van Dellen, Allard Hoekstra en Klaas Pier Folkertsma – 6. Haije Jan Nicolay, Mark Minnesma en Yannick Hielkema 3-5 en 4-6; 7. Jan-Sjouke Weewer, Aizo Veltman en Jeroen de Boer – 8. Wierd Baarda, René Anema en Sip-Jaap Bos 1-5 en 2-6; 9. Jeroen Haarsma, Lucas Postma en Jasper Jager – 10. Paul Dijkstra, Hessel Postma en Wessel Hilverda 1-5 en 0-6; 11. Gerard de Vries, Stan van der Berg en Riemer Hoekstra – 12. Youri de Groot, René de Haan en Allard van Wigcheren 5-4 en 6-0. Tweede omloop: 2. Willem Miedema c.s. – 3. Arne Tigchelaar c.s. 4-5 en 0-6; 6. Haije Jan Nicolay c.s. – 8. Wierd Baarda c.s. 5-4 en 6-4; 10. Paul Dijkstra c.s. – 11. Gerard de Vries c.s. 5-3 en 6-2. Halve finale: 3. Arne Tigchelaar c.s. – 6. Haije Jan Nicolay c.s. 5-5 en 2-6; 10. Paul Dijkstra c.s. staand nummer. Finale: 10. Paul Dijkstra c.s. – 6. Haije Jan Nicolay c.s. 4-5 en 2-6.
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Suppliers