contact zoeken wedstrijden

Formatie Menno van Zwieten boekt verrassende zege

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma

kees

Het partuur van Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra liet zich zondag in een zonnig Sint Jacobiparochie van de allerbeste kant zien door fraai de zege op te eisen op de zevende vrije formatiewedstrijd van het huidige seizoen. In een bijzonder snelle en eenzijdige finale werd de formatie van Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar in recordtijd verslagen. Op 5-1 en 6-4 sloeg Hans Wassenaar de bal buiten het speelveld.
 
Die zege mocht misschien verrassend worden genoemd gezien het spel van een dag eerder in Broeksterwâld. Daar kon nog niet een deuk in een pakje boter worden geslagen maar op de vrije formatiewedstrijd van KV het Noorden kaatsten de mannen een hele beste partij met als uitsmijter de halve finale tegen trio Gert-Anne van der Bos.
 
De finale stelde afgezien het eerste bordje niet veel voor. Bij een 6-4 voorsprong miste opslager Menno van Zwieten tweemaal het perk en zodoende was het eerste eerst voor trio Marten Bergsma. Maar daarna liet men weinig steken meer vallen. Voorinse Kees van der Schoot ramde de ene na de andere bal over de bovenlijn en stopte pas toen de teller negen bovenslagen noteerde.
 
Dat enorme slaggeweld had natuurlijk zijn invloed op de opslag van Bergsma en Wassenaar. Bergsma, op dit moment toch al niet gezegend met een groot zelfvertrouwen,  zag Van der Schoot de ene na de andere bal over de bovenlijn rammen. Met als gevolg dat hij na negen missers als balkeerder het einde van de wedstrijd moest halen. Na de misser van Bergsma op 1-0 en 4-6 rende trio Van Zwieten in hoog tempo naar de finish. Op 2-1 en 6-6 was er nog een kans op betere tijden voor trio Bergsma maar door de retourslag van Erwin Zijlstra bleef dat bij hopen.
 
Via driemaal 6-4 stoomde de Van Zwieten trein door naar een mooie eerste zege van het seizoen. Erwin Zijlstra werd uitgeroepen tot koning van de partij. Hij kreeg acht stemmen tegenover Menno van Zwieten zeven. De geweldig kaatsende Kees van der Schoot kreeg niet de beloning die hij verdiende. De drie toegekende punten staken schril af tegen de geleverde prestaties.
 
Was de finale erg teleurstellend, dat kon niet gezegd worden van de halve finale waarin trio Gert-Anne van der Bos de tegenstander was. Het werd een mooie spannende en meeslepende partij waarbij de emoties hoog opliepen na een dubieuze beslissing bij de stand 3-2 en 6-6. Tjisse Steenstra moest een marginale kaats verdedigen en bracht de bal diep achterin bij Erwin Zijlstra. Was de bal nu voor de lijn of achter de lijn! De dienstdoende keurmeester moest het antwoord schuldig blijven.
 
Hoewel de bal in eerste instantie kwaad werd gegeven werd dat later door scheidsrechter Hendrik Sweering weer gewijzigd in een nieuwe slag omdat de keurmeester die over de kwaadlijn ging het niet had gezien. De keurmeester die niet belast was met de kwaadlijn meende dat de bal wel kwaad was maar daar kon Sweering niet op afgaan. Kwam ook nog bij dat Zijlstra nu wel of niet een slaande beweging maakte…feit was wel dat de partij daarmee wel een enorme knauw kreeg.
 
Steenstra moest nog eens alles uit de kast halen en dat was te veel gevraagd en het bordje ging dan ook naar Van Zwieten c.s. Niet dat het beslissend was maar de ingreep was wel van invloed op het verdere verloop van de partij. Een partij waarin het maar liefst zesmaal zes gelijk werd en waarin Van Zwieten c.s. viermaal aan het langste eind trok. De winnaar van de laatste zes wedstrijden oogde minder scherp en leek enigszins vermoeid na de wedstrijd in Broeksterwâld en de clash in de eerste omloop tegen Bauke Triemstra c.s. die het publiek op de banken kreeg. Op 5-3 en 6-6 sloeg Erwin Zijlstra de kaats voorbij.  
Van Zwieten c.s. ondervond naar de finale verder weinig echte problemen. André van Dellen hadden langer werk om in Sint Jacobiparochie te komen dan ze als kaatser op het veld stonden. (5-1 en 6-0). Haije-Jan Nicolay c.s. kon het tempo iets langer bijhouden maar ging op 5-3 en 6-0 ook kopje onder.
 
Marten Bergsma c.s. kon zich opwarmen tegen Remmelt Bouma c.s. (5-1 en 6-2). Enno Kingma c.s. bleef tot spel gelijk in het spoor van Bergsma c.s. maar daarna was het snel gedaan met de aspiraties van de Bildt Stars. Via driemaal 6-2 en eenmaal 6-4 was het gedaan met de Bildtse koopman.
 
Gert-Anne van der Bos c.s. vocht een geweldig duel uit met Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Voor het publiek was het een geweldige partij waarin trio Gert-Anne van der Bos over meer dan negen levens leek te beschikken. Na spellen gelijk liep Bauke Triemstra met een sterk kaatsende Hendrik Kootstra uit naar een 4-2 voorsprong. De bovenslag van Taeke Triemstra op 3-4 en 6-6 zorgde weer voor aansluiting maar Bauke Triemstra kwam het eerst op de vijf eersten door de zevende bovenslag van Hendrik Kootstra op 4-4 en 6-2.
 
Op 5-4 en 6-4 leek het einde oefening voor Van der Bos c.s. maar een tactische zet van de oudste Triemstra bracht Kootstra aan het twijfelen toen hij een kaats moest verdedigen. Gevolg: een misser! Daarna wisselen met een niet al te grote kaats. Steenstra zocht Drent op en die sloeg misschien wel iets te hard tegen een afdraaiende bal. Gevolg: een geweldige keeractie van Gert-Anne van der Bos  hield zijn partuur nog steeds in de race. Na 5-5 en 2-2 liep mede door een bovenslag van Taeke Triemstra trio Van der Bos uit naar een 5-5 en 6-2 stand. Vervolgens miste Steenstra het eerste matchpoint maar op 5-5 en 6-4 benutte hij met een geweldig diep opgeslagen bal wel het tweede matchpoint. Een prachtige partij waarin de verliezer meer punten boekte dan de winnaar.  
 
Sint Jacobiparochie in cijfers: 1. Haije Jan Nicolay, Pier Piersma en Evert Pieter Tolsma – 2. Jelte Pieter Dijkstra, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden  5-5 en 6-0; 3. Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra – 4. André van Dellen, Bauke Dijkstra en Tsjerk Elsinga 5-1 en 6-0; 5. Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar  - 6. Remmelt Bouma, Jelte Visser en Willem Heeringa  5-1 en 6-4; 7. Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten – 8. Enno Kingma, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong 4-5 en 2-6; 9. Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra  - 10. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 5-5 en 6-4. Tweede omloop: 1. Haije Jan Nicolay c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 3-5 en 0-6; 5. Marten Bergsma c.s. – 8. Enno Kingma c.s. 5-2 en 6-2; 9. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 3-5 en 6-6; 5. Marten Bergsma c.s. staand nummer. Finale: 5. Marten Bergsma c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 1-5 en 4-6.
 

...
 

erwin

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers