contact zoeken wedstrijden

Tjisse Steenstra grote man in Holwerd

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma

In Damwâld, Dokkum en Sint Jacobiparochie kon de zege niet over de eindstreep worden getrokken maar op de negende vrije formatie partij in Holwerd lukte het wel. In een mooie, onderhoudende partij greep trio Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra de derde zege van het seizoen. Tegenstander was de formatie Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer en die verloor door een bovenslag van Taeke Triemstra op 5-3 en 6-2. 
 
Tjisse Steenstra werd verdiend de nieuwe bezitter van de Zilveren Wandelbal. Hij was op en uit de man waar het bij zijn formatie om draaide. Hij miste ook wel eens het perk maar als het om het ‘eggie’ ging stond zijn opslag als een huis.
 
De finale tegen Marten Bergsma c.s. was een herhaling van de finale in Damwâld toen trio Bergsma aan het langste eind trok. Zo spannend als toen werd het zeker niet. Steenstra sloeg vanaf het begin van de partij voorbest op en daar voelde Gert-Anne van der Bos zich goed bij. Van der Bos, die al vijf keer eerder in zijn geboorteplaats wist te winnen, kon aan het eind van de dag daar weer eentje aan toevoegen. Hij miste dan wel vijf keer het perk maar daar stonden ook vier zitballen tegenover.
 
Van der Bos c.s. liep snel uit naar een 2-0 en later 4-1 voorsprong. Tjisse Steenstra deed op 3-1 en 6-6 goede zaken door Pieter Jan Plat tot een kwaadslag  te dwingen. Maar onbewust hielp dezelfde kaatser Bergsma c.s. weer in het zadel door op 4-1 en 6-6 het perk te missen en op 4-2 en 4-6 wel ver maar ook kwaad uit te slaan. 
 
Het leek weer partij te worden maar op 4-3 en 6-6 kreeg het publiek een herhaling van zetten met kwaad uitslaan van Pieter Jan Plat. De partij was gelopen en op 5-3 en 6-2 mocht Taeke Triemstra voor de derde maal boven slaan.
 
Het winnende partuur zat mooi in de lijst en hoefde maar twee keer in actie te komen om de finale te bereiken.Auke Boomsma c.s. was de eerste tegenstander en ondanks dat het vijfmaal zes gelijk werd was het feitelijk nooit partij. Van der Bos c.s. liep snel uit naar een 4-1 voorsprong en kreeg toen twee eersten tegen doordat Steenstra op 4-1 en 6-6 het perk miste en Laas Pieter van Straten op 4-2 en 6-6 bovensloeg. Maar daarna was de koek op voor Boomsma c.s. want via twee snelle bordjes was het op 5-3 en 6-0 einde oefening.
 
In de strijd om de premie of niets wachtte zoals de laatste weken gebruikelijk is het partuur van Menno van Zwieten c.s. Tot eersten gelijk was het partij maar daarna liep trio Van der Bos gestaag uit naar een 4-1 en later 5-2 voorsprong. OP 4-2 en 6-2 sloeg Steenstra boven en op 5-2 en 6-4 was zijn vijfde zitbal voldoende voor een plaats in de finale.
 
De premiewinnaar moest in de eerste ronde een stevig potje uitvechten met trio Enno Kingma c.s. De winnaar van afgelopen zondag kwam een spel voor maar daarna kantelde partij en liep Marten Bergsma c.s. uit naar een 3-2 en 4-6 voorsprong. Een tussenspel actie van Kingma c.s. leek goed voor drie eersten gelijk maar leidsman Lolke Bierma zag het anders en gaf het voordeel aan Bergsma c.s. Toen vervolgens Enno Kingma op 3-2 en 6-6 miste was het hek van de dam. Trio Kingma kon de frustratie van het niet gelijk krijgen niet meer van zich afzetten en verloor door een buitenslag van Kingma op 5-3 en 6-6.
 
De halve finale tegen Bauke Triemstra c.s. was tot spel gelijk partij maar daarna kreeg Bergsma c.s. door goed opslag en perkspel toch nog snel de overhand. Op 2-2 en 6-4 miste Bauke Triemstra aan de opslag en op 3-2 en 6-4 liet Bergsma zien hoe het wel moest.  Op 5-3 en 6-4 sloeg Bauke Triemstra de bal buiten het speelveld in een poging de bal tot in het perk te retourneren.
 
De winnaar van de derde prijs had twee partijen nodig om zover te komen. Trio Wierd Baarda, nu met Douwe Anema als vervanger van Pieter van der Schoot, kon geen vuist maken en ging op 5-2 en 6-0 roemloos van de lijst.  Elgar Boersma c.s. was in de tweede omloop wel in voor een stunt maar na drie eersten gelijk het bleef bij die gedachte. Op 5-3 en 6-0 sloeg Hyltje Bosma de bal buiten het speelveld.
   
Holwerd in cijfers:1. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 2. Wierd Baarda, Douwe Anema en Tsjerk Elsinga 5-2 en 6-0; 3. Elgar Boersma, Hyltje Bosma en Hendrik Bouwhuis – 4. Arnold Zijlstra, Pier Piersma en Haije Jan Nicolay 5-5 en 6-2; 5. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra – 6. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden 5-3 en 6-2; 7. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 8. Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten 5-3 en 6-0; 9. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar  - 10. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer 3-5 en 6-6. Tweede omloop:1. Bauke Triemstra c.s. – 3. Elgar Boersma c.s. 5-3 en 6-0; 5. Menno van Zwieten c.s. – 7. Gert-Anne van der Bos c.s. 2-5 en 4-6; 10. Marten Bergsma c.s. staand nummer. Halve finale:10. Marten Bergsma c.s. – 1. Bauke Triemstra c.s. 5-3 en 6-4; 7. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Finale: 7. Gert-Anne van der Bos c.s. – 10. Marten Bergsma c.s. 5-3 en 6-2.
 
 
 
 

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers