contact zoeken wedstrijden

Partuur Bergsma cs.winnaar in Damwoude

Tekst: Jan Braaksma
Video: KNKB Media

De finale van de heren hoofdklassenpartij van kaatsvereniging Nut & Nocht in Damwâld leek zaterdag een gelopen koers gezien het verloop van de wedstrijd. De formatie van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra  domineerde op alle fronten. In de drie gespeelde partijen tegen niet de minste parturen werd slechts een spel afgestaan en dat alles met prima kaatsen.
 
Maar hoe anders zou het lopen in de eindstrijd. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer hadden een pikstart en liepen snel uit naar een 3-0 voorsprong. Daar viel weinig op af te dingen omdat trio Marten Bergsma zelf weinig fouten maakte en de gemaakte fouten aan de tegenpartij liet. Pas bij 3 om 1 kwam trio Van der Bos enigszins in de wedstrijd. Maar dat bij kaatsen ook wel eens een gelukje nodig is bleek in het vervolg van de partij. Op 3-1 en 4-6 was de opgeslagen bal van Tjisse Steenstra bijna perfect maar hij viel wel enkele centimeters achter de kwaadlijn neer. Geen 3 om 2 maar 3-1 en 6-6 en vervolgens sloeg Pieter Jan Plat fraai boven.
 
Via een sporadisch in het spel betrokken Taeke Triemstra kwam trio Van der Bos terug tot 4 om 2 maar de latere winnaars Bergsma c.s. liep verder uit naar 5 om 2 en 6-4 slechts één slag verwijderd van een niet verwachte zege. Maar de bovenslag van Taeke Triemstra zorgde dusdanig voor veel onrust dat Bergsma vervolgens op 5-2 en 6-6 het perk miste. Op 5-3 en 4-4 plaatste Tjisse Steenstra een zitbal en sloeg vervolgens op 5-3 en 4-6 boven.
 
Bij 5-4 en 6-2 leek het weer einde oefening, maar een misser van Bergsma, geweldig keren van Van der Bos en subliem retourneren van Tjisse Steenstra zorgde voor vijf eersten gelijk.
 
Vervolgens plaatste hij twee zitballen. Maar het was niet genoeg. Een bovenslag van Pieter Jan Plat werd gevolgd door een misser van Steenstra. Weer sloeg Plat boven en op 5-5 en 6-4 deponeerde Steenstra de bal buiten de touwen. Een mooie en spannende partij met helaas te veel missers aan de opslag. Het was voor trio Marten Bergsma  de tweede zege van het seizoen. Eerder zegevierde men in Sint Annaparochie.
 
De winnaar zat mooi in de lijst al moest eerst wel even worden afgerekend met trio Bauke Triemstra c.s. Na drie eersten gelijk was het Jan Schurer die op 3-3 en 6-6 de aanzet gaf tot de latere winst door een prima retourslag. Boven van Pieter Jan Plat op 4-3 en 6-0 maakte het karwei al een stuk minder lastig. Op 5-3 en 6-6 was er voor Bauke Triemstra c.s. nog een kans om het tij te keren maar dan had Hendrik Kootstra de kaats wel moeten passeren.
 
De strijd om de premie of niets tegen trio Dirk Yde Sjaarda was een partij om heel snel te vergeten. De twee missers van Patrick Scheepstra beide malen op zes gelijk na een spel achterstand was de genadeklap voor dit partuur. Op 5-0 en 6-2 kon Jacob Klaas Haitsma de kaats niet passeren.
 
Premiewinnaar Gert-Anne van der Bos moest veel meer energie verspillen dan het trio Bergsma. Dat was nog niet het geval tegen Menno van Zwieten c.s. Dit trio wilde wel maar kwam nooit los in de partij. Hijlke Bruinsma is nog lang niet de oude en dat scheelt een slok op een borrel. In iets meer dan 25 minuten was het al over en uit (5-1 en 6-4). Veertien punten voor de verliezers waarvan zes op eigen kracht.
 
Peter van Zuiden c.s. beleefde ook weinig plezier aan hun treffen tegen Van der Bos c.s. Via viermaal 6-4, eenmaal 6-2 en eenmaal 6-6 viel op 5-0 en 6-4 de laatste slag met kwaad uit van Thomas van Zuiden.
 
De halve finale tegen Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar was  van hetzelfde laken een pak. Na de bovenslag van Taeke Triemstra op 1-1 en 6-6 was de partij al gelopen. Tjisse sloeg op 2-1 en 6-0 boven. Enno Kingma miste op 3-1 en 6-2 het perk. Gert-Anne had op 4-1 en 6-4 succes met een onverwerkbare bal en op 5-1 en 4-6 sloeg Tjisse Steenstra tweemaal vliegend boven.
 
Enno Kingma c.s. had nummer negen op de lijst en kon volstaan met een simpele zege op trio Remmelt Bouma, vervanger van Jelle Attema, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong om zich eigenaar van honderd euro de man te noemen. Op 5-2 en 6-6 miste de debuterende Bouma het perk.
 
     
Damwâld in cijfers: 1. Patrick van Dellen, Hendrik Jan van der Velde en Aloys Freitag – 2. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden 2-5 en 4-6; 3. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 4. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra 5-1 en 6-4; 5. Dirk Yde Sjaarda, Jacob Klaas Haitsma en Patrick Scheepstra – 6. Elgar Boersma, Hyltje Bosma en Klaas Pier Folkertsma 5-4 en 6-4; 7. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 8. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer 3-5 en 6-6; 9. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar – 10 Remmelt Bouma, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong 5-2 en 6-6. Tweede omloop: 2. Peter van Zuiden c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 4-6; 5. Dirk Yde Sjaarda c.s. – 8. Marten Bergsma c.s. 0-5 en 2-6; 9. Enno Kingma c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Enno Kingma c.s. - 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 1-5 en 6-6; 8. Marten Bergsma c.s. staand nummer. Finale:  8. Marten Bergsma c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-5 en 6-4. 
 

IMG_2347
IMG_2343

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers