contact zoeken wedstrijden

Tjisse Steenstra koning Eise Eijsingapartij

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Het kostte bloed, zweet en tranen maar aan het eind van de dag was de krans toch nog voor de gelouterde formatie van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra. In een mooie en spannende finale ging de formatie van Enno Kingma op 5-5 en 6-0 alsnog door de knieën en dat mocht opmerkelijk worden genoemd omdat de formatie van Enno Kingma na de misser van opslager Steenstra op 4-3 en 6-6 op rozen dacht te zitten. 

Maar niets was minder waar want in de resterende drie eersten zou trio Enno Kingma nog maar twee punten aan de telegraaf krijgen. Gert-Anne pakte de eerste twee punten met een retourslag en daarna begon het hoofdstuk Tjisse Steenstra. 

Hij plaatste twee miraculeuze zitballen, miste daarop het perk maar dwong op 5-3 en 2-6 Renze Hiemstra tot een kwaadslag. Toen was het de beurt aan opslager Gert-Anne van der Bos die driemaal een perfecte zitbal plaatste en Steenstra rondde dat bordje af met zijn tweede bovenslag. 

Nu was het vervolgens voorinse Taeke Triemstra die zijn beste slagen voor het laatst had bewaard. Tweemaal ging de bal richting boven en op 5-5 en 4-0 zat het hem ook niet tegen toen de bal rollend de lijn passeerde. Er werd geruild en Tjisse Steenstra wist met een diepe bal Hans Wassenaar tot een kwaadslag te verleiden. Dat was op zich reuze knap omdat de kaats die hij verdedigen moest marginale afmetingen had. 

Daarmee kwam een eind aan een partij die tot het einde kon boeien. Een partij waarin het vijfmaal zes gelijk werd en waarin de marges klein waren. Na drie eersten gelijk nam trio Enno Kingma afstand door tweemaal op zes gelijk het bordje binnen te halen. Op 3-3 en 6-6 plaatste Enno Kingma een zitbal en op 4-3 en 6-6 miste Steenstra op een haar na het perk. Maar dat de partij nooit eerder is afgelopen dan dat de laatste slag is gevallen bleek zondag maar weer eens. 


Voor Taeke Triemstra was het pas de derde zege in Dronryp. Eerder zegevierde hij in 2006 en 2012 telkens dus met een tussenpauze van zes jaar. Voor Gert-Anne van der Bos was het na 2012 de tweede overwinning. Tjisse Steenstra zette voor de eerste keer zijn naam op de erelijst. Dat hij ook koning werd lag in de lijn van de verwachtingen.

De zege van trio Van der Bos was zeker geen ABC-tje. De formatie van Arnold Zijlstra c.s. kreeg in de eerste omloop dan wel achttien punten aan de telegraaf maar de eigen bijdrage bleef beperkt tot slechts vier punten. (5-0 en 6-4).

Van Marten Bergsma c.s. mocht een ronde verder toch wel iets meer worden verwacht maar het bleef bij de ijdele hoop want toen de telegraaf reeds vijf schone eersten aanwees hadden Bergsma en zijn maten nog maar tien punten bijeen geschraapt. Het werd nog wel 5 om 2 maar op 5-2 en 6-2 was ook voor Bergsma c.s. de pret over.

Nee, de problemen begonnen in de halve finale tegen het knap kaatsende partuur van Peter van Zuiden c.s. Door tweemaal op zes gelijk het bordje te pakken liep trio Van Zuiden uit naar een 3-0 voorsprong. Via twee snelle bordjes werd het 3 om 2 maar de bovenslag van Thomas van Zuiden op 3-2 en 6-6 deed de marge weer groeien. Het werd zelfs 5 om 2 voor Van Zuiden c.s. met een kwaadslag van Triemstra op 4-2 en 6-6. 

Maar als een blad aan de boom kwam vanaf dat moment een kanteling in de partij. Allard Hoekstra sloeg op 5-2 en 4-6 kwaad uit en de bovenslag van Triemstra op 5-3 en 4-6 maakte er weer een partij van. Triemstra had de smaak te pakken en met zijn vierde bovenslag pakte hij op 5-4 en 2-6 het vijfde bordje. Vervolgens sloeg Tjisse Steenstra boven, pakte Gert-Anne van der Bos dure punten met een prima retourslag en de kwaadslag van Allard Hoekstra deed al pijn maar de kwaadslag op 5-5 en 6-0 tegen de paal op de boven deed nog veel meer pijn. Qua punten was trio Van der Bos met 76 tegen 54 trio Van Zuiden ver de baas maar het gaat in het kaatsen nog altijd wie de meeste bordjes binnen hengelt.

Trio Enno Kingma mocht warm draaien tegen Jelte Pieter Dijkstra c.s. (5-2 en 6-6) maar het echte werk was een omloop later tegen Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra. Het leek op voorhand een gemakkelijke zege te worden voor Van Zwieten c.s. Vooral de opslager deed van zich spreken door zowel op 1-1 en 6-6 en 2-1 en 6-6 een zitbal te plaatsen. Buiten van Enno op 3-1 en 6-4 en boven van Erwin Zijlstra op 4-1 en 6-2 maakte het karwei bijna al af. 

Maar…daarna kantelde de partij op een ongelooflijke manier. Via 6-2, 6-4, 6-6 en 6-4 werd de stand in razend tempo gelijk getrokken. Vooral de zitbal van Enno Kingma op 5-3 en 6-6 sprak tot de verbeelding. Op 5-5 en 6-0 deed hij dat nog eens dunnetjes over.

Peter van Zuiden c.s. had aan de zege op Johan van der Meulen (ingevallen voor Jelle Attema), Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong voldoende om op het podium te komen voor de prijsuitreiking. Na drie eersten gelijk kon trio Van der Meulen het tempo niet meer bijbenen en ging op 5-3 en 6-0 gestrekt door het  passeren van de kaats door Thomas van Zuiden. 

 
Dronryp in cijfers: 1. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 2. Arnold Zijlstra, Pier Piersma en Haije Jan Nicolay 5-0 en 6-4; 3. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer – 4. Patrick van Dellen, Hendrik Jan van der Velde en Aloys Freitag 5-1 en 6-4; 5. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 6. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra 1-5 en 0-6; 7. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar – 8. Jelte Pieter Dijkstra, Bauke Dijkstra en Evert Pieter Tolsma 5-2 en 6-6; 9. Jelle Attema, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong – 10. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden 3-5 en 0-6.Tweede omloop: 1. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 5-2 en 6-2; 6.Menno van Zwieten c.s - 7. Enno Kingma c.s. 5-5 en 0-6; 10. Peter van Zuiden c.s staand nummer.Halve finale: 10. Peter van Zuiden c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-5 en 0-6; 7. Enno Kingma c.s. staand nummer.Finale: 7. Enno Kingma c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-5 en 0-6.

Hoofdsponsoren

Businesspartner

Suppliers