contact zoeken wedstrijden

Tjisse Steenstra koning op Van Aismapartij

Tekst: Jan Braaksma
Foto: OKK Bitgum

De 86ste uitvoering van de befaamde Van Aismapartij is zondag gewonnen door Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra. In een onderhoudende finale werd de formatie van Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra op 5-3 en 6-2 verslagen. Voor zowel Taeke Triemstra als Tjisse Steenstra was het de derde zege op deze prestigieuze partij. Na de PC is de van Aismapartij de meest aansprekende partij. Voor opslager Gert-Anne van der Bos ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Noch nooit was hij er in geslaagd om deze partij op zijn naam te schrijven maar op de 27ste augustus 2017 kan ook deze partij op zijn erelijst worden bijgeschreven.

De finale was het sluitstuk van een wedstrijd waarin het fouten percentage ruim boven het gemiddelde uitstak ondanks dat de vlaggen roerloos aan de masten hingen. De kamp tussen de twee beste parturen van het gehele seizoen maakten daar gelukkig een uitzondering op. De partij werd gedragen door Tjisse Steenstra die zowel op en uit mooie staaltjes van zijn kunnen liet zien. Het eerste bordje ging dan wel naar Menno van Zwieten c.s. doordat Hijlke Bruinsma op 6- 2 boven sloeg maar nadat Menno van Zwieten op 1-0 en 6-4 de kans op uitbouwen van de marge had gemist kreeg hij nog een forse klap te verwerken toen Taeke Triemstra daarna op 1-0 en 6-6 boven sloeg. Het volgende bordje ging nog wel naar Van Zwieten c.s. maar duidelijk werd wel dat trio Van der Bos steeds meer grip op de partij kreeg. Via een snel eerst werd het 3-2 voor Van der Bos c.s. door een misser van Menno op 2-2 en 6-4. Een tactische ingreep van Taeke Triemstra sorteerde daarna direct effect. Opslager Van der Bos had wat last van een opspelende hamstring en met Steenstra achter de hand maakt dat niet zo veel uit. Steenstra deed het voortreffelijk en plaatste een van zijn vijf zitballen. De partij golfde op en neer en op 4-2 en 6-6 had dezelfde Steentra een kans op een perfecte retourslag maar hij kwam niet echt lekker onder bal en Zijlstra kon er nog een forse kaats van maken. Niet passeren van de kaats door Triemstra deed de hoop op betere tijden voor Van Zwieten c.s. weer opleven. Maar twee bovenslagen van Triemstra waarvan de laatste op 4-3 en 6-2 en een misser van Van Zwieten bracht de vijf eersten wel heel dicht bij. Na de bovenslag van Steenstra miste Van Zwieten het perk. Vervolgesn sloeg Triemstra iets te gretig op een redelijk bal maar de kwaadslag werd gevolgd door de zesde misser van Van Zwieten. De kaats die daarna volgde werd met een fraaie treffer van Tjisse Steenstra verzilverd.
Tjisse Steenstra werd net als in 2013 en 2015 uitgeroepen tot koning van de partij.

Het was zondag voor trio Van der Bos niet alles wat er blonk. Er moest bij tijd en wijle aardig worden gebuffeld om zonder kleerscheuren de volgende ronde te halen.
Patrick van Dellen, Hendrik Jan van der Velde en Aloys Freitag bleven lang, te lang, het spel dicteren en vooral aan de opslag werden te veel fouten gemaakt. Net op tijd konden de bakens nog worden verzet en op 5-4 en 6-6 werd de buitenslag van Patrick van Dellen dit trio noodlottig.

Tegen Marten Bergsma c.s. werd er direct uit een ander vaatje getapt. Er waren wel de nodige hobbels op weg naar de zege maar na een vlote 3-0 voorsprong bleek deze niet erg waarde vast want de bovenslag van Dylan Drent op 3-3 en 6-6 leek verstrekkende gevolgen te hebben. Maar op 3-4 en 6-6 was de opslag van Steenstra Drent deze keer te machtig en de misser kwam hard aan in het kamp van Bergsma c.s. De fouten stapelden zich op en via twee snelle bordjes (6-2) en 6-0) was het daarna binnen vijf minuten over en uit.

De halve finale tegen Peter van Zuiden, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong was nog een geen spel oud toen opslager Peter van Zuiden er al de brui aan moest geven. De opslager uit Bolsward was elk richtingsgevoel kwijt. Het was dat Gert-Anne van der Bos tweemaal op zes gelijk een misser had anders was het een buitengewoon snel potje geworden. Nu werd het nog 5 om 2 maar op 5-2 en 6-0 kon Kees van der Schoot de kaats niet passeren.
Trio Menno van Zwieten zat dan wel aardig in de lijst maar tegen Jan Dirk de Groot (vervanger van Arnold Zijlstra) moest stevig aan de achterste poot worden getrokken om überhaupt de tweede omloop te halen. In punten ontliepen de parturen elkaar maar weinig maar op de zes was trio Van Zwieten slagvaardiger. Op 5-4 en 6-6 was de misser van Jan Dirk de Groot die trio Van Zwieten weer een ronde verder bracht.

De strijd om de premie of niets tegen Bauke Triemstra c.s. was een mooi gevecht waarin de krachtsverschillen marginaal waren Het werd maar liefst zes maal zes gelijk en op die stand toonde Van Zwieten c.s. meer daadkracht. Op 1-0 en 6-6 plaatste Van Zwieten een zitbal. Op 1-3 en 6-6 miste Bauke Triemstra het perk en op 4-2 en 6-6 sloeg Erwin Zijlstra boven. Op 5-2 en 6-6 liet Hijlke Bruinsma zien dat hij dat kunstje ook uitstekend beheerst.

Peter van Zuiden c.s. leek snel richting kleedboxen te gaan want tegen Jelle Attema c.s. was het binnen de kortste keren vier schone eersten voor Attema c.s. Maar na de 4-0 kantelde de partij en Attema c.s. kwam er niet maar aan te pas. Ondanks de tien zitballen van Attema ging zijn partuur op 5-4 en 6-6 toch nog van de lijst want toen liet Peter van Zuiden zien dat hij dat ook wel kan. Het was pas zijn vierde zitbal maar deze telde dubbel.  
          
Cijfers Bitgum:
1. Patrick van dellen, Hendrik-Jan van der Velde en Aloys Freitag – 2. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 4-5 en 6-6; 3. Marten Bergsma, Dylan Drent en Patrick Scheepstra – 4. Johan Diertens, Hyltje Bosma en Hillebrand Visser 5-1 en 6-6;  5. Jelte Pieter Dijkstra, Pier Piersma en Jan Schurer – 6. Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra  3-5 en 4-6; 7. Jan-Dirk de Groot, Pieter-Jan Plat en Haije Jan Nicolay – 8. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra 4-5 en 6-6; 9. Peter van Zuiden, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong – 10. Jelle Attema, Jacob Klaas haitsma en Evert Pieter Tolsma 5-4 en 6-6;  

Tweede omloop: 2. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 5-4 en 6-0; 6. Bauke Triemstra c.s. – 8. Menno van Zwieten c.s. 2-5 en 6-6; 9. Peter van Zuiden c.s. staand nummer;

Halve finale: 9. Peter van Zuiden c.s. – 2. Gert-Anne van der Bos c.s. 2-5 en 0-6; 8. Menno van Zwieten c.s. staand nummer;

Finale: 8. Menno van Zwieten c.s. – 2. Gert-Anne van der Bos c.s. 3-5 en 2-6. 

1 vg Bitgum2
2e vf bitgum
3e bitgum vf

Hoofdsponsor

Businesspartners

Suppliers