contact zoeken wedstrijden

Trio Menno van Zwieten in Stiens opnieuw winnaar

Tekst Klaas Postma
Foto's
Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Het publiek dat vandaag de heren hoofdklasse vrije formatie partij in Stiens bezocht kon al om 16.15 uur naar huis of naar de feesttent, waarschijnlijk niet wetend of de kaatsdag geslaagd was of niet. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Tjisse Steenstra wonnen, maar dat ging vandaag niet zonder slag of stoot. In de finale wel, want Bauke Triemstra, Laas-Pieter van Straten en Patrick Scheepstra werden binnen een half uur verslagen. Dat partuur kreeg zelfs geen ‘zes’ aan de telegraaf. De derde prijs was voor Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma.

Vorig jaar was het een tropisch Stiens. Nu kwam de temperatuur niet boven de zestien graden uit en de harde wind maakte het voor het gevoel nog kouder. Van het kaatsen zal het publiek ook niet echt warm zijn geworden. Er was welgeteld één partij die spanning en sensatie bracht en dat was de eerste partij van de tweede omloop.

Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Tjisse Steenstra keken tegen Marten Bergsma, Jorn-Lars van Beem en Hendrik Kootstra tegen een 4-0 achterstand aan. Een herhaling van het verloop in de finale te Dronryp. Bergsma had het perk Van Popta-Steenstra stevig in de greep en het perk Van Beem-Kootstra wist de bovenlijn makkelijk te vinden. Niets wees op een ommekeer maar toen was er een opslagmisser van Bergsma op 4-0 en 6-6 met een dikke kaats achter de hand.

Dat was het zetje dat de tegenstanders nodig hadden. Tjisse Steenstra begon te excelleren aan de opslag en Bergsma begon te knoeien vanaf de stuit. Toch leken Bergsma en zijn maten aan het langste eind te trekken na een kwaadslag van Van Popta op 4-2 en 6-6. Dat gat zou niet meer gedicht kunnen worden was de veronderstelling. Maar Steenstra en Van Zwieten kregen opeens de geest en met maar zes punten tegen werd het vijf eersten gelijk. Het publiek kreeg wat het wilde: 5-5 en 6-6. Bergsma moest een niet al te dikke kaats verdedigen en zag zijn opslag net buiten de perklijnen vallen.

DSC_7619

Daarvoor hadden de latere winnaars weinig moeite om Paul Dijkstra, René de Haan en Riemer Hoekstra aan de kant te zetten. Die kregen een eerst voor hun inspanningen. Na de tweede omloop ging het net zo vlot. In de halve finale kwamen Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma er ook niet aan te pas. Ze moesten tevreden zijn met één bordje.
Zo ver kwamen Bauke Triemstra, Laas-Pieter van Straten en Patrick Scheepstra in de finale niet eens. Bauke Triemstra kwam maar niet van de opslag af en toen dat wel het geval was hadden de tegenstanders al een spel aan de telegraaf hangen. De lichaamstaal van Patrick Scheepstra zei op enig moment alles. Een gevoel van totale moedeloosheid. Uiteindelijk moesten Triemstra en zijn maten het doen met zestien punten zonder kans op een bordje. Op 5-0 en 6-4 kon Patrick Scheepstra de kaats niet passeren.

Triemstra, Van Straten en Scheepstra haalden de finale door in de eerste omloop Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan-Tymen Eisma te verslaan. Johan Sipma miste het perk veel te vaak en het perk Van Straten-Scheepstra knalde er zeven ballen overheen. Op 5-3 en 6-4 tekende Patrick Scheepstra voor de laatste twee punten.
In de tweede omloop met als inzet een plek in de finale waren Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Kevin-Jordi Hiemstra de tegenstanders. Het werd de partij van de 6-6 stand. Die stand zou zeven keer aan de telegraaf hangen. De opslagmisser van Remmelt Bouma op 4-3 en 6-6 was te veel van het goede. Op 5-3 en 6-2 plaatste Patrick Scheepstra een zitbal. Een staand nummer deed de rest.

Vooraf werd gedacht dat Taeke Triemstra in Stiens dan eindelijk het laatste punt zou scoren om de magische grens van 900 punten aan gewonnen prijzen te bereiken. Winnen met Gert-Anne van der Bos en Erwin Zijlstra van Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma was afdoende geweest want dan had het staande nummer een plek in de halve finale betekend.
Zo ver kwam het niet. Lang niet zelfs. Bij Koster en zijn maten was het degelijkheid troef. Ze waren amper op fouten te betrappen. Het perk Triemstra-Zijlstra draaide niet lekker en Van der Bos die gisteren in Moarre nog sterk had opgeslagen zag de ene na de andere opslagbal buiten het perk vallen. Op 5-2 en 6-4 gebeurde dat voor het laatst. Koster en zijn maten naar de halve finale waar hen een hardhandig halt werd toegeroepen door de latere winnaars.
 

Uitslag & cijfers

Uitslag: 1. Menno van Zwieten (Heerenveen), Gabe Jan van Popta (Bolsward) en Tjisse Steenstra (Bitgummole) (koning); 2. Bauke Triemstra (Sint Jacobiparochie), Laas Pieter van Straten (Stiens) en Patrick Scheepstra (Franeker); 3. Steven Koster (Tzum), Gerben de Boer (Exmorra) en Rick Minnesma (Dronryp).
 
Cijfers Stiens
Eerste omloop: 1. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Tjisse Steenstra – 2. Paul Dijkstra, René de Haan en Riemer Hoekstra 5-1 en 6-2; 3. Peter van Zuiden, Jelle Cnossen en Willem Heeringa – 4. Marten. Bergsma, Jorn Lars van Beem en Hendrik Kootstra 4-5 en 0-6; 5. Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan Tymen Eisma – 6. Bauke Triemstra, Laas Pieter van Straten en Patrick Scheepstra 3-5 en 4-6; 7. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Kevin Jordi Hiemstra – 8. Haye Jan Nicolay, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar 5-2 en 6-2; 9. Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma – 10. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 5-2 en 6-4.
Tweede omloop: 1. Menno van Zwieten c.s. – 4. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 6-6; 6. Bauke Triemstra c.s. - 8. Remmelt Bouma c.s. 5-3 en 6-2; 9. Steven Koster c.s. staand nummer.
Halve finale: 9. Steven Koster c.s. - 1. Menno van Zwieten c.s. 1-5 en 0-6; 6. Bauke Triemstra c.s. staand nummer.
Finale: 6. Bauke Triemstra c.s. - 1. Menno van Zwieten c.s. 0-5 en 4-6.

DSC_8760 (002)
DSC_8752 (002)
DSC_8749 (002)
Koning Tjisse Steenstra Laas Pieter van Straten over zijn rol als invaller! Naar de halve finale

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers