contact zoeken wedstrijden

Jorn Lars van Beem wint in eigen Dronrijp

Tekst Klaas Postma
Foto's Henk Bootsma

Winnen in de eigen woonplaats heeft toch wat speciaals voor een kaatser. Het overkwam Jorn-Lars van Beem zondag in Dronryp. Op het eigen veld werd de Eise Eisingapartij met de maten Marten Bergsma en Hendrik Kootstra winnend afgesloten. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Tjisse Steenstra bereikten op de vierde vrije formatiepartij van het seizoen voor de vierde keer de finale, maar moesten voor het eerst genoegen nemen met de tweede plaats. De derde prijs was voor Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan Tymen Eisma.

Wie de wedstrijdlijst vooraf had bestudeerd kon het verloop van de dag wel ongeveer aangeven. Al is er dan altijd het ‘je-weet-het-maar-nooit-gevoel’. De openingspartij bracht de heren Bergsma, Van Beem en Kootstra tegenover de heren Van der Bos, Triemstra en Zijlstra. Die zijn het niet gewend om begin juni nog steeds met lege handen te staan. Goed, Gert-Anne van der Bos doet pas sinds vorige week weer mee maar toch.

Heel even leek het voor Van der Bos en zijn maten de goede kant op te gaan. Ze kwamen met 3-1 voor te staan. Maar Marten Bergsma had het vandaag aan de opslag en zijn beide maten deden de hele dag ook wat ze moesten doen. De winst was te vinden in het achterperk. Taeke Triemstra kreeg zelden een bal en Erwin Zijlstra worstelde achterin het perk maar kwam niet boven. Zijn kwaadslag op 4-3 en 6-6 was het begin van het einde dat even later zijn beslag kreeg door een retourslag van Marten Bergsma op 5-3 en 6-4.

In de tweede omloop tegen Haye-Jan Nicolay, Hessel Postma en Pieter-Jan Leijenaar excelleerde Bergsma al helemaal vanaf de opslag met elf treffers in het vijandelijke perk. Zijn eigen perk kon in deze partij de bovenlijn niet vinden, het perk Postma (2 keer) en Leijenaar (3 keer) sloeg vijf keer boven. Maar Bergsma was er drie keer op de 6-6 stand en Van Beem wist een keer op 6-6 een kaats te passeren.

Daar lag de sleutel tot de winst. Goed, Nicolay en zijn maten wisten weliswaar vier bordjes te pakken maar het publiek zal nooit het idee hebben gehad dat Bergsma c.s. de winst uit handen zouden geven. Dat gebeurde ook niet. Op 5-4 en 6-4 richtte Haye-Jan Nicolay te kort. In de halve finale tegen Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan-Tymen Eisma was het recept hetzelfde. Sipma c.s. schoten zichzelf in de spreekwoordelijke voet door veel te vaak het perk te missen. Na spellen gelijk denderden Bergsma en zijn maten naar een 5-3 en 6-6 zege.

Dronrijp actiefoto marten

G-Force

Bergsma, Van Beem en Kootstra in de finale tegenover Van Zwieten, Van Popta en Steenstra. Die hadden de drie vorige vrije formatiewedstrijden in winst omgezet. Achter de feesttent stond een gevaarte waar mensen tegen betaling door de lucht geslingerd worden en waarbij ze ook nog over de kop gaan. In felle neonletters stond er G-Force op.

Het partuur van Marten Bergsma liet ook een soort van G-Force op de tegenstanders los. Na precies 15 minuten kaatsen wees de telegraaf een 4-0 voorsprong aan. Het perk Steenstra-Van Popta draaide niet en bij Bergsma, Van Beem en Kootstra viel alles letterlijk en figuurlijk de goede kant op. Het werd 5-2 en 6-6 en toen noteerde Bergsma met een vrij dikke kaats achter de hand zo waar een misser. Hij nam direct revanche: zitbal, een kwaadslag afdwingend en maat Kootstra de gelegenheid gevend de bal tot in het perk terug te slaan. Op 5-3 en 6-2 sloeg Gabe-Jan van Popta de bal in het tussenspel over de zijlijn waarna de vreugdekreet van Jorn-Lars van Beem veel, zo niet alles zei.
Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Menno van Zwieten zaten in het middelste blokje op de lijst en dan volstaan twee winstpartijen voor een finaleplek. Het partuur van Remmelt Bouma was volstrekt kansloos en dat gold ook voor het partuur van Bauke Triemstra dat na een 2-0 voorsprong nog zes punten wist te pakken.

Winnen in de eigen woonplaats is bijzonder. Prijzen winnen op het hoogste niveau als jong talent zal ook stimulerend werken. Dat gold dit weekend voor Yoram Elzinga die gisteren en vandaag een derde prijs in ontvangst mocht nemen. Hij werd met partuurgenoten Johan Sipma en Jan-Tymen Eisma derde na winst op Auke Boomsma, Tsjerk Elsinga en Jelmer Miedema. Een staand nummer deed de rest. Korps ‘Kunst en Genoegen’ tetterde een deel van de middag dat het een lieve lust was. De opslagballen van Marten Bergsma deden vandaag bij tijd en wijle ook aan een vorm van kunst denken. En daar heeft het publiek dan met genoegen naar kunnen kijken. Het belooft wellicht wat voor de komende maanden

Uitslag en cijfers.

Uitslag: 1. Marten Bergsma (Minnertsga) (koning), Jorn Lars van Beem (Dronryp) en Hendrik Kootstra (Minnertsga) 2. Menno van Zwieten (Heerenveen), Gabe Jan van Popta (Bolsward) en Tjisse Steenstra (Bitgummole); 3. Johan Sipma (Moarre), Yoram Elzinga (Groningen) en Jan Tymen Eisma (Franeker).
 
Cijfers Dronryp
Eerste omloop: 1. Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem en Hendrik Kootstra – 2. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 5-3 en 6-4; 3. Corné Tuinenga, Marten Leijenaar en Jurrit Osinga – 4. Haye Jan Nicolay, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar 4-5 en 6-6; 5. Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma – 6. Bauke Triemstra, Laas Pieter van Straten en Patrick Scheepstra 2-5 en 4-6; 7. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Kevin Jordi Hiemstra – 8. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Tjisse Steenstra 0-5 en 2-6; 9. Auke Boomsma, Tsjerk Elsinga en Jelmer Miedema – 10. Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan Tymen Eisma 4-5 en 4-6.
 
Tweede omloop: 1. Marten Bergsma c.s. - 4. Haye Jan Nicolay c.s. 5-4 en 6-4; 8. Menno van Zwieten c.s. - 6. Bauke Triemstra c.s. 5-2 en 6-2; 10.  Johan Sipma c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Johan Sipma c.s. - 1. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 6-6; 8. Menno van Zwieten c.s. staand nummer. Finale: 8. Menno van Zwieten c.s. - 4. Marten Bergsma c.s. 5-3 en 6-2.

Dronrijp 1
Dronrijp 2
Dronrijp 3
Jorn Lars van Beem over het winnen in eigen dorp Samenvatting finale Menno van Zwieten over het verlies in de finale

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers