contact zoeken wedstrijden

EK 2024 Freixo: De Zilvervloot!

Team NL komt morgen terug naar Nederland met vier zilveren medailles, kortom met de Zilvervloot!

In het Portugese Freixo wordt het Europees Kampioenschap kaatsen georganiseerd. Het evenement omvat vier onderdelen: Llargues, Wallball, Internationaal spel en de Portugese variant.

KNKB Media voorziet dagelijks in live verslagen, wedstrijdupdates en EK journaals.

Deze reis naast de bestaande sponsoren mede mogelijk gemaakt door onze nieuwe reispartner Internoord Vakanties.

Reispartner TeamNL

Dag 5

Llargues heren
Halve finale
TeamNL - Baskenland  6 - 1

TeamNL op indrukwekkende wijze naar de EK Finale Llargues
 
Team NL heeft zich geplaatst voor de finale op het onderdeel Llargues. Op de baan van het Portugese Freixo lieten de mannen van bondscoach Johannes Boersma in de halve finale weinig heel van tegenstander Baskenland. 
 
In de basisopstelling werd Marten Bergsma om tactische reden vervangen door Menno van Zwieten. Na de eerste ‘game’ verloren te hebben kwam de machine op gang. In een bijna foutloze wedstrijd pakte Nederland drie ‘games’ (laatste 45-0) op rij en stond het halverwege 3-1 in het voordeel van Nederland. 
 
Hierna werd het pas echt genieten voor de Nederlandse enclave in Freixo. Na drie perfecte (45-0) ‘games’ op rij maakte Tjisse de laatste ‘game’ op 45-15 uit met een vliegende zitbal. TeamNL speelt later op de dag de finale tegen de winnaar van de partij tussen Valencia en België. 
 
.
Llargues heren
Finale
TeamNL - Valencia  4 - 6

TeamNL kan met opgeheven hoofd de baan verlaten na een heerlijk gevecht met wereldkampioen Valencia  
 
Nederland verliest de eerste set tegen het sterke Valencia. Het team is niet onder de indruk, wint de tweede en komt met 1-1 gelijk. De derde set is voor Valencia. Set vier gaat gelijk en op de stand 40-40 toont Hendrik Kootstra spierballen met een magistrale klap over alles heen (2-2).  
 
Daarna is het de beurt aan Tjisse Steenstra. Met een geweldige diepe opslag komt TeamNL weer op 40-40, waarna hij er nog een schepje bovenop doet en met de volgende opslagbal, wederom diep, directe winst pakt. Nederland pakt brutaal de leiding (3-2) en dit laten ze ook weten.  
 
Valencia komt gelijk (3-3) maar de volgende set is weer voor Nederland 4-3. Marten Bergsma is ondertussen gereedgemaakt en vervangt, ondanks een sterke halve finale, teamgenoot Menno van Zwieten.  
 
Marten slaat sterk op maar toch wordt de set verloren en wordt het weer gelijk (4-4). Nederland doet wat het kan maar de bijna foutloze Valencianen pakken de voorsprong (4-5).  
 
Nederland krijgt hierna geen mogelijkheid meer om de aansluiting te vinden waardoor men, ondanks weer een beresterke partij, genoegen moet nemen met een volgende zilveren plek. 
 
 
Portugese variant Dames
TeamNL - Valencia  10 - 20
 
Geen brons voor dames TeamNL bij de Portugese variant
 
De laatste mogelijkheid op een medaille is de strijd om plek drie bij de Portugese variant. Bondscoach Hille Saakstra houdt vast hetzelfde drietal en dus moeten Senne Idsardi, Hiske Zeinstra en Corrie Kroondijk het gaan doen voor Nederland. Na een redelijk opgaande start is het drietal van Valencia gewoon te sterk voor het Nederlandse trio en verliezen ze met 10 – 20.

IMGP7492

Dag 4

Portugees spel dames
 
Portugal – TeamNL   4 - 20
Namens TeamNL moeten de dames Corrie Kroondijk, Hiske Zeinstra en Senne Idsardi het doen voor Nederland in deze Portugese variant van het Wallball. De eerste partij wordt vrij eenvoudig gewonnen tegen Portugal met de duidelijke cijfers.
 
 
TeamNL – Valencia 20 – 17
In de tweede partij tegen Valencia zijn de koppels meer aan elkaar gewaagd. Dit keer is het verschil aanmerkelijk kleiner maar de overwinning is een feit, 20-17.
 
Met deze twee overwinningen plaatst TeamNL zich voor de halve finale van deze Portugese variant.
 
Halve finale
In de halve finale neemt het trio Kroondijk, Zeinstra en Idsardi het op tegen de sterke Basken. Dit keer verliezen de dames van TeamNL vrij kansloos. Morgen wacht nog de wedstrijd om het brons.


Llargues heren
 
TeamNL – Frankrijk 6 – 0
De tweede poulewedstrijd wordt overtuigend gewonnen door TeamNL. In korte tijd wordt Frankrijk met 6-0 van de baan geslagen. Met de warme weersomstandigheden van vandaag en de zwaar oplopende baan is dit gunstig met het oog op het verdere verloop van het toernooi.

TeamNL - Engeland  6 - 0
De derde wedstrijd van vandaag eindigt met een perfecte score. Na de eerdere wedstrijd tegen Frankrijk verslaat TeamNL nu ook Engeland met 6-0 en kunnen ze zich gaan opmaken voor de halve finale van morgen tegen Baskenland.


Wallball dames 

Team NL – Baskenland 0-2
Voor het Nederlands Wallball duo Harmke Siegersma en Marrit Zeinstra waren de druiven zuur na de verloren EK-finale. In aanloop naar de finale waren de verwachtingen hoog gespannen op het eerste EK goud voor TeamNL.
 
Toch kwam het duo nooit echt in de wedstrijd en liepen ze in beide sets vanaf het begin achter de feiten aan. Tegenstander Baskenland had de zaakjes goed voor elkaar, pakten het initiatief en hielden de druk er vol op. Nederland kwam wel enkele keren op gelijke hoogte maar een voorsprong werd nooit gepakt.
 
Als voorbeeld de tweede set;  Baskenland neemt gelijk een 3-0 voorsprong, Nederland komt terug tot 3-3 maar gelijk hierna loopt Baskenland weer weg naar 8-4. Het Nederlandse duo vecht zich terug naar 12-12. Ook nu komen ze niet op voorsprong en Baskenland schiet door naar een 18-13 voorsprong.
 
Bondscoach Hille Saakstra vraagt de 18-13 een time-out aan. Om toch nog wat te proberen maken de Nederlandse dames de beslissing om van kant te wisselen. Harmke naar links, Marrit naar rechts. Het geeft niet het gewenste effect want Baskenland wint uiteindelijk ook de tweede beslissende set (21-3) en de EK-finale.
 
Nederland verliest tegen een zeer sterk Baskenland. Zoals Marrit in gesprek met KNKB-Media ook aangeeft:  “Je merkt dat de Basken ieder jaar beter worden. Blijf je niet bij dan maken ze je gewoon af”.

 

EK journaal dag 4
IMGP7255 kopie

Dag 3

De ochtend begint gelijk met twee pittige wedstrijden voor TeamNL. De dames spelen hun derde wedstrijd van de poule tegen Valencia. De heren treden aan tegen Baskenland. Het werden twee absolute thrillers!
 
Halve finales
 
Dames
De dames van TeamNL beginnen voortvarend en komen op een 2-0 voorsprong. Door wat slordigheden in het spel van het Nederlands team worden de rollen omgedraaid waardoor Valencia op een gegeven moment leidt met 5-2. De Nederlandse dames rechten de rug en komen terug tot 5-4. In de 10de game en op een zeer belangrijk punt is er discussie op het veld. Een bal rechtstreeks en zeer duidelijk op het been van één van de Valencianen en wordt door iedereen gezien behalve door de scheidsrechter. De Valenciaanse dames ontkennen dat de bal ‘oan’ is. Na protesten van de speelsters en begeleiding krijgt Nederland uiteindelijk toch het punt, komen ze op gelijke hoogte en slepen ze uiteindelijk de overwinning op ijzersterke wijze over de streep.

De tweede partij van de dames is die tegen Italië. Het Nederlands team speelt zich soeverein naar een 6-1 overwinning en behaald zodoende de finale in het Internationaal Spel waar ze het gaan opnemen tegen Baskenland.
 
Heren
TeamNL start goed in de wedstrijd tegen de Basken en wint eindelijk een keer de toss. Tot aan de 5-5 is het een gelijk opgaande wedstrijd. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd en er wordt gespeeld op het scherpst van de snede. De beslissende game speelt Nederland met de wind mee en is daarmee dus in het voordeel. Op 45-15, met Hendrik Kootstra aan de opslag, komt de bal bij Pieter Leijenaar die de bal met een ferme klap geweldig in het achterveld slaat. De retourbal van de Basken komt in het voorveld bij Renze Hiemstra die met al zijn ervaring de partij beheerst uit maakt.

Door deze uitstekende wedstrijd staan ook de heren van TeamNL in de finale waar ze het gaan opnemen tegen Valencia.

Finales 

Dames

Na de sterke halve finale van de Nederlandse dames tegen Valencia, wordt er stilletjes gehoopt op een verrassing tegen het sterke Baskenland. Tot aan de gelijkstand van 2-2 kon Nederland nog gelijke tred houden, maar het keerpunt kwam in de vijfde 'game' toen Baskenland, tegen de wind in, uitliep naar 2-3. Vanaf dat moment leek het verzet gebroken en eindigde de finale met een overtuigende overwinning voor Baskenland (2-6). Desondanks behaalden de dames een verdienstelijke zilveren medaille op het onderdeel Internationaal Spel.

Heren
Op voorhand lijkt het een spannende strijd te worden tussen het team van Nederland en die van Valencia. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd en de verwachting is dat het spel op details zal worden beslist. Het geluk leek tegen Valencia te zijn gekeerd maar in de finale wordt wederom de toss verloren. Vanuit tactisch oogpunt is het goed om tegen de wind in te starten waardoor je in de beslissende ‘game’ op 5-5 voor de wind op mag slaan.

De eerste beide ‘games’ worden verdeeld, hierna pakt Valencia twee op rij wat Nederland op een 1-3 achterstand brengt. Na de goede opslagbeurt van Renze Hiemstra wordt de achterstand verkleind tot 2-3. Valencia pakt de volgende waardoor het 2-4 wordt in het nadeel van TeamNL.

Dan volgt er een belangrijk moment in de wedstrijd. Een geweldige opslagbeurt van Jurrit Osinga zorgt voor een ‘break’ want deze ‘game’ gaat tegen de wind in naar Nederland (3-4). Met nu twee ‘games’ op rij met de wind mee, is het zaak om beide te pakken en voor het eerst in deze partij op voorsprong te komen. Door een geweldige bovenslag van Tjisse Steenstra pakt Nederland de gelijkmakende 4-4. Ook de ‘game’ hierna is voor Nederland en de eerste voorspong (5-4) in de partij is een feit.

Matchpoint TeamNL

Tegen de wind in komt het Nederlandse team in deze belangrijke ‘game’ op 30-30 en het wordt nog mooier want door goed samenspel weten ze in de beslissende game op 40-30 en dus matchpoint te komen. In deze mogeljk laatste slagenwisseling van de finale speelt Tjisse de bal naar de helft van de Valencianen, de bal maakt een dwarrel en stuit heel ongunstig voor Valencia. Met een uiterste krachtsinspanning weet de speler van Valencia de bal nog net te retourneren maar staat Hendrik Kootstra klaar om de bal te keren en zodoende de overwinning te pakken maar op miraculeuze wijze rolt/stuit de bal over of onder de hand van Hendrik door en kruipt Valencia door het oog van de naald, overleeft het matchpoint en komt op 5-5. De partij gaat voor Nederland als een nachtkaars uit want door onder andere twee dubbele fouten aan de opslag is de beslissende ‘game’ en dus het EK-goud voor Valencia. 


Wallball

Dames
De dames van TeamNL wonnen vandaag beide poulewedstrijden. Harmke en Marrit  wonnen de partij tegen vicewereldkampioen Valencia.  In een andere samenstelling (Harmke en Corrie) versloeg TeamNL ook de tweede wedstrijd tegen Portugal en beleefde zo een prima eerste Wallball-dag.
 
Heren
Hoe anders verging het de heren. Als regerend wereldkampioen verloor Nederland van zowel Engeland als België met 2-0. Alleen de wedstrijd tegen Portugal werd gewonnen waardoor TeamNL tegen alle verwachtingen in nu al is uitgeschakeld voor deze discipline. De zware wedstrijden, eerder op de dag, tijdens het Internationale spel brak de mannen nu duidelijk op.  

 

Dag 3, verloren finales in het EK journaal
EK 2024, Dag 2
EK 2024, Dag 2

Dag 2

Nadat het team en de begeleiding, mede dankzij de nieuwe reispartner van de KNKB, Internoord Vakanties (waarover later meer), allemaal netjes op de plaats van bestemming waren aangekomen kon de eerste wedstrijddag beginnen.

Internationaal Spel (dames)
De dames van TeamNL begonnen de dag met een nipte nederlaag tegen Baskenland. Het werd een gelijk opgaande wedstrijd die pas aan het einde op details werd beslist. Na elke twee 'eersten' wordt er tijdens het Internationale Spel van speelhelft gewisseld. Door de vandaag toch wel straffe wind die over het veld waaide, waren de Nederlandse dames in het nadeel tijdens het spelen van de laatste punten tegen de wind in. Uiteindelijk verloren ze de partij met een minimale marge.

Na deze zware openingswedstrijd toonde het team over een uitstekend herstelvermogen te beschikken. Tegen Engeland behaalden ze een overtuigende overwinning. Met nog twee poulewedstrijden voor de boeg morgen, is alles nog mogelijk om een plek in de halve finales te behalen.
.
Internationaal spel (heren): 
De heren van TeamNL domineerden volledig in hun poule. Met het uiterst sterke duo Steenstra en Leijenaar in het achterveld werden talloze diepe ballen gespeeld, die vervolgens vakkundig door de voorwaartsen werden afgemaakt. Alle drie wedstrijden werden dan ook op overtuigende wijze gewonnen waardoor het team zich kwalificeerde voor de halve finales.
 
Portugese variant (heren): 
In deze lokale variant wordt het spel gespeeld tegen een kerkmuur. Het verschil met bijvoorbeeld het Wallball zoals wij het kennen is onder andere dat de muur verschillende obstakels heeft. De bal wordt tegen uitstekende delen van de muur, de kerkdeur en zelfs tegen ramen geslagen, waardoor deze op soms onvoorspelbare wijze in het speelveld belandt. TeamNL startte dit unieke spel met een overtuigende overwinning op Frankrijk, wat zorgde voor een positieve sfeer en veel vertrouwen voor de komende wedstrijden.

De tweede wedstrijd in deze variant tegen Portugal bleek een uitdaging van een ander niveau te zijn. Ondanks een gelijk opgaande strijd tot 15-15, glipte de overwinning uiteindelijk, mede door een aantal ongelukkige situaties op het einde van de wedstrijd, uit handen van TeamNL.

In de laatste alles-of-niets wedstrijd tegen België, waarbij een plek in de volgende ronde op het spel stond, nam TeamNL aanvankelijk een veelbelovende voorsprong van 10-3. Op dit moment besloot de Belgische bondscoach een time-out aan te vragen. Na deze korte onderbreking werden er drie nieuwe verse krachten ingebracht aan Belgische zijde, wat het spelbeeld drastisch veranderde. De Belgen kwamen terug tot 14-14, waarna ze de leiding namen en uiteindelijk met 15-20 de wedstrijd wonnen.

​Ondanks dat er nog volop kansen zijn in andere disciplines, was de teleurstelling bij bondscoach Johannes Boersma en het team voelbaar na deze nederlaag.

EK Journaal Dag 2
Openingsceremonie EK 2024
Openingsceremonie EK 2024
Dag 1

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers