contact zoeken wedstrijden

Trio van Tjisse Steenstra toch weer favoriet

Tekst Klaas Postma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

In Arum is de generale repetitie voor de PC zondag gewonnen door Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar. In de finale bleven Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar op een spel staan. De derde prijs was voor Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra. Taeke Triemstra maakte zondag bekend dat hij nog een jaar doorgaat.

‘Wa’t Arum wint wint de PC net’ was jarenlang het credo. Niet terecht overigens want de winnaars van Arum stonden regelmatig met de krans om de nek op de PC. Het is niet bekend of de jongere kaatsgarde bekend is met de kreet van weleer en zo ja of men daar waarde aan hecht. Gelet op het kaatsen in het eerste deel van de dag zou je geneigd zijn te denken van wel. Het was ‘griemen en bûkeljen’ zonder amusementswaarde.

Het leek wel of bepaalde parturen domweg niet wílden winnen. Het ruim opgekomen publiek zat er verveeld naar te kijken. Alles veranderde toen de parturen van Tjisse Steenstra, Gert Anne van der Bos, Menno van Zwieten en Marten Bergsma nog over waren. De vier parturen die op de hoofdklasse de dienst uitmaken. Het foutenpercentage was hoog maar dat zal de gemiddelde toeschouwer niet zijn opgevallen want het werd onderhoudend en spannend.

Het partuur van Tjisse Steenstra had in de eerste omloop aanvankelijk weinig problemen tegen Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma. Die gaven niet op en kwamen na een snelle 3-0 achterstand helemaal terug in de partij. Het werd zelfs spannend en Bouma en zijn maten kregen zo waar kansen. De prachtige bovenslag van Renze Hiemstra op 5-4 en 6-6 bracht zijn partuur op de tweede lijst.

Op die tweede lijst kwamen Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra met 4-1 achter te staan en dat gat bleek te groot. Op 5-3 en 6-6 mikte Bauke Triemstra de bal buiten de perklijnen. Toen volgde de halve finale tegen Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra. Het werd de partij van de dag. De eersten werden om-en-om verdeeld en in ieder eerst was er wel een partuur dat door fouten in allerlei soorten en maten de tegenstander aan het bordje hielp.

De uitkomst was lang onzeker. Op 4-4 en 6-6 sloeg Renze Hiemstra fraai boven. Dat deed Triemstra daarna op 6-2 ook: vijf eersten gelijk. Sterk werk van het duo Steenstra – Wassenaar leverde in het beslissende eerst een 6-2 voorsprong op waarna Gert Anne van der Bos het perk miste.
In de finale tegen Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar doet de 5-2 en 6-4 eindstand een makkelijke overwinning vermoeden maar dat was bepaald niet het geval. Menno van Zwieten sloeg prima op en Pieter Jan Leijenaar deed het in vergelijking met een dag eerder een stuk beter. In het partuur van Tjisse Steenstra fungeerde Renze Hiemstra de hele dag als een soort ‘missing link’ tussen winst of verlies. Hij werd niet heel veel in het spel betrokken maar als dat wel gebeurde was er een winnende slag.

In de finale was er zo’n slag op 4-2 en 6-6. Hiemstra had nog niet boven geslagen maar sloeg op deze stand de bal wel in de tribune. Dat was voor Van Zwieten c.s. te veel van het goede. Op 5-2 en 6-4 sloeg Hans Wassenaar zijn partuur in de kransen door de kaats te passeren.

Met het partuur van Menno van Zwieten moet op de PC ook terdege rekening worden gehouden. Die wonnen in de eerste omloop van Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra. Daarna moesten de degens worden gekruist met Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra die een dag eerder nog hadden gewonnen. Het werd spannend en qua score was het stuivertje wisselen maar het verschil bedroeg nooit meer dan 1 eerst. Op 4-4 en 6-4 lag de kaats voor Hendrik Kootstra te ver weg waarna Gabe Jan van Popta op de volgende 6-4 door een verre klap zijn partuur een plek in de finale bezorgde.

Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra hadden na één zege al een prijs te pakken. Bij Haye Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra was de opslag het zorgenkindje. Op 5-3 en 6-4 retourneerde Taeke Triemstra de bal tot in het perk. Een staand nummer leverde een plek in de halve finale tegen Tjisse Steenstra c.s. op en die partij werd uiteindelijk nipt verloren.
 
Uitslag Arum: 1. Tjisse Steenstra (Bitgummole) (koning), Renze Hiemstra (Deinum) en Hans Wassenaar (Bitgummole); 2. Menno van Zwieten (Heerenveen) Gabe-Jan van Popta (Lollum) en Pieter Jan Leijenaar (Exmorra); 3. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), Taeke Triemstra (Sint Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens).
 
 
Cijfers Arum. Eerste omloop: 1. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma – 2. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 4-5 en 6-6; 3. André van Dellen, Pieter Jan Plat en Jurrit Osinga – 4. Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra 4-5 en 4-6; 5. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 6. Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra 5-3 en 6-0; 7. Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra – 8. Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma 5-3 en 6-4; 9. Haye Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra - 10. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 3-5 en 4-6. Tweede omloop: 2. Tjisse Steenstra c.s. - 4. Bauke Triemstra c.s. 5-3 en 6-6; 5. Menno van Zwieten c.s. - 7. Marten Bergsma c.s. 5-4 en 6-4; 10. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Gert-Anne van der Bos c.s. - 2. Tjisse Steenstra c.s. 5-5 en 2-6; 7. 5. Menno van Zwieten c.s. staand nummer. Finale: 5. Menno van Zwieten c.s. - 2. Tjisse Steenstra c.s. 2-5 en 4-6.

Hans Wassenaar geeft uitleg waarom hij stopt Pieter Jan Leijenaar verliezend finalist Laatste slag van de finale

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers