contact zoeken wedstrijden

25 jaar geleden Johan Okkinga PC koning

Tekst: PC-Franeker
Video| KNKB Media

Johan Okkinga won met Sake Porte en Auke vd Graaf de PC van 1998. Auke was het jonge kaatstalent die in Stiens bij het partuur van Okkinga en Porte kwam.

Johannes (Johan) Okkinga werd in 1970 in Arum geboren. Hij was de zoon van de PC­koning van 1963 Gerrit Okkinga en de broer van Gerben Okkinga. Al op de kleuterschool in zijn woonplaats leerde Johan Okkinga het kaatsen en op welpenwedstrijden was hij vaak van de partij. Johan, die in zijn jongensjaren in de schaduw van zijn oudere broer Gerben kaatste, won op het Nederlandse kampioenschap voor schooljongens voor de kaatsvereniging ‘Willem Westra’ uit Arum in 1982 de derde en in 1984 de eerste prijs. 

Met 106 eerste, 70 tweede, 48 derde, 46 koningsschappen en 506 punten besloot Johan Okkinga zijn dertienjarig optreden in de hoofdklasse. Met dat puntenaantal bleef hij zijn meer getalenteerde broer Gerben (465 punten) en zijn vader Gerrit (469 punten) ruimschoots voor.

johan

Vanaf 1992 tot en met 2001 was hij zeer succesvol op de PC, waarop hij in totaal eenentwintig punten verzamelde. In 1992, toen hij weer in Arum woonde, won hij met zijn broer Gerben de tweede prijs en twee jaar later was er opnieuw de tweede prijs. In 1995, opnieuw met zijn broer Gerben, strandde hij in de finale. In 1996 won hij voor de kaatsvereniging uit Arum de derde prijs op het Nederlandse kampioenschap en later in het seizoen met Sake G. Porte en Pieter Tienstra de eerste prijs op de PC. Okkinga mocht na afloop van die kaatspartij de koningsprijs in ontvangst nemen. Na de tweede prijs in 1997 was er in 1998 opnieuw groot succes. Weer won hij de PC en wederom stond Sake G. Porte bij hem op de hoogste trede van het erepodium. Auke van der Graaf completeerde het partuur als derde speler. Johan Okkinga werd opnieuw tot beste speler van het winnende partuur gekozen.

Sake_Porte

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers