contact zoeken wedstrijden

Taeke Triemstra nu nummer 1 met 886 punten

Records zijn er om gebroken te worden. De vraag was al lang niet meer óf Taeke Triemstra de succesvolste kaatser aller tijden zou worden, de vraag was alleen wannéér dat zou gebeuren. Op zondag 23 juli 2023 was het zover. Taeke Triemstra haalde met Gert-Anne van der Bos en Erwin Zijlstra de finale op de Rengersdag in Leeuwarden. Dat was voor hem voldoende om Piet Jetze Faber te passeren in het kaatsklassement aller tijden. Triemstra staat nu op 886 punten 1 punt meer dan Faber.


​Tekst: Klaas Postma
Foto's: Henk Bootsma
Video: KNKB Media
Visual Taeke/ Piet Jetze/ Hotze: Driffen

Overeenkomsten tussen oude en nieuwe nummer 1
Wanneer je alleen al meer dan 600 punten aan eerste prijzen bij elkaar slaat dan is verder commentaar in wezen overbodig. Dat zou geen recht doen aan de prestatie van Taeke Triemstra. Er zijn de nodige overeenkomsten tussen de oude en de nieuwe nummer 1. Beide heren wonnen de Freulepartij. Faber deed dat in 1971 namens Stiens, Triemstra deed dat in 1999 namens St. Jacobiparochie. Wat goed is komt snel. Faber en Triemstra stoomden snel door naar de hoogste klasse van het kaatsen.
Er werden prijzen gewonnen en de betere parturen kwamen al snel in zicht. Faber pakte veel punten in de legendarische formatie met Sake Saakstra en Johannes Brandsma. Triemstra deed hetzelfde met Gert-Anne van der Bos en Daniël Iseger en later met Gert-Anne van der Bos en Tjisse Steenstra. Beide heren kunnen goed uit de voeten in zowel het voor- als achterperk. Zowel Faber als Triemstra wonnen als voorinse en als achterinse de PC. Dat is zeldzaam in kaatsland.

Wildcard voor top drie op PC
Een bekend voetbalblad organiseerde ooit de verkiezing ‘elftal van de eeuw’. In dat elftal met  legendarische namen als Yashin, Pelé, Maradona en Cruijff. Een elftal dat uiteraard nooit samen zou kunnen spelen. Daarop voortbordurend droom je als kaatsliefhebber van een aankondiging door PC-voorzitter Ids Hellinga: geen keatsoff dit jaar. ‘We hebben een wildcard gegeven aan Hotze Schuil, Piet Jetze Faber en Taeke Triemstra. Het schijnt dat deze heren wel een aardig balletje kunnen slaan’.
De gunfactor is groot want nadat Taeke Triemstra zich met zijn maten plaatste voor de halve finale en het record een feit was werd hij eerst besprongen door zijn maten Van der Bos en Zijlstra die in wezen net zo blij waren. Er waren felicitaties, bloemen en cadeaus. Coos Veltman sprake Taeke Triemstra toe en Triemstra kon op weg naar de kleedkamer geen stap verzetten of hij werd aangeklampt en gefeliciteerd.

Er werd uiteraard ook gekaatst. De finale ging tussen Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar en Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra. Het partuur van Tjisse Steenstra kwam met 5-1 voor te staan en leek daarmee wel in veilige haven. Van der Bos en zijn maten gaven niet op en kwamen terug tot 5-4. Het werd zelfs 5-4 en 2-6 maar Van der Bos miste het perk, Hans Wassenaar liet zijn eerste bovenslag noteren waarna Renze Hiemstra met een juweel van een bovenslag de partij definitief in de boeken sloeg. Steenstra en Hiemstra waren zondag beide jarig en gaven zichzelf dus een extra cadeau in de vorm van een krans. Dat zal Taeke Triemstra tot op zekere hoogte een zorg zijn geweest want hij is vanaf vandaag de kaatser die de meeste prijzen heeft gewonnen. De derde prijs wan voor Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma.
 
Uitslag Rengerspartij: 1. Tjisse Steenstra (Bitgummole) (koning), Renze Hiemstra (Deinum) en Hans Wassenaar (Bitgummole) ; 2. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), Taeke Triemstra (Sint Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 3. Remmelt Bouma (Weidum), Allard Hoekstra (Franeker) en Evert Pieter Tolsma (Wommels).
 
 
 
Cijfers Leeuwarden. Eerste omloop: 1. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 2. Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en René de Haan 5-1 en 6-0; 3. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 4. Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra 5-4 en 6-4; 5. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 6.  Corné Tuinenga, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema 5-2 en 6-4; 7. André van Dellen, Pieter Jan Plat en Jurrit Osinga – 8. Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra 1-5 en 2-6; 9. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma – 10. Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma 5-1  en 6-4.

Tweede omloop: 1. Gert-Anne van der Bos c.s. - 3. Menno van Zwieten c.s. 5-4 en 6-4; 5. Tjisse Steenstra c.s. – 8. Johannes van der Veen c.s. 5-0 en 6-0; 9. Remmelt Bouma c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Remmelt Bouma c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 2-5 en 4-6; 5. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer. Finale: 5. Tjisse Steenstra c.s. - 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-4 en 6-6.

 

Taeke 1 rengersdag 2
Eindresultaat

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers