contact zoeken wedstrijden

Trio Marten Bergsma wint wel heel fortuinlijk

Tekst: Klaas Postma
Foto's Henk Bootsma

Foto album Bolsward; klik HIER

De gokker op uitslagen van voetbalwedstrijden zou willen dat alles zo voorspelbaar was als het heren hoofdklasse kaatsen zondag in Bolsward. Een blik op de wedstrijdlijst leerde dat het alleen even afwachten was wie van de ‘heren toppers’ in de finale zouden staan. Dat werden Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra die in een vreemde finale een 5-2 en 6-0 voorsprong tegen Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra niet wisten te verzilveren. Alle hout kwam aan de telegraaf waarna Gert Anne van der Bos het perk miste. Het partuur van Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra werd derde.

Er waren voor vanmiddag onweersbuien voorspeld. Het bleef bij wat gerommel en een paar regendruppels. In de finale was er in letterlijke zin sprake van gerommel door de vele fouten en stond het gezicht van de verliezende finalisten op onweer. Logisch wanneer je een ogenschijnlijke zekere overwinning uit handen geeft.
De heren Van der Bos, Triemstra en Zijlstra stonden met maar tien punten tegen vlot op een voorsprong van vier eersten om niks en niets wees op een ommekeer. Goed, Bergsma, Van der Schoot en Kootstra pakten twee bordjes maar dat leek leuk voor de statistieken want toen Taeke Triemstra op 4-2 en 6-4 de kaats voorbij sloeg was het definitieve gat wel geslagen.

In Berltsum stonden Van der Bos c.s. tegen Bergsma c.s. in de tweede omloop met 5-2 achter maar werd toch nog gewonnen met alles aan de hang. De geschiedenis herhaalde zich maar dan in omgekeerde volgorde. Van der Bos had opeens moeite om het perk te vinden. Op 5-2 en 6-6 was hij met zijn maten twee punten van de kransen verwijderd maar er volgde een buitenslag: 5-3. Het werd 5-4 en 6-4 waarna Van der Bos twee keer met de juiste richting worstelde. In het laatste eerst pakten Bergsma c.s. een 6-2 voorsprong maar Marten Bergsma miste het perk en daarna gaf Van der Bos Kees van der Schoot geen kans om de niet al te dikke kaats te passeren. Die goede actie was voor niks want op 5-5 en 6-6 sloeg Van der Bos de bal buiten de perklijnen

 

Bolsward Marten

De eerste omloop kende totaal geen spanning. Van der Bos, Triemstra en Zijlstra waren snel klaar met Corné Tuinenga, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema zoals de hele eerste omloop snel klaar was. Op 5-2 en 6-6 plaatste Gert Anne van der Bos zijn dertiende zitbal. In de tweede omloop tegen Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar ging het een stuk moeizamer. Pieter Jan Leijenaar had naar verluidt last van zijn schouder en sloeg alleen maar op. Menno van Zwieten stond in het achterperk.

Tot vier eersten gelijk hadden de latere premiewinnaars het ‘dreech’ maar de winst werd wel binnengehaald. Op 5-4 en 6-4 sloeg Taeke Triemstra de bal boven. De halve finale tegen Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra was een fluitje van een cent. Op 5-1 en 6-4 was het gebeurd met het partuur van Bauke Triemstra. Die hadden in de eerste omloop op hun beurt een simpele overwinning geboekt op Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma die te vaak het perk misten. Op 5-2 en 6-6 sloeg Hendrik Jan van der Velde boven waarmee voor zijn partuur de halve finale al was bereikt.

Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra waren heel snel klaar met Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra die alle drie hun dag niet hadden. In de tweede omloop wachtten Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar met als inzet een plek in de finale door een staand nummer. Er vlogen dan wel te veel ballen buiten de perklijnen maar het werd wel een onderhoudende partij waarbij beide parturen sterke met zwakke momenten afwisselden. Er waren 17 buitenslagen maar ook 11 zitballen waarvan die van Marten Bergsma op 4-3 en 6-6 van grote waarde was. Steenstra c.s. pakten nog een bordje maar gingen op 5-4 en 6-2 ten onder toen Hendrik Kootstra de kaats passeerde.

Voor Gert Anne van der Bos en Taeke Triemstra had de verloren finale toch nog een klein gouden randje. Van der Bos klom van de tiende naar de negende plaats in het klassement aller tijden. Triemstra is weer twee punten rijker. Hij staat nu nog vier punten achter op klassementsleider Piet Jetze Faber.   
Uitslag Bolsward: 1. Marten Bergsma (Minnertsga), Kees van der Schoot (Zurich) en Hendrik Kootstra (Minnertsga) (koning); 2. Gert-Anne van der Bos (Mantgum); Taeke Triemstra (Sint Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 3. Bauke Triemstra (Sint Jacobiparochie), Hendrik Jan van der Velde (Makkum) en Riemer Hoekstra (Ee)
 
Cijfers Bolsward. Eerste omloop: 1. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 2. Corné Tuinenga, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema 5-2 en 6-6; 3. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma – 4. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar 2-5 en 6-6; 5. André van Dellen, Pieter Jan Plat en Jurrit Osinga – 6. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 1-5 en 0-6; 7. Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra – 8. Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra 5-0 en 6-2; 9. Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma – 10. Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra 2-5 en 6-6. Tweede omloop: 1. Gert-Anne van der Bos c.s. - 4. Menno van Zwieten c.s. 5-4 en 6-4; 6. Tjisse Steenstra c.s. – 7. Marten Bergsma c.s. 4-5 en 2-6 10. Bauke Triemstra c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Bauke Triemstra c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 1-5 en 4-6; 7. Marten Bergsma c.s. staand nummer. Finale: 7. Marten Bergsma c.s.  - 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-5 en 6-6 (partuur Bergsma wint).

Bolsward 1
Bolsward 2
Bolsward 3

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers