contact zoeken wedstrijden

Tjisse Steenstra ongenaakbaar in Holwerd

Tekst: Klaas Postma

De afgelopen weken konden de finalisten van de diverse door-elkaar-loten partijen bij de heren hoofdklassers al voor aanvang met een grote mate van waarschijnlijkheid worden aangegeven. Dat was zaterdag in Holwert niet anders. Tjisse Steenstra, Hendrik-Jan van der Velde en Hans Wassenaar stonden in de finale tegenover Marten Bergsma, Renze Hiemstra en Jurrit Osinga. In het partuur van Tjisse Steenstra moest Hendrik-Jan van der Velde zich al vrij snel schikken in de rol van balkeerder door een opgelopen rugblessure. Desondanks werd de overwinning vrij simpel binnengehaald. Tjisse Steenstra werd in Holwert uitgeroepen tot koning.

Hendrik-Jan van der Velde moet na het zien van de loting in zijn nopjes zijn geweest. De eerste prijs lonkte aan de horizon. Die krans werd inderdaad veroverd maar helemaal zonder slag of stoot ging het niet. In de eerste omloop tegen Johannes van der Veen, Taeke Triemstra en Rick Minnesma werd een 3 om 0 en later een 5 om 2 voorsprong genomen.
Steenstra en zijn maten gingen fouten maken en zagen de tegenstanders rap dichterbij komen. Uiteindelijk kon men opgelucht ademhalen toen Taeke Triemstra op 5-4 en 6-6 de kaats niet kon nemen. De tweede partij was een fluitje van een cent. Vóór Gert-Anne van der Bos, Jorn-Lars van Beem en Stefan van der Meer het wisten stonden ze met vijf eersten om niks achter. Op 5-0 en 6-4 sloeg Stefan van der Meer de kaats niet voorbij en zaten Steenstra c.s. in de finale met Marten Bergsma, Renze Hiemstra en Jurrit Osinga als opponenten.
Rugblessure Van der Velde
Sterk opslagwerk van Tjisse Steenstra leverde zijn partuur het eerste bordje op. Het werd eersten gelijk waarna een opslagmisser van Bergsma op 6-2 het partuur van Tjisse Steenstra opnieuw op voorsprong zette. Even later ging Hendrik-Jan van de Velde door zijn rug. De finale werd vijf minuten stilgelegd, Van der Velde ging naar de masseur, keerde ook terug maar was duidelijk niet okselfris. Geluk bij een ongeluk: Tjisse Steenstra kan het achterperk voor zijn rekening nemen en deed dat uiteraard ook.
Wassenaar ging voorin staan en Van der Velde moest zich beperken tot balkeren. Spannend werd het geen seconde. Jurrit Osinga zal blij zijn geweest met zijn eerste finaleplaats in een hoofdklassepartij. Hij kaatste de hele dag naar behoren maar komt nog wat tekort. Dat is geen schande want het talent is zeker aanwezig en kaatsend als vandaag zullen er meer prijzen op het hoogste niveau gewonnen worden. Jurrit Osinga ruilde al snel met Renze Hiemstra van positie in het perk maar de winst kwam nooit binnen bereik. Op 5-2 en 6-4 sloeg Tjisse Steenstra de bal tot in het perk terug.
Eerste finale hoofdklas Jurrit Osinga
Bergsma, Hiemstra en Osinga hadden in de eerste omloop weinig te duchten van Corné Tuinenga, Tsjerk Elsinga en Hendrik Kootstra. Die boekten af en toe een succesje maar de overwinning ging vlot naar de tegenstanders. Op 5-2 en 6-2 klaarde Marten Bergsma de klus vanaf de stuit. In de tweede omloop tegen Remmelt Bouma, Pieter-Jan Plat en Jelmer Miedema moest er meer moeite worden gedaan om de zege binnen te slepen.
Remmelt Bouma zocht de winst bij Jurrit Osinga, Marten Bergsma zocht de winst bij Jelmer Miedema. De bordjes werden om-en-om verdeeld. Bergsma c.s. kwamen met 4 om 3 voor te staan. Jelmer Miedema kon op 6-0 de kaats niet passeren en daarmee was het gat geslagen. Op 5-3 en 6-4 sloeg Renze Hiemstra de bal over de bovenlijn. Jurrit Osinga was erg blij met zijn plek in de finale. Een finale waarin hij en zijn maten de overwinning moesten laten aan het sterkste partuur op de lijst.
Uitslag Holwert: 1. Tjisse Steenstra (Bitgummole) (koning); Hendrik Jan van der Velde (Makkum) en Hans Wassenaar (Bitgummole); 2. Marten Bergsma (Minnertsga), Renze Hiemstra (Deinum) en Jurrit Osinga (Ingelum).
 
Cijfers Holwert. Eerste omloop: 1. Gert Anne van der Bos, Jorn Lars van Beem en Stefan van der Meer – 2. Auke Boomsma, Steven Koster en Jan Tymen Eisma 5-4 en 6-0; 3. Tjisse Steenstra, Hendrik Jan van der Velde en Hans Wassenaar – 4. Johannes van der Veen, Taeke Triemstra en Rick Minnesma 5-4 en 6-6; 5. Corné Tuinenga, Tsjerk Elsinga en Hendrik Kootstra – 6. Marten Bergsma, Renze Hiemstra en Jurrit Osinga 2-5 en 2-6; 7. Remmelt Bouma, Pieter Jan Plat en Jelmer Miedema – 8. Bauke Triemstra, Kees van der Schoot en Jari Visser 5-4 en 6-6.  Halve finale: 1. Gert Anne van der Bos c.s. – 3. Tjisse Steenstra c.s. 0-5 en 4-6; 6. Marten Bergsma c.s. – 7. Remmelt Bouma c.s. 5-3 en 6-4. Finale: 3. Tjisse Steenstra c.s. – 6. Marten Bergsma c.s. 5-2 en 6-4.
 
 
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers