contact zoeken wedstrijden

Taeke Triemstra voorbij legende Hotze Schuil

Tekst: Klaas Postma
Foto's: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

De liefde zal in de (pop)muziek het vaakst zijn bezongen. Het onderwerp ‘dromen’ of ‘dreams’ levert op dat gebied ook het nodige materiaal op. Voor Taeke Triemstra was dit kaatsweekend een ‘boulevard of dreams’, deze keer zonder het woord ‘broken’ in de titel. Wellicht heeft het zo moeten zijn want het kaatsfenomeen uit Sint Jacobiparochie pakte in zijn eigen woonplaats een tweede prijs en dat was goed voor twee punten.

Triemstra kwam daarmee op gelijke hoogte met Hotze Schuil uit Harlingen, te weten 876 punten. Taeke Triemstra heeft echter meer eerste prijzen gewonnen dan Hotze Schuil en dat betekent een tweede plek in het puntenklassement aller tijden. Nog 9 punten te gaan en Triemstra is de nummer één Piet Jetze Faber ook voorbij. Dan schrijf je in wezen je eigen songbook en is nader commentaar tot op zekere hoogte overbodig.

Het mooiste scenario was natuurlijk een krans bij kaatsvereniging Het Noorden geweest. Dat lukte dan niet maar in een weekend als dit is dat van ondergeschikt belang. Die kransen gingen naar Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar die Gert- Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra in de finale op drie eersten lieten staan. Op 5-3 en 6-6 was de opslagmisser van Van der Bos beslissend. 

Op zaterdag stonden in Boazum vrijwel dezelfde kaatsers in de finale. Het enige verschil zat in het partuur van Van der Bos die vaste achterinse Erwin Zijlstra weer in de gelederen had. In Boazum was dat Pieter-Jan Leijenaar. Zaterdag was de hoogste eer voor Van der Bos, Triemstra en Leijenaar. Een dag later gingen de kransen naar Steenstra, Hiemstra en Wassenaar. Dat partuur had in de halve finale kunnen en wellicht ook moeten verliezen van het partuur dat in Menaam de kransen voor zich opeiste: Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra.

Met name Jorn Lars van Beem ontwikkelt zich razendsnel en zou wel eens de aanvoerder van de nieuwe generatie kunnen worden. Vandaag op-en-uit sterk kaatsend en dan is het jammer dat het dan in een halve finale in de eindfase letterlijk de verkeerde kant op valt. Niettemin een derde prijs voor de mannen in het geel en daar was niks aan gestolen.
Het verloop van de kaatspartij in Sint Jacobiparochie was vrij voorspelbaar. Het partuur van Johannes van der Veen kwam als sterkste naar voren uit het eerste blokje op de lijst. Dat leidde dus uiteindelijk naar de derde prijs. Van der Bos c.s. wonnen simpel van André van Dellen, Pieter Jan Plat en Jurrit Osinga. In de strijd om de ‘preemje-of-neat’ trof men een partuur dat bepaald niet uitgevlakt mag worden: Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar.

Menno van Zwieten zijn opslag is al tijden prima-de-luxe. De voorminst van partuurgenoot Pieter Jan Leijenaar kan op gezette tijden nog wel een upgrade gebruiken. Tegen de sterkere perken is het rendement te laag en overname van de opslag door Van Popta ligt niet voor de hand. De spanning bij het trio Van der Bos was af en toe voelbaar, immers winnen betekende een staand nummer en een moment of fame voor Taeke Triemstra. Het lukte maar makkelijk ging het niet. Op 5-3 en 6-2 sloeg Taeke Triemstra de bal over de bovenlijn. Zijn luchtsprong en de bijbehorende vreugdekreet sprak boekdelen. Deze missie is voltooid. Triemstra kreeg een welverdiend applaus en een mooie bos bloemen. 
 

DSC_1901

De uiteindelijk winnaars mochten beginnen tegen Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra. Na drie eersten gelijk legde Tjisse Steenstra de basis voor de overwinning met sterk opslagwerk. Op 5-3 en 6-4 miste Marten Bergsma het perk. Via een staand nummer naar de partij die de langste van de dag zou worden.
Tegen Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra keek men tegen een 5-4 achterstand aan. Die achterstand werd met hulp van opslagfouten en missers in het tussenspel en op de boven van de tegenstanders omgebogen in een benauwde 5-5 en 6-2 overwinning.
In de finale weigerden Steenstra c.s. uiteraard om mee te werken aan het ultieme kaatsfeestje van Taeke Triemstra. Die wil altijd winnen, maar de tweede prijs van vandaag zal wellicht voelen als een onzichtbare krans. A head full of dreams (Coldplay) zal over enige tijd gezelschap krijgen van dreaming with my eyes open. Dan kan de naam van Taeke Triemstra definitief met gouden letters in de geschiedenis van het kaatsen worden bijgeschreven. En niemand die dat iemand die op zijn veertigste nog met ogenschijnlijk zo veel gemak ballen over de bovenlijn slaat zal misgunnen.
 
Uitslag Sint Jacobiparochie: 1. Tjisse Steenstra (Bitgummole) (koning) Renze Hiemstra (Deinum) en Hans Wassenaar (Bitgummole);. 2. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), Taeke Triemstra (Sint Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 3. Johannes van der Veen (Pietersbierum), Jorn Lars van Beem (Dronryp) en Kevin Jordi Hiemstra (Leeuwarden)
 
Cijfers Sint Jacobiparochie
 
Eerste omloop: 1. Haye Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra – 2. Auke Boomsma, Tsjerk Elsinga en Jan-Tymen Eisma 4-5 en 0-6; 3. Johannes van der Veen, Jorn-Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra - 4. Corné Tuinenga, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema 5-2 en 6-0; 5. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 6. Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra 5-2 en 6-0; 7. André van Dellen, Pieter Jan Plat en Jurrit Osinga – 8. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 2-5 en 4-6; 9. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 10. Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra 5-3 en 6-4. Tweede omloop: 2. Auke Boomsma c.s. - 3. Johannes van der Veen c.s. 2-5 en 4-6; 5. Menno van Zwieten c.s. -  8. Gert-Anne van der Bos c.s. 3-5 en 0-6. 9. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer. Halve finale: Tjisse Steenstra c.s. - 3. Johannes van der Veen c.s. 5-5 en 6-2; 8. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Finale: 8. Gert-Anne van der Bos c.s. - Tjisse Steenstra c.s. 3-5 en 6-6.

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers