contact zoeken wedstrijden

De opslag aan de macht met Tjisse Steenstra als koning

Tekst: Klaas Postma
Foto: Henk Bootsma (archief)


Het was vier jaar geleden dat de heren hoofdklassers te gast waren bij kaatsvereniging ‘Sla Raek’ in Broeksterwâld. De kaatser die vier jaar geleden tot koning werd uitgeroepen mocht de koningsprijs zaterdag opnieuw in ontvangst nemen: Tjisse Steenstra die met Taeke Triemstra en Hendrik Kootstra de kransen veroverde. Auke Boomsma, Allard Hoekstra en Hans Wassenaar werden tweede. In Broeksterwâld stonden acht parturen op de lijst zodat er geen derde prijs was.

De kaatsvereniging in Broeksterwâld had alles pico-bello voor elkaar. Er was zelfs voor een gastspeaker gezorgd: Johannes van der Ploeg en aan hem was die taak wel toevertrouwd. De concurrentie van feesten en evenementen in de regio deed zich gelden want de publieke belangstelling had wel wat groter gemogen.

De wel aanwezige toeschouwers zagen bij tijd en wijle sterk opslagwerk. Dat had deels te maken met de wind. Na de halve finales werden de perken omgelegd en dat had wellicht wat eerder gemoeten maar een kniesoor die daar op let. Twee opslagers deden de liefhebbers van dat genre vandaag watertanden: Marten Bergsma en Tjisse Steenstra. Voor Bergsma duurde het optreden maar één omloop, Steenstra kwam in de krans.

De partij van de dag speelde zich af in de eerste omloop. Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem en Willem Heeringa tegen Tjisse Steenstra, Taeke Triemstra en Hendrik Kootstra. Bergsma stond fenomenaal op te slaan. Steenstra deed dat ook en was messcherp in het tussenspel. Jorn Lars van Beem stond op de belangrijke momenten in het tussenspel steeds op de goede plek en deed dan ook nog de goede dingen. Dat is een kwaliteit op zich.

Het verschil was nooit groter dan een eerst. Op 4-4 en 6-6 sloeg Willem Heeringa de kaats voorbij maar een zitbal van Steenstra op 6-4 betekende andermaal een gelijke stand. Eigenlijk verdiende de partij geen verliezer maar die komt er in een kaatspartij toch. Op 5-5 en 6-4 trok Tjisse Steenstra de overwinning naar zich toe met een juweel van een zitbal.
Daarna ging het van een leien dakje. Bauke Triemstra, Tsjerk Elsinga en Riemer Hoekstra pakten in de tweede omloop het eerste bordje maar werden daarna van het bekende kastje naar de nog bekendere muur gestuurd. Het werd een kansloze missie voor Triemstra c.s. Op 5-1 en 6-2 sloeg Tjisse Steenstra de bal tot in het perk terug.

In de finale wachtten Auke Boomsma, Allard Hoekstra en Hans Wassenaar die voor ze het wisten met 3-0 achterstonden, vooral door de sterke opslag van Tjisse Steenstra. Hoekstra en Wassenaar ruilden in het perk en Wassenaar gooide wat verbaal geweld in de strijd. De finale leek daarna zowaar spannend te zullen worden. Op 6-6 sloeg Steenstra de bal buiten en dat deed hij op 6-4 nog een keer: 3-2. Maar je hebt het of je hebt het niet en Tjisse Steenstra had het vandaag wel: drie zitballen op rij en een retourslag tot in het perk hield twee spel om een spel in. Daarna kwam het verhaal van de bekende nachtkaars. Op 5-2 en 6-6 moest Auke Boomsma een niet al te dikke kaats verdedigen. Hij moest risico nemen en zag zijn opslagbal buiten de perklijnen vallen.

De premiewinnaars hadden in de eerste omloop weinig te duchten van Corné Tuinenga, Jelle Cnossen en Kevin Jordi Hiemstra die zowel ‘op’ als ‘uit’ te veel steken lieten vallen. Op 5-3 en 6-0 plaatste Auke Boomsma een zitbal. De tweede omloop was een heel ander verhaal. Menno van Zwieten, Hendrik Jan van der Velde en Jurrit Osinga sloegen zich naar een voorsprong van 4 om 2 vooral dankzij Menno van Zwieten die vandaag ook een stevige duit in het opslagerszakje deed. De belangrijkste slag viel op 4-2 en 6-6 toen Hendrik Jan van der Velde wel heel ver maar ook heel kwaad uitsloeg: 4-3. Het betekende de totale ommekeer. Bij Van Zwieten en zijn maten lukte opeens niets meer. Ze kregen nog vier punten aan de telegraaf en zagen Auke Boomsma op 5-4 en 6-4 de winnende zitbal plaatsen. Finale bereikt en die zou worden verloren tegen de sterkste opslager van de dag.
 
Uitslag: 1. Tjisse Steenstra (Bitgummole) (koning), Taeke Triemstra (Sint Jacobiparochie) en Hendrik Kootstra (Minnertsga); 2. Auke Boomsma (Morra), Allard Hoekstra (Franeker) en Hans Wassenaar (Bitgummole).
 
 
Cijfers Broeksterwâld. Eerste omloop: 1. Auke Boomsma, Allard Hoekstra en Hans Wassenaar – 2. Corné Tuinenga, Jelle Cnossen en Kevin Jordi Hiemstra 5-3 en 6-0; 3. Remmelt Bouma, Renze Hiemstra en Rick Minnesma – 4. Menno van Zwieten, Hendrik Jan van der Velde en Jurrit Osinga 2-5 en 0-6; 5. Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem en Willem Heeringa – 6. Tjisse Steenstra, Taeke Triemstra en Hendrik Kootstra 5-5 en 4-6; 7. Gert-Anne van der Bos, Kees van der Schoot en Pieter Jan Leijenaar – 8. Bauke Triemstra, Tsjerk Elsinga en Riemer Hoekstra 4-5 en 6-6. Halve finale: 1. Auke Boomsma c.s. – 4. Menno van Zwieten c.s. 5-4 en 6-4; 6. Tjisse Steenstra c.s. – 8. Bauke Triemstra c.s. 5-1 en 6-2. Finale: 6. Tjisse Steenstra c.s. - 1. Auke Boomsma c.s. 5-2 en 6-6.
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers