contact zoeken wedstrijden

Tactisch sterk Exmorra wint Jong-Nederlandpartij

Tekst: Klaas Postma
Foto's: Henk Bootsma

Het door juwelier Kramer gesponsorde Nederlands Kampioenschap voor junioren is gewonnen door het partuur van Exmorra. Jarno Feenstra, Marten Leijenaar en Pieter Jan Leijenaar gunden het partuur van Dronryp 1 (Jorrit Nanninga, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma) in de fnale geen enkel bordje. Bolsward (Redmer Cnossen, Yoram Elzinga en Jelle Cnossen) werd derde.

De wedstrijd heet in de volksmond de Jong-Nederlandpartij. Het is een klassieker en één van de vier schakels van het ‘klaverblad van vier’. Dat Exmorra en Dronryp 1 de finale haalden was niet heel erg verrassend. Het was wél verrassend dat Exmorra tegenstander Dronryp geen enkel bordje gunde. Dronryp was vooraf licht favoriet. Vorig jaar had het partuur van Sjirk de Wal met nagenoeg hetzelfde partuur de kransen voor zich opgeëist. Jorrit Nanninga was nu de vervanger van Mark Minnesma.

In een grijs verleden werden er kleine boekjes uitgegeven met de titel ‘Ken uw sport’. Er is ook een deel waarin voor de niet ingewijden de kaatssport uit de doeken wordt gedaan. De kans dat Jarno Feenstra, Marten Leijenaar en Pieter Jan Leijenaar dit boekje thuis hebben liggen is klein en wellicht overbodig. Want deze kaatsers lieten de hele dag zien hun sport goed te kennen.

Exmorra kaatste zonder overdreven veel franje, zonder overdreven geschreeuw na een geslaagde actie maar wel degelijk, goed en tactisch sterk. Pieter Jan Leijenaar was de motor van het partuur maar hij werd prima gesteund door broer Marten en Jarno Feenstra. Exmorra zou in vier partijen maar drie bordjes tegen krijgen dus de winst voor de rood-witte brigade was meer dan verdiend.
 

Klik op de foto voor het Facebook album van de finale
Klik op de foto voor het Facebook album van de finale

In de finale waren de eerste vier eersten bijzonder spannend. Op de eerste 6-6 plaatste Pieter Jan Leijenaar een zitbal, op de tweede 6-6 dwong hij Rick Minnesma tot een kwaadslag, daarna werd het 6-4 waarna Rick Minnesma de bal weer rechtstreeks over de zijlijn sloeg en ten slotte werd het maar weer eens 6-6 en toen kon Rick Minnesma de kaats niet passeren.

Het verschil in punten was vrij klein maar Exmorra stond wel met 4-0 voor. Er volgde een snel bordje en toen was al wel duidelijk dat titelprolongatie er voor Dronryp niet in zat. Dronryp pakte een 6-2 voorsprong in punten maar ook dat was niet genoeg voor ook maar één bordje aan de telegraaf. Nanninga miste het perk, Marten Leijenaar sloeg boven waarna Rick Minnesma een kwaadslag liet noteren.

Exmorra was in de eerste omloop snel klaar met Akkrum (5-0), Menaam boekte in de tweede omloop een sporadisch succesje maar was op 5-2 ook een illusie armer. In de derde omloop werd Niawier/Metslawier/Oostermijkerk snel naar een nederlaag gespeeld (5-1). In de halve finale bleef Exmorra staan.

Premiewinnaar Dronryp 1 leek in de eerste omloop op weg naar een simpele overwinning op Tzum. Léék want een 4-1 voorsprong ging helemaal verloren vooral door een uitstekend kaatsende Steven Koster. Koster kreeg wat te weinig steun van zijn maten en zag zijn inspanningen niet beloond worden. Op 5-4 en 6-6 miste Koster het perk en kon Dronryp opgelucht ademhalen.
 
Daarna liep het op rolletjes voor het partuur van Sjirk de Wal. Eerst was er het staande nummer en vervolgens kreeg Winsum geen poot aan de grond: 5-0 en 6-0. In de halve finale trof Dronryp het partuur van Bolsward. Het werd 6-6, Bolsward met de steun van een hele dikke kaats maar Redmer Cnossen miste het perk. Dronryp pakte ook het tweede bordje. De supporters van Bolsward kregen even hoop toen Jorrit Nanninga op 6-6 de juiste richting miste en het verschil was teruggebracht tot één eerst. Dronryp schakelde een tandje bij en Bolsward kreeg geen schijn van kans meer.Bolsward kreeg nog maar 6 punten aan de telegraaf en capituleerde op 5-1 en 6-0 door een zitbal van Jorrit Nanninga.

Bolsward moest dus tevreden zijn met de derde prijs. In de eerste omloop werd gewonnen van Sint Annaparochie 1 (5-1). In de tweede omloop had Bolsward kunnen en misschien ook wel moeten verliezen van Leeuwarden. Het werd een lange partij en Leeuwarden stond lang aan de goede kant van de score. Leeuwarden kwam zelfs op een 5-4 en 6-0 voorsprong maar kon de beslissende klap niet uitdelen.

Alle bordjes kwamen aan de telegraaf en Leeuwarden kwam in het laatste eerst op 6-4. Daarna miste Redmer Cnossen volgens Leeuwarden het perk maar de keurmeester was zeer resoluut: zitbal en dus 5-5 en 6-6. Op die stand was de fraaie tusseninse van Redmer Cnossen het perk van Leeuwarden te machtig. In de derde omloop moest Bolsward alles uit de kast halen om Mantgum er onder te houden. Dat lukte pas op 5-4 en 6-6. In de halve finale verloor Bolsward dan uiteindelijk toch van Dronryp. Datzelfde Dronryp kon toen niet vermoeden dat het in de finale zelfs geen bordje zou veroveren tegen Exmorra.  

Uitslag Juwelier Kramer NK Junioren:
1. Exmorra (Jarno Feenstra, Marten Leijenaar en Pieter Jan Leijenaar);
2. Dronryp 1 (Jorrit Nanninga, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma);
3. Bolsward (Redmer Cnossen, Yoram Elzinga en Jelle Cnossen)
 

1e prijs: Exmorra
1e prijs: Exmorra
2e prijs: Dronryp 1
2e prijs: Dronryp 1
3de prijs: Bolsward
3de prijs: Bolsward

Cijfers Juwelier Kramer NK Junioren

Eerste omloop:
1. Ingelum – 2. Arum 5-0 en 6-2; 3. Bitgum – 4. Winsum 0-5 en 4-6; 5. Mantgum – 6. Hommerts 5-3 en 6-0; 7. Franeker – 8. Dronryp 5-5 en 2-6; 9. Baard – 10. Leeuwarden 2-5 en 2-6; 11. Bolsward – 12. Sint Annaparochie 1 5-1 en 6-4; 13. Akkrum -14. Exmorra 0-5 en 4-6; 15. Goutum – 16. Menaam 4-5 en 2-6; 17. Nijewier – 18. Sint Annaparochie 2 5-0 en 6-4; 19. Witmarsum – 20. Sexbierum 5-2 en 6-4; 21. Tzum – 22. Dronryp 1 4-5 en 6-6.

Tweede omloop:
1. Ingelum - 4. Winsum 3-5 en 2-6; 5. Mantgum - 8. Dronryp 2 5-5 en 6-4; 10. Leeuwarden - 11. Bolsward 5-5 en 6-6 (Bolsward wint); 14. Exmorra - 16. Menaam 5-2 en 6-6; 17. Nijewier - 19. Witmarsum 5-5 en 6-6 (Nijewier wint); 22. Dronryp 1 staand nummer.

Derde omloop: 22. Dronryp 1 - 4. Winsum 5-0 en 6-0; 5. Mantgum - 11. Bolsward 4-5 en 6-6; 14. Exmorra - 17. Nijewier 5-1 en 6-6.

Halve finale: 22. Dronryp 1 - 11. Bolsward 5-1 en 6-0; 14. Exmorra staand nummer.

Finale: 14. Exmorra - 22. Dronryp 1 5-0 en 6-6.
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers