contact zoeken wedstrijden

Bondsinsigne KNKB voor Astrid Kooistra
Foto: Anne Waterlander 

Astrid Kooistra (44) heeft op 14 april 2023 afscheid genomen als KNKB-scheidsrechter. Kooistra begon als scheidsrechter in 2004 en heeft tijdens haar loopbaan alle belangrijke kaatswedstrijden geleid.  

2

Het was Tsjipke Hijlkema uit Akkrum die haar destijds ‘oerhelle’ om de cursus voor scheidsrechter te volgen. Door blessureleed was het voor haar niet meer mogelijk zelf te kaatsen in de damescategorie. Om toch nog betrokken te zijn bij de kaatssport volgde zij een cursus voor scheidsrechter bij de KNKB.

Na acht jaar verschillende wedstrijden te hebben geleid voor de KNKB werd ze in 2010 gepromoveerd tot A-scheidsrechter. In dat seizoen kreeg de toen 31-jarige Kooistra de leiding over drie hoofdklassewedstrijden en dat optreden overtuigde de scheidsrechterscommissie al snel van haar capaciteiten als leidsvrouw bij kaatspartijen.
Tijdens de 161ste PC was Kooistra na het afmelden van scheidsrechter Leendert van Wieren nog de tweede scheidsrechter. In 2015 had Kooistra de primeur om de eerste vrouwelijke hoofdscheidsrechter in de geschiedenis van de PC te zijn. 

Astrid bijgesneden

Kooistra kijkt met heel veel plezier terug op haar periode als scheidsrechter. Het besluit om te stoppen had vooral te maken met de wens om meer actief te zijn als vrijwilliger in de turnsport omdat haar dochters turnen. Bij haar afscheid kreeg Kooistra uit handen van bondsbestuurslid Dirk Kuperus het bondsinsigne van de KNKB opgespeld wegens haar verdiensten voor de kaatssport.

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers