contact zoeken wedstrijden

Steven Koster wint in Bitgum eerste krans hoofdklas!

Tekst: Klaas Postma
Foto en Video: KNKB Media

Na Hessel Postma (in Huizum) en Patrick van Dellen (in Dokkum) was het zaterdag de beurt aan Steven Koster om voor de eerste keer een krans te winnen op het hoogste niveau. Steven Koster kwam op de zaterdag partij van OKK Bitgum met Gert-Anne van der Bos en Hendrik Kootstra in de kransen. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Erwin Zijlstra werden tweede. De derde prijs was voor Haye Jan Nicolay, Taeke Triemstra en Rick Minnesma.
 
,,Ik haw it al sjoen, nûmer fjouwer en seis yn de finale’’,  zei een toeschouwer voor het begin van de kaatsdag. Dat gebeurde inderdaad. De op papier sterkste formaties mochten elkaar bestrijden ‘om priis-en-preemje’. De kaatsarena in Bitgum zag er prachtig uit en het was prima kaatsweer. Het goed opgekomen publiek werd niet echt verwend als je ten minste het aantal buitenslagen als norm neemt. Dat was de hele dag veel te hoog.
 
De finale was daar geen uitzondering op. Het perk werd 20 keer gemist al stonden daar dan wel 17 bovenslagen tegenover. Buiten door Van der Bos op 6-2, buiten door Steenstra op 6-6, buiten door Van der Bos op 6-4 en een bovenslag van Koster op 6-6 betekende spellen gelijk. Hendrik Kootstra stond vandaag in het voorperk en hij deed dat voortreffelijk. In vier partijen sloeg Kootstra 20 keer boven terwijl ook zijn opslag van een goed gehalte was.
 
Steven Koster was de kaatsdag wat aarzelend begonnen maar hij trok zich meer en meer op aan het niveau van zijn maat in het voorperk. Op 2-2 en 6-4 sloeg Erwin Zijlstra kwaad uit waarna de hercules van Hendrik Kootstra op 6-6 een hele belangrijke was. Het gat werd nog wel verkleind tot 1 eerst maar daarna drukten Van der Bos c.s. door. Op 4-3 en 6-6 zorgde Hendrik Kootstra maar weer eens voor belangrijke punten door de kaats voorbij te slaan. Op 5-3 en 6-4 miste Erwin Zijlstra het perk.
 
De latere winnaars hadden in de eerste omloop weinig te duchten van Bauke Triemstra, Gabe-Jan van Popta en Gerben de Boer omdat die veel te vaak met de juiste richting overhoop lagen. Op 5-3 en 6-4 plaatste Gert-Anne van der Bos een zitbal. In de tweede omloop bakten Youri de Groot en Pieter-Jan Leijenaar er aan de opslag nog minder van en derde maat Hessel Postma kon daar niets aan veranderen. Op 5-1 en 6-6 was de treffer van Van der Bos goed voor een plek in de halve finale tegen Haye Jan Nicolay, Taeke Triemstra en Rick Minnesma. Die stonden voor ze het wisten met 5-0 achter, pakten nog een bordje maar dat was het dan ook. Op 5-1 en 6-2 maakte Van der Bos het karwei vanaf de stuit af.
 
Steenstra, Hiemstra en Zijlstra mochten beginnen tegen Peter van Zuiden, René de Haan en Evert-Pieter Tolsma. Die kwamen met 2-0 en 6-0 voor te staan maar verzuimden om het derde bordje te pakken. Steenstra kwam in de rol en daarna was het er-op-en-er-over. Op 5-3 en 6-2 sloeg René de Haan de bal kwaad uit. In de tweede omloop met als inzet een plek in de finale wachtten André van Dellen, Thomas Dijkstra en Menno van Zwieten. Ook bij dit partuur zat het ‘lek’ in de totaalopslag. Nadat de achterstand was opgelopen tot 5-2 mocht Thomas Dijkstra het nog proberen aan de stuit maar dat leverde louter missers op. Op 5-2 en 6-0 sloeg Menno van Zwieten buiten.
 
 
De spannendste partij van de dag was die tussen de nummers 9 en 10 waarbij winnen direct een prijs opleverde. Patrick van Dellen, Jorn-Lars van Beem en Hans Wassenaar kaatsten tegen Haye Jan Nicolay, Taeke Triemstra en Rick Minnesma. Het partuur van Patrick van Dellen keek snel tegen een 3-0 achterstand aan. Wassenaar en Van Beem wisselden van positie in het perk en Wassenaar begon zich verbaal te roeren. Dat had het nodige effect want Nicolay en Minnesma slaagden er maar niet in om Wassenaar in het perk te omzeilen.
 
Die sloeg geweldig van zich af (8 keer boven) en de achterstand werd omgebogen naar een 5-4 voorsprong. Daarna deed Wassenaar zijn partuur tot op zekere hoogte de das om. Op 5-4 en 6-6 miste hij royaal het perk: 5-5 om in het laatste eerst nog een keer te missen en een kaats niet te passeren. Die punten waren te duur. Op 5-5 en 6-2 kon Jorn-Lars van Beem de kaats niet voorbij slaan.
 
Tjisse Steenstra mocht tevreden zijn met de tweede prijs want hij  is inmiddels zeker van de eerste plaats in het puntenklassement. Zijn naaste belager Hans Wassenaar kan hem niet meer inhalen.
 
Uitslag Bitgum zaterdag: 1. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), Hendrik Kootstra (Minnertsga) en Steven Koster (Tzum); 2. Tjisse Steenstra (Bitgummole), Renze Hiemstra (Deinum) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 3. Haye Jan Nicolay (Britsum), Taeke Triemstra (Sint Jacobiparochie) en Rick Minnesma (Dronryp).
 
Cijfers Bitgum zaterdag. Eerste omloop: 1. Youri de Groot, Hessel Postma en Pieter-Jan Leijenaar  -  2. Johannes van der Veen, Pieter-Jan Plat en Laas-Pieter van Straten 5-4 en 6-2; 3. Bauke Triemstra, Gabe-Jan van Popta en Gerben de Boer  -  4. Gert-Anne van der Bos, Hendrik Kootstra en Steven Koster 3-5 en 4-6;
5. Peter van Zuiden, René de Haan en Evert-Pieter Tolsma  -  6. Tjisse
Steenstra, Renze Hiemstra en Erwin Zijlstra 3-5 en 2-6; 7. André van Dellen, Thomas Dijkstra en Menno van Zwieten  -  8. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Gerben de Boer (voor Patrick Scheepstra) 5-4 en 6-2; 9. Patrick van Dellen, Jorn-Lars van Beem en Hans Wassenaar  - 10. Haye Jan Nicolay, Taeke Triemstra en Rick Minnesma 5-5 en 2-6. Tweede omloop: 1. Youri de Groot c.s.  -  4. Gert-Anne van der Bos c.s. 1-5 en 6-6; 6. Tjisse Steenstra c.s.  -  7. André van Dellen c.s.  5-2 en 6-0; 10. Haye Jan Nicolay c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Haye Jan Nicolay c.s.  -  4. Gert-Anne van der Bos c.s. 1-5 en 2-6; 6. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer. Finale: 6. Tjisse Steenstra c.s.  -  4. Gert-Anne van der Bos c.s. 3-5 en 4-6.
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers