contact zoeken wedstrijden

Taeke Triemstra schrijft historie in Kimswerd

Foto: Henk Bootsma (archief)
Tekst: Klaas Postma

Het droomscenario had de krans op de 169ste PC kunnen zijn, maar als je tweehonderd eerste prijzen weet te winnen zoals Taeke Triemstra dan ben je al min of meer schrijver van je eigen sprookjesboek dat kaatsen heet. In Kimswerd werd op zondag 21 augustus die mijlpaal bereikt. Niet dat het extra publiek opleverde op de 'Jan Timmer partij' in Kimswerd. De wel aanwezige toeschouwers kunnen later vertellen dat zij  getuige waren van een bijzondere gebeurtenis: de 200e zege van Taeke Triemstra op het hoogste niveau. Triemstra won met Gert-Anne van der Bos en Erwin Zijlstra door in de finale Marten Bergsma, Hendrik Kootstra en Menno van Zwieten te verslaan. Het partuur van Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas-Pieter van Straten werd derde.

200 keer een krans winnen op het hoogste niveau, het is een prestatie van formaat. Taeke Triemstra is de eerste kaatser in de historie die dit is gelukt. Piet-Jetze Faber kwam als de huidige nummer 1 in het puntenklassement aller tijden tot 188 eerste prijzen. De zege betekende ook dat Triemstra 3 punten aan zijn totaal toe kon voegen. Hij staat nu op 852 punten. Hotze Schuil (876) en Piet-Jetze Faber (885) zijn in zicht. Wanneer Taeke Triemstra fit blijft kan hij volgend jaar de succesvolste kaatser aller tijden worden.

De overwinning in Kimswerd kwam relatief makkelijk tot stand. Peter van Zuiden, Kevin-Jordi Hiemstra en Gerben de Boer kwamen in de eerste omloop tot wat incidentele succesjes maar meer dan twee eersten leverde dat niet op. In de tweede omloop was er de strijd tegen Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar. Bij dat partuur liep het niet geweldig. Van der Bos en zijn maten kwamen met drie eersten om niks voor te staan. Op 3-0 en 6-6 kreeg Taeke Triemstra een bal 'op hichte' en die wist daar wel raad mee.
 
Toen was al wel duidelijk wie aan het langste eind zou trekken. Hiemstra en Wassenaar ruilden nog van positie in het perk en Wassenaar gooide het nodige verbale geweld in de strijd maar een ommekeer zat er geen moment in. Steenstra c.s. pakten twee bordjes maar op 5-2 en 6-2 kreeg Hans Wassenaar geen kans de kaats bij de boven te passeren.
 
In de halve finale tegen Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas-Pieter van Straten ging het snel. Youri de Groot miste twee keer op 6-6 het perk en gaf Triemstra op diezelfde stand de gelegenheid om boven te slaan. Uiteindelijk kwam er een klassieke eindstand aan de telegraaf: 5-0 en 6-0 met de zevende opslagmisser van De Groot.
 
De finale tegen Marten Bergsma, Hendrik Kootstra en Menno van Zwieten leek zowaar spannend te worden. Dat partuur kaatste in wezen met twee man want Marten Bergsma had last van zijn hand en fungeerde de hele dag als balkeerder. Bergsma c.s. kwamen met 2-1 voor te staan. Het werd spellen gelijk waarna een triktrak bovenslag van Erwin Zijlstra op 6-4 zijn partuur op 3-2 zette. Het volgende eerst zou beslissend blijken te zijn. Op 4-4 miste Van der Bos het perk: 6-4 achter waarna de maestro uit Mantgum zijn klasse liet zien door twee onverwerkbare projectielen naar het perk te jagen: 4 om 2 voor in plaats van een gelijke stand.
Dat was te veel voor Bergsma en zijn maten. Op 5-2 en 6-6 sloeg Van der Bos zijn maat Triemstra de kaatsgeschiedenisboeken in door een zitbal te plaatsen.

Bergsma, Kootstra en Van Zwieten maakten gehakt van Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Evert-Pieter Tolsma. Die kregen 10 punten en konden snel onder de douche. Vervolgens mochten Bergsma c.s. aantreden tegen Bauke Triemstra, Daniël Iseger en Patrick Scheepstra. Die kwamen met 4-1 voor te staan en een plek in de finale leek aanstaande. De bovenslag van Hendrik Kootstra op 4-1 en 6-6 zorgde voor de totale ommekeer. Binnen een mum van tijd was de achterstand omgezet in een 5-4 voorsprong. Het werd vijf eersten gelijk en het publiek kreeg wat het wilde: 5-5 en 6-6. Op die stand was de tusseninse van Menno van Zwieten niet te verwerken.
Een staand nummer deed de rest.

Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas-Pieter van Straten hadden aan één zege genoeg voor de derde prijs. Na een 3-1 achterstand tegen Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en Steven Koster sloeg Allard Hoekstra op een paar belangrijke momenten boven. Het werd gelijk en via drie keer 6-4 werd de klus geklaard. Op 5-3 en 6-4 passeerde Allard Hoekstra de bovenlijn. Door een staand nummer zat men daarmee in de halve finale en dat was voor hen het eindstation.


Uitslag Kimswerd:  1. Gert-Anne van der Bos (Mantgum) (koning), Taeke Triemstra (St. Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 2. Marten Bergsma (Minnertsga), Hendrik Kootstra (Minnertsga) en Menno van Zwieten (Heerenveen); 3. Youri de Groot (Menaam), Allard Hoekstra (Franeker) en Laas-Pieter
van Straten (Feinsum).
 
Cijfers Kimswerd: eerste omloop: 1. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar - 2. Johannes van der Veen, Marten Jansen (voor Jorn-Lars van Beem) en Rick Minnesma  5-1 en 6-2; 3. Peter van Zuiden, Kevin-Jordi Hiemstra en Gerben de Boer - 4. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra  2-5 en 2-6;
5. Bauke Triemstra, Daniël Iseger en Patrick Scheepstra - 6. Haye Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar  5-3 en 6-4; 7. Marten Bergsma, Hendrik Kootstra en Menno van Zwieten - 8. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Evert-Pieter Tolsma 5-0 en 6-2; 9. Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas-Pieter van Straten - 10. Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en Steven Koster  5-3 en 6-4. Tweede omloop: 1. Steenstra c.s.  -  4. Van der Bos c.s.  2-5 en 2-6; 5. Triemstra c.s. - 7. Bergsma c.s. 5-5 en 6-6 (partuur Bergsma wint); 9. De Groot c.s. staand nummer. Halve finale: 9. De Groot c.s. - 4. Van der Bos c.s.  0-5 en 0-6; 7. Bergsma c.s. staand nummer. Finale: 7. Bergsma c.s. - 4. Van der Bos c.s.  2-5 en 6-6.
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers