contact zoeken wedstrijden

Winnaars en verliezers in Makkum

Tekst: Klaas Postma
Foto: Henk Haar
Video: KNKB MEDIA

Een kaatswedstrijd kent winnaars en verliezers. In Makkum waren er vandaag in meerdere opzichten winnaars en verliezers. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra waren winnaars door de eerste prijs voor zich op te eisen. Gert-Anne van der Bos werd tot koning uitgeroepen.
 
De verliezende finalisten Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en Steven Koster waren in zekere zin óók winnaars want deze kaatsers stonden voor het eerst in de finale van een heren hoofdklassepartij. Er was echter ook een grote verliezer: Dylan Drent die in de halve finale zo ongelukkig viel dat hij geblesseerd het veld moest verlaten. Naar verluidt met een schouder uit de kom. Zeer waarschijnlijk voorlopig geen Dylan Drent in actie en dat met de PC in zicht. Jammer voor het publiek want Drent is een publiekskaatser pur sang, jammer voorzijn maten Marten Bergsma en Hendrik Kootstra maar bovenal bijzonder jammer voor Drent zelf.

Het was al weer even geleden dat de heren Van der Bos, Triemstra en Zijlstra de kransen kregen omgehangen. Dat gebeurde voor het laatst op 26 juni in Berltsum. In Makkum gaf hun eerste partij tegen Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas-Pieter van Straten wat opstartproblemen. Twee keer werd op 6-6 het bordje verspeeld en dus een spel achterstand.
 
Zoals zo vaak weet een toppartuur een tandje bij te schakelen waar de tegenstander op belangrijke momenten moet 'passen'. Dat was nu ook het geval. De achterstand werd omgebogen naar een 4-2 voorsprong. Een zitbal van Youri de Groot op 6-4 verkleinde die voorsprong tot één eerst maar spannend werd het nooit. Op 5-3 en 6-4 sloeg Allard Hoekstra de bal kwaad uit.
 
Door een staand nummer zat het partuur van Van der Bos in de halve finale. Tegenstanders: Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. De opslag was van beide kanten dominant. Beide perken kwamen niet tot groots uitslaggeweld want daarvoor was de opslag van de tegenstander te sterk. Net als in de eerste partij kwamen Van der Bos en zijn maten met een spel achter te staan om vervolgens met 4-2 voor te komen.
 
Het in het kaatsen zo belangrijke zevende eerste ging naar het partuur van Bergsma door een kwaadslag van Erwin Zijlstra op 6-6. Het niet passeren van de kaats door Erwin Zijlstra op 6-0 betekende twee spellen gelijk. Het werd 4-4 en toen was daar het drama Dylan Drent. Drent probeerde in het tussenspel met een snoekduik de bal voorbij de kaats te slaan maar kwam bij het neerkomen zo ongelukkig neer dat meteen al duidelijk werd dat het 'foute boel' was.
 
Hij werd afgevoerd naar de kleedkamer. Eerste diagnose: schouder uit de kom. Na het oponthoud kwam Kees van der Schoot als invaller voor Drent in het veld. Het uitvallen van hun vaste maat had duidelijk invloed op het spel van Bergsma en Kootstra. Kees van der Schoot kon het tij ook niet keren. Op 5-4 en 6-4 plaatste Gert-Anne van der Bos een zitbal.
 
In de finale waren Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en Steven Koster kansloos. Met maar 10 punten tegen stonden Van der Bos en zijn maten vlot op een 5-0 voorsprong. Het partuur van Patrick van Dellen pakte tot groot enthousiasme van het publiek zowaar nog een eerst maar dat was het dan ook. Op 5-1 en 6-0 klaarde Van der Bos de klus vanaf de stuit met een vliegende zitbal.

Van Dellen, Dijkstra en Koster begonnen hun kaatsdag met een simpele
overwinning op Gerrit-Jan Duiven, Hendrik-Jan van der Velde en Riemer Hoekstra. Op 5-2 en 6-4 was de klus geklaard. Op de tweede lijst was er de belangrijke partij tegen Haye Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar. De winnaar van de partij wist zich door een staand nummer zeker van een plek in de finale.
 
Het werd een partij waarin de opslagers te vaak met de juiste richting overhoop lagen. In totaal zou de bal 20 keer buiten de lijnen vallen. Daar stonden dan wel 15
bovenslagen tegenover. Steven Koster rammelde 8 keer boven en vooral onder zijn impulsen liep zijn partuur uit naar een 5-2 voorsprong. Het werd 5-3 waarna Van Dellen en zijn maten voor het eerst op 'matchpoint' kwamen. Patrick van Dellen had op 6-6 de steun van een grote kaats maar zag Gabe-Jan van Popta boven slaan: 5 om 4. Dat herhaalde Van Popta op 6-4 en dus evenwicht aan de telegraaf. De ultieme beloning in de vorm van een overwinning kwam er niet want op 5-5 en 6-4 sloeg Thomas Dijkstra de bal over de bovenlijn waarmee de finale was bereikt.

In de eerste omloop was er direct al de topper tussen Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra tegen Tjisse Steenstra, Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. Beide parturen waren aan elkaar gewaagd. Dat bleek ook uit het scoreverloop want op dat gebied was het stuivertje wisselen. Tot 4-4 bedroeg het verschil nooit meer dan 1 eerst.
 
Op 4-4 en 6-4 knalde Drent boven en dat deed hij op de volgende 6-4 nog een keer
waarmee de tweede omloop was bereikt. Daarin vormden Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten geen serieuze bedreiging. Het partuur van Kingma zoekt al tijden naar de juiste vorm maar die vorm werd ook in Makkum niet gevonden. Op 5-2 en 6-2 kon Menno van Zwieten de kaats niet passeren. Bergsma, Drent en Kootstra naar de halve finale. Op dat moment nog onwetend van het onheil dat Dylan Drent in die partij zou treffen.

Uitslag Makkum: 1. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), koning, Taeke Triemstra (St.-Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 2. Patrick van Dellen (Berltsum), Thomas Dijkstra (Berltsum) en Steven Koster (Tzum); 3. Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) in de halve finale vervangen door Kees van der Schoot (Sexbierum) en Hendrik Kootstra (Minnertsga).
 
Cijfers Makkum. Eerste omloop: 1. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten -  2. Paul Dijkstra, René de Haan en Hendrik Bouwhuis  5-2 en 6-6; 3. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra - 4. Tjisse Steenstra, Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar  5-4 en 6-4; 5. Peter van Zuiden, Kevin-Jordi Hiemstra en Gerben de Boer - 6. Haye Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar 1-5 en 2-6; 7. Gerrit-Jan Duiven, Hendrik-Jan van der Velde en Riemer Hoekstra - 8. Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en Steven Koster 2-5 en 4-6; 9. Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas-Pieter van Straten -10. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 3-5 en 4-6. Tweede omloop
1. Enno Kingma c.s. - 3. Marten Bergsma c.s.  2-5 en 2-6; 6. Haye Jan Nicolay c.s. - 8. Patrick van Dellen c.s.  5-5 en 4-6; 10. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Gert-Anne van der Bos c.s. - 3. Marten Bergsma c.s. 5-4 en 6-4; 8. Patrick van Dellen c.s. staand nummer. Finale: 8. Patrick van Dellen c.s. - 10. Gert-Anne van der Bos c.s.  1-5 en 0-6.
 
 
 
 

DSC09379
DSC09377
DSC09369

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers