contact zoeken wedstrijden

Easterein schrijft historie op Jong Famme Partij

Tekst: Klaas Postma
Foto: KNKB MEDIA

Voor het eerst in de historie is Easterein er in geslaagd de Jong Famme Partij in Mantgum te winnen. Corrie Kroondijk, Roelie Kroondijk en Jeska Terpstra begonnen de kaatsdag al als één van de grootste favorieten voor de eindzege en maakten die favorietenrol ook waar. De tegenstanders van Easterein kregen nooit meer dan drie eersten aan de telegraaf. Goënga (Afke Marij van der Goot, Moniek Lootsma en Iris Oosterbaan) werd tweede en het duo uit Groningen (Fiera de Vries en Lobke Vlasbloem) derde.

Het enige schrikmoment voor alles wat Easterein was deed zich voor in de finale maar dat had niets met de stand aan de telegraaf te maken. Bij een 5 om 2 voorsprong lag Corrie Kroondijk geblesseerd op het veld. Corrie werd op het veld behandeld, verliet daarna het speelveld maar keerde uiteindelijk toch terug om even later met haar maten de overwinning te kunnen vieren.

Easterein had in de eerste omloop weinig te duchten van Dronrijp 1 dat regelmatig cadeautjes weggaf aan de opslag. Die cadeautjes werden met graagte uitgepakt. Op 5 om 2 en 6-2 zat Easterein in de tweede omloop. Het thuis spelende Mantgum kon Easterein geen seconde in verlegenheid brengen. Het bleef bij wat speldenprikjes maar dat was het dan ook wel. Het gevolg was dezelfde eindstand als in de eerste omloop.
 
Daarmee zat Easterein in de halve finale en was men zeker van een prijs. In die halve finale trof men Groningen dat uiteraard kaatste met twee Friezinnen om utens: Fiera de Vries en Lobke Vlasbloem. Met name Fiera de Vries liet zich op-en-uit van een prima kaatskant zien maar toen zij op 4 om 2 en 6-2 achter de kaats niet kon passeren was het gat te groot. Groningen werd nog één bordje gegund maar moest op 5-3 en 6-2 capituleren door een zitbal van Roelie Kroondijk.

De finale tegen Goënga leek als de bekende nachtkaars uit te gaan. Iris Oosterbaan miste keer op keer het perk met een snelle 3 om 0 achterstand tot gevolg. Toen Iris Oosterbaan de controle over haar opslag had hervonden werd de achtervolging ingezet. Het werd 3 om 2 maar toen was het Roelie Kroondijk die op 6-4 en 6-6 vanaf de stuit voor de laatste twee punten zorgde: 5 om 2.
 
De hierboven al gememoreerde blessure van Corrie Kroondijk leek Easterein aanvankelijk nog in de problemen te kunnen brengen maar na een oponthoud van ongeveer 10 minuten keerde Corrie terug op het veld. Iris Oosterbaan sloeg op 5 om 2 en 6-6 nog wel fraai boven maar daarna volgden drie opslagmissers van Goënga en die punten waren te duur. Op 5-3 en 6-4 sloeg Moniek Lootsma voor de laatste
keer buiten.
 
Feest dus voor alles wat Easterein was en in wezen dubbel feest voor Roelie Kroondijk en Jeska Terpstra. De heren hebben het 'klaverblad van vier' de dames hebben 'de vier wimpels'. Roelie en Jeska wonnen in 2017 voor Easterein (met Selma de Boer als partuurgenoot) de Ald-Meiers Partij in Hitzum en daar kwam vandaag de Jong Famme Partij bij zodat beide dames de helft van de wimpels binnen hebben.

Goenga speelde een partij minder om de finale te halen maar moest daar wel veel meer moeite voor doen. Dat gold nog niet voor hun partij in de eerste omloop. Sexbierum-Pietersbierum kreeg een spel aan de telegraaf. De partij van de dag qua spanning en vooral qua duur werd gespeeld in de tweede omloop: Goënga tegen Makkum. De winnaar van dit duel was door een staand nummer verzekerd van een finaleplaats. De partij zou meer dan 90 minuten duren. Goënga kwam voor en bleef voor. Makkum (Ilse Zwaagstra, Lieke van Loon en Larissa Smink) beet zich vast in de partij en knokte voor iedere twee punten.
 
Op 5-4 en 4-0 mocht Goënga twee kaatsen tegen de bovenlijn verdedigen en de finaleplaats leek een kwestie van minuten. Makkum gaf niet op en kwam op vijf eersten gelijk. De partij verdiende maar één eindstand en die kwam er dan ook: 5-5 en 6-6. Iris Oosterbaan werd de heldin van Goenga door op die stand de kaats op de middellijn voorbij te slaan. Daarmee was de finale bereikt.

Groningen kaatste met het duo Fiera de Vries en Lobke Vlasbloem. In de eerste omloop tegen Bolsward stond Groningen vlot op een voorsprong van 4 om niks. Bolsward gaf niet op en kwam helemaal bij. De buitenslag op 4 om 4 en 6-6 met een dikke kaats achter de hand betekende in wezen de nekslag voor Bolsward. Op 5 om 4 en 6-4 plaatste Fiera de Vries een zitbal. Groningen was in de tweede omloop een maatje te groot voor Winsum: 5 om 2 en 6-0. In de halve finale verloor Groningen van de latere winnaars.


Uitslag Jong Famme Partij: 1. Easterein (Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jeska Terpstra); 2. Goënga (Afke Marij van der Goot, Moniek Lootsma en Iris Oosterbaan); 3. Groningen (Fiera de Vries en Lobke Vlasbloem).
 
Cijfers Mantgum: eerste omloop: 1. Easterein -  2. Dronrijp 1 5-2 en 6-2;
 3. Reduzum - 4. Mantgum 0-5 en 4-6; 5. Tzum - 6. Winsum 1-5 en 0-6;
 7. Groningen - 8. Bolsward 5-4 en 6-4; 9. Goënga - 10. Sexbierum-Pietersbierum 5-2 en 6-6; 11. Dronrijp 2 - 12. Makkum 3-5 en 0-6. Tweede omloop:
1. Easterein - 4. Mantgum 5-2 en 6-2; 6. Winsum - 7. Groningen 2-5 en 0-6; 9. Goënga - 12. Makkum 5-5 en 6-6 (Goenga wint). Halve finale: 1. Easterein - 7. Groningen 5-3 en 6-2; 9. Goenga staand nummer. Finale: 9. Goënga - 1. Easterein 3-5 en 4-6.
 
 

291740242_5730315407000595_5184448246912958847_n
2e
3e

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers