contact zoeken wedstrijden

Champagne in Stiens is voor partuur Tjisse Steenstra

Tekst: Klaas Postma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Kaatsclub 'de Boer' uit Stiens had een primeur: een nieuwe koningsprijs. Een prachtig kunstwerk ontworpen door Hans Jouta. Eerste eigenaar van de nieuwe koningsprijs is Tjisse Steenstra die met Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar de kransen voor zich opeiste. Peter van Zuiden, Kevin-Jordi Hiemstra en Gerben de Boer moesten tevreden zijn met de tweede prijs. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra werden derde. De tot nu toe laatste koningsprijs (2021) in Stiens ging naar Hans Wassenaar waar dat volgens velen en ook volgens Wassenaar zelf Tjisse Steenstra had moeten zijn. Vandaag leek Hans Wassenaar de voornaamste kandidaat voor de koningsprijs te zijn maar de koningscommissie dacht daar dus anders over.

DSC_6457-kl

Het goed opgekomen publiek kon relatief vroeg naar huis want de laatste slag viel nog voor half vijf. Veel spanning was er in de negen gespeelde partijen niet. De finale was daarop geen uitzondering. Buiten-zitbal-boven-kwaad was het credo in de eindstrijd. Er werd zelden om een kaats gespeeld.
 
Het partuur van Tjisse Steenstra pakte het eerste bordje. Het werd 6-6 waarna Hans Wassenaar boven sloeg. Het werd andermaal 6-6 waarop Tjisse Steenstra een zitbal plaatste. Op de derde opeenvolgende 6-6 miste Tjisse Steenstra het perk: 3 om 1. Echt spannend werd het nooit. Het gat werd drie eersten toen Peter van Zuiden op 6-4 het perk miste. Het werd nog wel 4 om 2 maar toen Steenstra op 6-2 een zitbal plaatste en daarmee de voorsprong opnieuw uitbouwde tot drie eersten was al wel duidelijk welk partuur als winnaar van het veld zou stappen. Op 5-2 en 6-6 kwam het einde toen Peter van Zuiden het perk miste.

Tekst gaat verder onder de beelden!

Laatste slag finale

De latere winnaars begonnen hun kaatsdag tegen Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Op papier een kraker maar dat werd het geen seconde. Marten Bergsma heeft ten opzichte van vorig jaar een jas uitgedaan aan de opslag en dat scheelt voor zijn partuur een slok op een borrel. Met maar 14 punten tegen kwam het partuur van Steenstra op een royale voorsprong van 4 om 0. Boven door Dylan Drent op 6-6 hield 4 om 1 in. Het was het eerste en ook het laatste bordje voor zijn partuur want Marten Bergsma miste daarna vier keer op rij het perk. Op 5-1 en 6-2 sloeg Hans Wassenaar boven.

In de tweede omloop mochten Steenstra en zijn maten aantreden tegen Enno Kingma, de voor Kees van der Schoot ingevallen Dylan Drent en Menno van Zwieten. Enno Kingma heeft de vorm ook bepaald niet te pakken. Menno van Zwieten nam daarom op gezette tijden de eerste opslag voor zijn rekening. Vooral onder de impulsen van een goed op- en uitslaande Menno van Zwieten nam dat partuur een voorsprong van 3 om 1. Het werd 3 om 2 waarna Menno van Zwieten op 6-2 een mooie zitbal plaatste: 4 om 2.

Kingma, Drent en Van Zwieten kregen zowaar zicht op de halve finale maar toen het er uiteindelijk echt om ging liep het alsnog mis. Buiten door Enno Kingma op 6-2 en een zitbal van Tjisse Steenstra op 6-4 hield twee spellen gelijk in. Het perk Hiemstra-Wassenaar kwam op slag en Steenstra deed een stevige duit in het opslagerszakje. Dat was voor Kingma c.s. te veel. Op 5-4 en 6-2 plaatste Tjisse Steenstra de beslissende zitbal.

In de halve finale was er de 'clash' met Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra. Van der Bos sloeg op 6-6 buiten maar plaatste vervolgens vier zitballen op rij: eersten gelijk. Boven door Hiemstra op 6-6, buiten door Van der Bos op 6-4 en een zitbal van Steenstra op 6-2 leverde zijn partuur een 4 om 1 voorsprong op. Op 4-1 en 6-6 vuurde Gert-Anne van der Bos weer één van zijn kanonskogels af. Hiemstra riep 'bûten', perkmaat Wassenaar draaide weg maar kreeg de bal op zijn rug: 4 om 2 in plaats van 5 om 1. Het had zo maar de ommekeer kunnen betekenen.
 
Van der Bos had de hele dag ijzersterk opgeslagen maar begon de controle wat te verliezen. Daar kwam nog bij dat zijn perk in de hele partij maar één keer de bovenlijn wist te vinden. Triemstra sloeg één keer boven, Zijlstra lukte dat niet. Het perk Hiemstra (3 stuks) en Wassenaar (4 stuks) sloeg 7 keer boven. Het betekende het verschil tussen winst en verlies. Op 5 om 2 en 6-6 miste Van der Bos voor de negende keer het perk. Steenstra en zijn maten naar de finale, Van der Bos en zijn maten derde.

Premiewinnaars Van Zuiden, Hiemstra en De Boer walsten in de eerste omloop over Jelle Attema, Jelte Visser en Evert-Pieter Tolsma heen. Die kregen maar 14 punten aan de telegraaf. Op 5-0 en 6-4 sloeg Jelle Attema die ruzie met de bal had voor de zevende keer buiten. In de partij om de 'preemje-of-neat' wachtte het partuur van Bauke Triemstra, Sjoerd de Jong en Patrick Scheepstra. Opnieuw een 'makkie' voor Van Zuiden c.s. Deenige wapenfeiten voor Bauke Triemstra en zijn maten waren twee zitballen van Triemstra en twee bovenslagen van Sjoerd de Jong. Daar bleef het dan ook bij. Op 5-1 en 6-4 sloeg Gerben de Boer zijn partuur naar de finale door de bovenlijn te passeren.

Van der Bos, Triemstra en Zijlstra wonnen vrij makkelijk van Haije-Jan Nicolaij, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar. Die pakten nog wel het eerste bordje maar werden daarna snel naar een nederlaag gespeeld. Op 5 om 2 en 6-2 kon Pieter-Jan Leijenaar de kaats niet passeren. Een staand nummer deed voor het partuur van Van der Bos de rest.

In Stiens werd niet alleen afscheid genomen van de oude koningsbeker maar ook van muziekkorps Studio. Studio luisterde het kaatsen ’s middags op met fleurige muziek maar dat is voor het laatst geweest. Het in 1896 opgerichte korps stopt er definitief mee. Te weinig leden en dan houdt het op.

Uitslag: 1. Tjisse Steenstra (Bitgummole) (koning), Renze Pieter Hiemstra (Deinum) en Hans Wassenaar (Bitgummole); 2. Peter van Zuiden (Bolsward), Kevin Jordi Hiemstra (Leeuwarden) en Gerben de Boer (Gaast); 3. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), Taeke Triemstra (Sint Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens)
 

Tjisse Steenstra koning!
DSC_6453-kl

Cijfers Stiens
 
Eerste omloop: 1. Tjisse Steenstra, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar – 2. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 5-1 en 6-2; 3. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten – 4. André van Dellen, Pieter Jan Plat en Willem Heeringa 5-3 en 6-6; 5. Bauke Triemstra, Sjoerd de Jong en Patrick Scheepstra – 6. Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten 5-4 en 6-4; 7. Jelle Attema, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma – 8. Peter van Zuiden, Kevin Jordi Hiemstra en Gerben de Boer 0-5 en 4-6; 9. Haye-Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 10. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 2-5 en 2-6. Tweede omloop: 1. Tjisse Steenstra c.s. – 3. Enno Kingma c.s. 5-4 en 6-2; 5. Bauke Triemstra c.s. -  8.  Peter van Zuiden c.s. 1-5 en 4-6; 10.  Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Gert-Anne van der Bos c.s. - 1. Tjisse Steenstra c.s. 2-5 en 6-6; 8.  Peter van Zuiden c.s. staand nummer. Finale: 8.  Peter van Zuiden c.s. – 1. Tjisse Steenstra c.s. 2-5 en 6-6.

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers