contact zoeken wedstrijden

Gert-Anne van der Bos excelleert in Menaam

Video: KNKB Media
Foto: Henk Bootsma
Tekst: Klaas Postma

Geen maat op Gert-Anne van der Bos

Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra hebben hun eerste zege in de vrije formatie van dit seizoen te pakken. In Menaem was de winst voor de oranjebrigade.  In de finale werd het partuur van Haije-Jan Nicolaij, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar in een half uur van het veld geblazen. Op 5-0 en 6-2 plaatste de latere koning Gert-Anne van der Bos een zitbal. De derde prijs was voor Peter van Zuiden, Kevin-Jordi Hiemstra en Gerben de Boer.

Gert-Anne van der Bos heeft aan de opslag 'in fin mear as in bears'. Wat de in Mantgum woonachtige opslager in Menaam aan de stuit liet zien was van grote klasse. In het verleden konden Johan van Seijst en Chris Wassenaar het perk van de tegenstander regelmatig 'op 'e harses' laten staan. Van der Bos kan dat ook.
 
De loting was in Menaem zodanig uitgevallen dat de, in ieder geval op papier, drie sterkste parturen in de vrije formatie bij elkaar in een blokje zaten. Twee keer winnen betekende via een staand nummer naar de finale gaan,  maar dat winnen moest dan wel 'even' gebeuren.

In de eerste omloop waren Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra de tegenstanders. De eerste twee eersten gaven direct al het beeld van het verdere verloop van de partij. Eerst kreeg Dylan Drent op 6-4 de bal wat ongelukkig tegen het lichaam. Vervolgens kon Drent op 6-6 de bal vanaf de boven retourneren. Het zat de Harlinger en zijn maten niet mee want de bal ging weliswaar ver retour maar ook net kwaad: 2-0 achter.
 
De achterstand liep op tot drie eersten om niks maar een zitbal van Bergsma op 6-4 en een buitenslag van Van der Bos op andermaal 6-4 gaf het partuur van Bergsma weer hoop. Die hoop verdween weer net zo snel als ze was gekomen. Marten Bergsma zijn opslag liep niet goed en juist dat was bij Gert-Anne van der Bos wel het geval. Triemstra (4) en Zijlstra (1) sloegen vijf keer boven. Drent lukte dat geen enkele keer en perkmaat Kootstra wist één keer de bovenlijn te vinden. Toen Van der Bos in het zevende eerst drie treffers liet noteren ging het snel. Op 5-2 en 6-2 sloeg Hendrik Kootstra de bal kwaad uit.

In de tweede omloop wachtten Tjisse Steenstra, Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. In deze partij vielen maar liefst 21 opslagmissers te noteren,  maar spannend en onderhoudend was het zeker. In de score was het stuivertje wisselen maar het verschil werd nooit groter dan een eerst. Tot vier eersten gelijk was er over de uiteindelijke afloop geen zinnig woord te zeggen.
 
In het negende eerst kwam het partuur van Van der Bos met 6-2 voor te staan maar toen miste de Gert-Anne twee keer het perk: 6-6. Vervolgens etaleerde hij zijn klasse met een vliegende zitbal: 5-4. Het werd 6-2 voor Steenstra en zijn maten maar de opslager uit Bitgummole miste voor de zevende en achtste keer het perk waarna Taeke Triemstra zijn partuur de finale in hielp door royaal boven te slaan.

De finale was in een half uur afgelopen.  Haije-Jan Nicolaij, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar kregen alle hoeken van het kaatsveld te zien. De oogst voor dit partuur bedroeg twaalf schamele punten. Op 5-0 en 6-2 maakte Gert-Anne van der Bos het karwei met een zitbal af.

Het had overigens maar weinig gescheeld of Nicolaij, Van Popta en Leijenaar waren de eerste omloop niet eens doorgekomen. Tegen Patrick van Dellen, Mark Minnesma en Steven Koster liep de achterstand op tot 5 om 2. Haije-Jan Nicolaij trok de touwtjes vanaf de stuit wat strakker aan en Van Popta en Leijenaar wisten de bovenlijn een aantal keren te vinden. Met maar 8 punten tegen werd het 5 om 5. Het laatste eerst ging zonder tegenpunten naar het het partuur van Haije-Jan Nicolaij toen Pieter-Jan Leijenaar de kaats voorbij sloeg. Een partij die meer dan een uur duurde.
 
De partij in de tweede omloop met Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas-Pieter van Straten als opponenten werd een foutenfestival vanaf de stuit. Na afloop van de partij stond de teller op 25 buitenslagen met 12 missers voor de uiteindelijke winnaars en 13 voor de verliezers. Tot vier eersten gelijk ging het gelijk op. Op 6-2 kon Allard Hoekstra de kaats niet nemen waarna Haije-Jan Nicolaij op 5-4 en 6-4 een zitbal plaatste.

In de halve finale mocht het partuur van Haije-Jan Nicolaij aantreden tegen Peter van Zuiden, Kevin-Jordi Hiemstra en Gerben de Boer. Een partij die zich naadloos aansloot bij het weer: redelijk troosteloos met af en toe een waterig zonnetje. Op 3-2 en 2-6 plaatste Peter van Zuiden een zitbal maar dat was ook het laatste succesje voor hem en zijn maten. Op 5-3 en 6-0 kon Gerben de Boer de kaats niet passeren.

Peter van Zuiden, Kevin-Jordi Hiemstra en Gerben de Boer mochten als nummer 10 op de lijst direct al kaatsen om een prijs. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten waren de tegenstanders. Enno Kingma heeft de vorm tot nu toe bepaald niet te pakken. Kingma worstelt al weken met zijn opslag en dat was vandaag niet anders. Tegenover 1 zitbal stonden 10 opslagmissers.
 
Menno van Zwieten nam de opslag af en toe over maar hij kon het tij ook niet keren. Een zitbal van Peter van Zuiden op 4-3 en 6-4 bracht zijn partuur op één bordje van de winst. Menno van Zwieten stelde de executie nog even uit door op 6-4 een zitbal te plaatsen. Op 5-4 en 6-0 lag de kaats voor Kees van der Schoot te ver weg. Een staand nummer bracht het partuur van Van Zuiden daarmee in de halve finale waarin de latere premiewinnaars te sterk waren.

Uitslag Menaam: 1. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), (koning), Taeke Triemstra (St. Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 2. Haije-Jan Nicolaij (Britsum), Gabe-Jan van Popta (Lollum) en Pieter-Jan Leijenaar (Exmorra); 3. Peter van Zuiden (Bolsward), Kevin-Jordi Hiemstra (Leeuwarden) en Gerben de Boer (Gaast).
 
Cijfers Menaam
Eerste omloop: 1. Haije-Jan Nicolaij, Gabe-Jan van Popta en Pieter- Jan Leijenaar  - 2. Patrick van Dellen, Mark Minnesma en Steven Koster  5-5 en 6-0; 3. Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas-Pieter van Straten -  4. Paul Dijkstra, Thomas Dijkstra (voor René de Haan) en Hendrik Bouwhuis  5-4 en 6-4; 5. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra -  6. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra  2-5 en 2-6; 7. Bauke Triemstra, Sjoerd de Jong en Patrick Scheepstra -  8. Tjisse Steenstra, Renze-Peter Hiemstra en Hans Wassenaar  0-5 en 2-6; 9. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten - 10. Peter van
Zuiden, Kevin-Jordi Hiemstra en Gerben de Boer  4-5 en 0-6. Tweede omloop: 1. Haije-Jan Nicolaij c.s. - 3. Youri de Groot c.s. 5-4 en 6-4; 6. Gert-Anne van der Bos -  8. Tjisse Steenstra c.s.  5-4 en 6-6; 10. Peter van Zuiden c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Peter van Zuiden c.s. - 1. Haije-Jan Nicolaij c.s.  3-5 en 0-6; 6. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Finale: 6. Gert-Anne van der Bos c.s. -   1. Haije-jan Nicolaij c.s.  5-0 en 6-2.
 
 

Naar de finale Op naar de prijzen 1e omloop

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers