contact zoeken wedstrijden

Gevestigde orde in kransen in Wommels

Tekst: Klaas Postma
Foto: Henk Bootsma
 

Na een afdelingswedstrijd (Weidum) en twee vrije formatiepartijen (Franeker en Dronrijp) stond er zaterdag in Wommels een door-elkaar-loten partij voor de heren hoofdklassers op het programma. Voor kaatsers die op het hoogste niveau niet al te zeer worden verwend met prijzen vaak dé mogelijkheid om na afloop ook eens voor de bestuurstent te mogen verschijnen. Die vlieger ging in Wommels echter niet op.
 

DSC_0405

Uiteindelijk stonden er zes kaatsers in de finale die wekelijks serieus meedoen voor de hoofdprijs. De overwinning ging naar Marten Bergsma, Dylan Drent en Erwin Zijlstra die Tjisse Steenstra, Taeke Triemstra en Hendrik Kootstra nipt wisten te verslaan: 5-5 en 6-4.

De finale was bijzonder aardig om naar te kijken. Dat mocht ook wel want daarvoor was er weinig opzienbarends gebeurd. Een aantal kaatser zijn niet, in ieder geval nog niet op dit moment, rijp voor de hoofdklasse. Enthousiasme en inzet genoeg maar uiteindelijk gaat het om het resultaat

Tjisse Steenstra sloeg de hele dag goed op. Marten Bergsma moest even zoeken naar de juiste versnelling maar die was zeker in de finale gevonden. De finale begon met buiten door Bergsma op 6-4 en een zitbal van Steenstra op 6-2. Dat betekende een spel voorsprong voor zijn partuur. De bovenslag van Dylan Drent op 6-6 was een belangrijke. Perkmaat Zijlstra passeerde op 6-0 ook de bovenlijn en de stand was weer gelijk.
 
Sterk opslagwerk van Marten Bergsma lag aan de basis van een 3-2 voorsprong. Het gat werd een spel door een fraaie retourslag van Erwin Zijlstra op 6-6. Het werd andermaal 6-6 waarna Taeke Triemstra de kaats voorbij sloeg. Een zitbal van Tjisse Steenstra op 6-4 hield evenwicht aan de telegraaf in. Het partuur van Bergsma pakte als eerste de vijf eersten maar twee opslagmissers van diezelfde Bergsma en het tot twee keer toe niet passeren van de kaats door Dylan Drent hield vijf eersten gelijk in.
 
De partij verdiende een einde met 'alles aan de hang' maar dat gebeurde net niet. Op 5-5 en 4-4 plaatste Marten Bergsma een zitbal waarna de opslager uit Minnertsga voor de laatste twee punten zorgde door de bal tot in het perk te retourneren.

Bergsma, Drent en Zijlstra begonnen de kaatsdag tegen Jari Visser, René de Haan en Hans Wassenaar. Die keken vrij snel tegen een 4-1 achterstand aan. Hans Wassenaar nam de voorbest opslag over en sloeg in het perk goed van zich af. René de Haan liet, niet voor het eerst, zien over het nodige kaatsverstand te beschikken.
 
De achterstand werd volledig ingelopen. Een verrassing zat er uiteindelijk net niet in. Op 5-4 en 6-6 sloeg Erwin Zijlstra de bal boven. In de tweede omloop was er het staande nummer. In de halve finale konden Remmelt Bouma, Kees van der Schoot en Evert-Pieter Tolsma het tot 3-2 bijbenen. Daarna kregen Bouma en zijn maten nog maar 2 punten aan de telegraaf. Op 5-2 en 6-0 plaatste Marten Bergsma een zitbal waarmee de finale was bereikt.

Steenstra, Triemstra en Kootstra lieten Haye-Jan Nicolaij, Jelle Cnossen en Pieter-Jan Leijenaar op een spel staan. Op 5-2 en 6-4 plaatste Tjisse Steenstra een zitbal. In de strijd op de 'preemje-of-neat' wachtten Youri de Groot, Renze-Pieter Hiemstra en Menno van Zwieten. De Groot (5) en Van Zwieten (3) misten 8 keer het perk en daar stond geen enkele zitbal tegenover. Steenstra en Kootstra gooiden minder opslagen buiten de lijnen en plaatsten 8 zitballen waarvan Steenstra het leeuwendeel (7 stuks) voor zijn rekening nam. Het gevolg was een 'logische' zege voor het partuur van Tjisse Steenstra. Op 5-3 en 6-0 sloeg Menno van Zwieten buiten.

Remmelt Bouma, Kees van der Schoot en Evert-Pieter Tolsma werden derde. Peter van Zuiden, Kevin-Jordi Hiemstra en Laas-Pieter van Straten werden op 5-2 en 6-2 verslagen vooral omdat Van Zuiden en Hiemstra te veel ballen buiten sloegen. In de tweede omloop waren Gert-Anne van der Bos, Pieter-Jan Plat en Gerben de Boer de opponenten. Het regende buitenslagen (26 in totaal) maar omdat die keurig over beide parturen werden verdeeld bleef lang ongewis wie aan het langste eind zou trekken. Bouma en zijn maten kwamen op een 5-3 voorsprong. Met maar 6 punten tegen werd het vijf eersten gelijk. Op 5-5 en 6-4 sloeg Gert-Anne van der Bos voor de negende keer buiten. Het partuur van Bouma zat daarmee in de halve finale en dat was voor hen ook het eindstation.

1e prijs: Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Erwin Zijlstra (Easterlittens)
1e prijs: Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Erwin Zijlstra (Easterlittens)

Uitslag Wommels: 1. Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 2. Tjisse Steenstra (Bitgummole), Taeke Triemstra (St. Jacobiparochie) en Hendrik Kootstra (Minnertsga); 3. Remmelt Bouma (Weidum), Kees van der Schoot (Sexbierum) en Evert-Pieter Tolsma (Winsum).
 
Cijfers Wommels
 
Eerste omloop: 1. André van Dellen, Bauke Dijkstra en Thomas van Zuiden -   2. Gert-Anne van der Bos, Pieter-Jan Plat en Gerben de Boer 3-5 en 4-6; 3. Remmelt Bouma, Kees van der Schoot en Evert-Pieter Tolsma - 4. Peter van Zuiden, Kevin-Jordi Hiemstra en Laas-Pieter van Straten 5-2 en 6-2; 5. Paul Dijkstra, Allard Hoekstra en Willem Heeringa - 6. Youri de Groot, Renze-Pieter Hiemstra en Menno van Zwieten 2-5 en 4-6; 7. Haye-Jan Nicolaij, Jelle Cnossen en Pieter-Jan Leijenaar -  8. Tjisse Steenstra, Taeke Triemstra en Hendrik Kootstra 2-5 en 4-6; 9. Jari Visser, René de Haan en Hans Wassenaar - 10.  Marten Bergsma, Dylan Drent en Erwin Zijlstra 4-5 en 6-6. Tweede omloop:  2. Gert-Anne van der Bos c.s. -  3. Remmelt Bouma c.s.  5-5 en 4-6; 6. Youri de Groot c.s. - 8. Tjisse Steenstra c.s.  3-5 en 0-6; 10. Marten Bergsma c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Marten Bergsma c.s. - 3. Remmelt Bouma c.s.  5-2 en 6-0; 8. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer. Finale: 8. Tjisse Steenstra c.s. - 10. Marten Bergsma c.s.  5-5 en 4-6.

2e prijs: Tjisse Steenstra (Bitgummole), Taeke Triemstra (St. Jacobiparochie) en Hendrik Kootstra (Minnertsga)
2e prijs: Tjisse Steenstra (Bitgummole), Taeke Triemstra (St. Jacobiparochie) en Hendrik Kootstra (Minnertsga)
3e prijs:  Remmelt Bouma (Weidum), Kees van der Schoot (Sexbierum) en Evert-Pieter Tolsma (Winsum)
3e prijs: Remmelt Bouma (Weidum), Kees van der Schoot (Sexbierum) en Evert-Pieter Tolsma (Winsum)

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers