contact zoeken wedstrijden

Keats!-online (2): Seizoensoverzicht heren 2021

Kaatsjaar 2021: een uitgesteld begin, met een prima slot

Tekst: Jelle Bangma
Foto's: Henk Bootsma en Anne Waterlander

Logo Keats!

Het kaatsseizoen 2021 voor de hoofd- en eersteklassers gaat de geschiedenis in als een ‘boekeljier’. In april, mei en juni is er door de Corona pandemie niks mogelijk en lijkt het een verloren seizoen te worden. Maar als de maatregelen eind juni worden verruimd, kan er toch weer wat worden gepland. Zo wordt het toch nog een ‘happy end’. 

Op 26 juni heeft Holwerd de primeur met een del-partij, die gewonnen wordt door Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hans Wassenaar. Triemstra wordt koning van de partij en dat lijkt veel belovend, maar niks is minder waar. De drie verdiende punten blijken naderhand de enige drie van het seizoen voor Bauke. Hoe anders zal het seizoen verlopen voor Dylan Drent, die uiteindelijk het klassement wint met in totaal 35 punten.

De winnaars in Holwerd: Dylan Drent, Bauke Triemstra (k) en Hans Wassenaar.
De winnaars in Holwerd: Dylan Drent, Bauke Triemstra (k) en Hans Wassenaar.

Maar ook al lijkt alles weer mogelijk, veel verenigingen zien het, met de strenge voorwaarden die vaak door de gemeentes gesteld worden, niet zitten om een partij te organiseren. Immers, een biertent is niet mogelijk en dat gaat de omzet van de dag enorm beïnvloeden, terwijl het prijzengeld wel overeind blijft.
 
Er vallen diverse gaten in het oorspronkelijke speelschema en zo wordt het behoorlijk puzzelen op het bureau van de KNKB. Gelukkig zijn er ook verenigingen die spontaan een partij voor hun rekening nemen en zo krijgt het ‘boekeljier’ toch nog een bescheiden kransje.

Er kan zelfs toch nog ook een echte PC worden gekaatst. Dit in tegenstelling tot het jaar 2020 toen het evenement nog moest worden geschrapt en werd vervangen door een geïmproviseerd evenement van een jeugdpartij. De 168ste editie op 4 augustus werd een dag zoals een klassieker betaamt. Weliswaar met minder publiek, maar met een prima loting, waarbij de topparturen pas aan het eind van de dag tegenover elkaar op het Sjûkelân staan.

Hoewel het kwalitatief een matige PC is, met veel eenzijdige partijen, wordt de koning van de dag er eentje met allure: Erwin Zijlstra uit Easterlittens. Hij wint met z’n maten Gert-Anne van der Bos en Taeke Triemstra van het op voorhand favoriete partuur van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra (5-2 en 6-6).

Links: Erwin Zijlstra (k) wint met z’n maten Gert-Anne van der Bos en Taeke Triemstra de 168ste PC.         Rechts: Tzum wint verrassend de Freule met: Steven Koster, Robin Benders en Jorrit Palma.
Links: Erwin Zijlstra (k) wint met z’n maten Gert-Anne van der Bos en Taeke Triemstra de 168ste PC. Rechts: Tzum wint verrassend de Freule met: Steven Koster, Robin Benders en Jorrit Palma.

Als een week later ook de Freule doorgang vindt met Tzum als verrassende winnaar, onder leiding van de fabelachtige Steven Koster, lijkt het een kaatsjaar als in oude tijden. Eind augustus wordt zelfs het Juwelier Kramer NK Junioren, de Jong-Nederland partij, nog gekaatst. Met 26 parturen op de lijst krijgt uiteindelijk het partuur van Exmorra de kransen omgehangen (Christiaan Stremler, Gerben de Boer en Pieter-Jan Leijenaar). Ja, zelfs het NK voor senioren wordt begin september nog ingehaald, zij het met een teleurstellend aantal van 42 parturen van 34 afdelingen. 

Links: Exmorra winnaar Juwelier Kramer NK Junioren met: Christiaan Stremler, Gerben de Boer en Pieter Jan Leijenaar. Rechts: Minnertsga winnaar NK Senioren met: Marten Bergsma, Jacob Wassenaar en Hendrik Kootstra.
Links: Exmorra winnaar Juwelier Kramer NK Junioren met: Christiaan Stremler, Gerben de Boer en Pieter Jan Leijenaar. Rechts: Minnertsga winnaar NK Senioren met: Marten Bergsma, Jacob Wassenaar en Hendrik Kootstra.

Op de top drie van het klassement Heren hoofdklasse valt niks af te dingen. De Harlinger Dylan Drent (35 punten) is een constante kaatser, een goedlachse publieksspeler met een geweldige vechtlust. Nummer twee Marten Bergsma (31 punten) heeft laten zien dat zijn opslag steeds vaker dodelijk kan zijn en dan heel lastig te verwerken is. Erwin Zijlstra (29 punten) schrijft naast de PC nog een aantal klassiekers op z’n naam en blijkt een gevaarlijke achterinse. 

Opvallend in het klassement is de achttiende plaats van good-old Chris Wassenaar, die nog vijf punten kon toevoegen aan z’n totaal. 

Links: klassementswinnaar van 2021 Dylan Drent. Rechts: 'good-old' Chris Wassenaar in 2021 terug op de velden.
Links: klassementswinnaar van 2021 Dylan Drent. Rechts: 'good-old' Chris Wassenaar in 2021 terug op de velden.

Mede mogelijk gemaakt door onze trotse hoofdsponsoren: FB Oranjewoud, Friese Rabobanken en Bouwgroep Dijkstra Draisma

Mede mogelijk gemaakt door Juwelier Kramer, wedstrijdsponsor NK Junioren.

Juwlier Kramer - 0,75

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers