contact zoeken wedstrijden

Glazen sterren stralen toch op NK Wallball dubbel

Tekst: Rynk Bosma
Foto: Lieuwe Bosch
Video: KNKB Media

Dat het deelnemersveld op het Nederlands Kampioenschap Wallball Dubbel zondag in Sporthal De Trije in Franeker ietwat mager was, had zo zijn redenen. Op zaterdag nog enkele afzeggingen in verband met corona. Het was dus passen en meten en er kon niet in elke categorie worden gespeeld. Bij de O19 bijvoorbeeld was dat vanwege te geringe deelname niet mogelijk. Met als bijkomend voordeel dat het in deze categorie uitkomend duo Jurrit Osinga en Mark Minnesma het bij de Heren senioren mocht proberen.
 
In de ochtenduren was er nog een mixtoernooi voor de categorie O11 met achttien deelnemers georganiseerd door de Score Wallball Academie. HB-lid Johannes Siegersma heeft het muurkaatsen in de portefeuille en hij verbaast zich over het verschil in animo. Op recreatief gebied wordt het muurkaatsen veel beoefend, maar in competitief wedstrijdverband zag je dat zondag niet terug in de sporthal, zo zegt hij. Bondscoach Hille Saakstra stelt echter vast dat de top bij de senioren ‘hiel smel is’. ,,Boppedat binne der noch grutte ferskillen yn nivo tusken de ûngefear tweintich tiims dy’t der binne.’’
 
En dan was er nog Max Verstappen die uitgerekend om 14.00 uur begon aan zijn laatste, achteraf heroïsche  race in de Formule 1. Een geduchte concurrent, hoewel het vieren in sporthal De Trije alleszins meeviel. Iwan Hiddinga en Nick van der Walt hadden bijvoorbeeld meer belangstelling voor het charmante, even oude damesgezelschap dan voor de rondjes van Verstappen. Hun wedstrijd in de O15 zat er op en werd in de finale bekroond met winst, ,,Wy wienen yn de finale op dreef’’, zo zei Van der Walt tevreden.
 
Ook de glazen ster op een sokkel viel in de smaak, ‘Wol in moai ding’, zo zei Hiddinga tevreden. Het duo speelt nu een jaar samen, met de kleinere Hiddinga het dichtst bij de muur. En Van der Walt erachter, als laatste man zo zou je kunnen zeggen en dat past ook wel bij die andere sporthobby. De Sexbierumer is namelijk keeper bij Zeerobben bij de JO17 en traint twee keer per week in stageverband mee bij SC Heerenveen.
 

Foto: Lieuwe Bosch
Foto: Lieuwe Bosch

Een concurrerende ambitie dus en daar heeft Hiddinga geen last van. Voor hem is het alleen muurkaatsen in de winter en het andere kaatsen in de zomer. Ook de achttienjarige Jurrit Osinga heeft geen last van concurrentie van een andere sport. Hij woont in Ingelum en voetbalt bij vv Beetgum. ,,Op it middenfjild en ek wol yn de spits. Mar it keatsen stiet op nûmer ien.’’
 
Dat Osinga samen met Mark Minnesma bij de Heren senioren ook op de eerste werden mag wel een verrassing genoemd worden. Minnesma en Osinga mogen beide nog bij de O19 uitkomen, maar vanwege te weinig deelnemers schoven zij door. En dan ook nog winnen van het gerenommeerde duo Hans Wassenaar en Tjisse Steenstra. ,,Dy mannen ha folle mear kracht, wy moasten it fan de taktyk ha’’, zo zei Osinga.

Foto: Lieuwe Bosch
Foto: Lieuwe Bosch

Het etiket verrassing kon ook op de finale bij de dames worden geplakt. Corrie Kroondijk uit Easterein wilde weleens wat anders als dubbelspeelster. Jarenlang was zij een succesvol duo met Fiera de Vries. Ook De Vries wilde wel met een senior kaatsen en zo kwamen de duo’s De Vries/Nelie Steenstra en Kroondijk/Harmke Siegersma tot stand.  Siegersma nam afgelopen zomer op fraaie wijze afscheid van het kaatsen. ,,Tiid foar oare dingen’’, zo zegt de nu dertigjarige Siegersma. Het terras, het strand, het festival, in normale tijden allemaal dingen die Siegersma moest overslaan vanwege het kaatsen. ,,Dit is leechdrempeliger, minder intensyf, ien kear yn de wike traine. It nimt minder tiid.’’ Het was volgens Siegersma ‘In spannend potsje’ die finale tegen Marrit Zeinstra en Anne Monfils. ,,It hie alle kanten útfalle kinnen, mar no foel it tafallich ús kant op, wat minder foutsjes oan de ein.’’
 
De essentie van elke sport dus, denk aan die laatste bocht van Max Verstappen. Want het was zijn dag, een zondag waarop toevallig ook het NK Wallball dubbel werd gehouden. In de schaduw van sport die toevallig op deze dag met een hoofdletter werd geschreven. Met de gewonnen glazen sterren op de sokkel als hoofdprijs en ondanks Verstappen niet als troostprijs.
 

Uitslagen NK dubbelspel wallball:
O13 jongens: 1. Jort de Kroon en Lieuwe van der Kamp; 2. Laas van Dalfsen en Kyano van Swinden Koopmans;
O13 meisjes: 1. Jeldau Koopmans en Britt Joustra; 2. Rianne Osinga en Noëlle Hiddinga;
O15 jongens: 1. Nick van der Walt en Iwan Hiddinga; 2. Brent Jesse van Beem en Jorrit Palma;
O15 meisjes: 1. Selma van der Wal en Ilse Kooistra; 2. Maud Hellinga en Linda van der Meer;
O17 jongens: 1. Marten Leijenaar en Rick Minnesma; 2. Sjouke Beimers en Jelmer Foppe Drijfhout;
O17 meisjes: 1. Lisanne Scharringa en Noa Elzinga; 2. Ilse Marije van Beem en Foke Jill Bakker.
Dames: 1. Corrie Kroondijk en Harmke Siegersma; 2. Marrit Zeinstra en Anne Monfils.
Heren: 1. Mark Minnesma en Jurrit Osinga; 2. Hans Wassenaar en Tjisse Steenstra.
Heren 50+: 1. Taeke van der Walt en Pieter Hilverda; 2. Abe Visser en Klaas-Anne Terpstra.
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers