contact zoeken wedstrijden

Hille Saakstra: bevlogen bondscoach wallball

Tekst: Bouke Poelsma
Foto's: Bouke Poelsma en Anne Waterlander (x-lent)

Hille Saakstra (36) is sinds januari 2019 bondscoach van het wallball-team van de KNKB. De ambitieuze en energieke Leeuwarder zet zich vol overgave in om het wallball (muurkaatsen) en zijn beoefenaars naar een hoger plan te tillen. Samen met die andere bondscoach Johannes Boersma (llargues en internationaal spel) bereidt Saakstra zich momenteel voor op het Speedbooks jeugd EK voor jongens en meisjes, later deze maand. 

“Wallball is laagdrempelig. Een muur en een bal, meer heb je niet nodig om te kunnen spelen. Met wat stoepkrijt kun je bovendien zo een speelveld uittekenen. Wallball is dynamischer en sneller dan het Friese spel en heeft een enorme aantrekkingskracht. De sport sluit daarmee aan op de wensen van hedendaagse sporters.” Hille Saakstra hoeft niet lang na te denken om kort en bondig uit te leggen wat wallball is en wat de sport wat hem betreft zo mooi maakt. 

Hille Saakstra tijdens de teampresentatie (2019) met hoofdsponsor van TeamNL Lume Paulusma (Speedbooks).  Foto: Anne Waterlander
Hille Saakstra tijdens de teampresentatie (2019) met hoofdsponsor van TeamNL Lume Paulusma (Speedbooks). Foto: Anne Waterlander

Tweede variant

In steeds meer dorpen en steden in onze provincie worden officiële wallball-courts aangelegd. Toch is wallball volgens Hille Saakstra geen bedreiging voor het Friese kaatsen. “Wallball is juist een mooie aanvulling op de kaatssport en draagt eraan bij om verenigingen levendig te houden. Het is zaak aanbod te creëren, met trainingen en wedstrijden. Kaatsers ontwikkelen vanzelf een voorliefde voor de spelvariant die bij hen past. Dat zag je de afgelopen jaren ook al gebeuren met het Jeu de Pelote en het kaatsen met de zachte bal.”

Hille Saakstra (36) is sinds januari 2019 actief als bondscoach. Hij ontwikkelde in de jaren daarvoor al een passie voor het muurkaatsen. Saakstra vergelijkt wallball met sporten als shorttrack en beachvolleybal. De schaatsbond en de volleybalbond hebben deze flitsende varianten op het langebaanschaatsen en het zaalvolleybal omarmd als tweede tak. “De KNKB doet dat met wallball. Met Bauke Nicolai als eerste voorvechter zijn in nog geen 20 jaar tijd zo’n 25 courts gerealiseerd.” 

Foto: Bouke Poelsma
Foto: Bouke Poelsma

​Combinatie van theorie en praktijk

Hille Saakstra is een man die theorie en praktijk graag combineert. Hij werkte tot voor kort als docent lichamelijke opvoeding en is sinds het begin van dit schooljaar teamleider op het RSG Simon Vestdijk in Harlingen. In zijn vrije tijd stort hij zich graag op het wallball.
Saakstra is van mening dat jonge muurkaatsers het meeste leren in de praktijk. Door je regelmatig te meten met toppers uit binnen- en buitenlands word je vanzelf een betere speler. “Maar als bondscoach wil ik ook gerichte oefenstof aanbieden en creëren.” Het is tekenend voor de ambities van Saakstra, die zijn rol als bondscoach zeer serieus neemt. “Vanuit de Verenigde Staten en Ierland is wel wat oefenstof beschikbaar, maar dan moet je niet denken aan een uitgebreid lesboek zoals we dat kennen bij het kaatsen.”

YouTube als inspiratiebron
Met de website YouTube als ultieme inspiratiebron maakt Saakstra gerichte trainingsoefeningen. Hij laat zich daarnaast ook graag inspireren door oefenstof van andere sporten. Een sport als squash heeft bijvoorbeeld veel raakvlakken met wallball. Als bondscoach kan Saakstra zijn opgedane kennis vertalen in concrete speltips en plannen van aanpak voor wedstrijden. Op internationale toernooien ziet Saakstra duidelijke verschillen met spelers uit andere landen. “Onze eigen Friese wallballers zijn sterk in de bovenhandse slag.  Dat zie je in het buitenland veel minder. Voor ons is er daarentegen nog een wereld te winnen als het gaat om tweehandigheid”, aldus Saakstra, die tijdens toernooien ook merkt dat buitenlandse spelers zich laten inspireren door de Friese kaatsers. “Op het EK-jeugd in Portugal in 2019 zag je sommige spelers uit andere landen ook al bovenhands retourneren. Dat hebben ze duidelijk van ons gekopieerd.”

EUROPEES KAMPIOENSCHAP (12)

Speedbooks Jeugd EK is geen schoolreisje

Voor het komende Jeugd EK hebben bondscoaches Hille Saakstra en Johannes Boersma 17 jongens en meisjes geselecteerd. Bij de meisjes gaat het om Fiera de Vries, Corry Kroondijk, Iris Veltman, Senna Idsardi, Lisanne Scharringa en Maud Hellinga. De jongensdelegatie bestaat uit Karel Monfils, Jorn Lars van Beem, Mark Minnesma, Rick Minnesma, Marten Leijenaar, Thomas Dijkstra, Steven Koster, Hessel Postma, Jurrit Osinga, Iwan Hiddinga en Nick van der Walt. “We willen met TeamNL ons land goed vertegenwoordigen. We zijn ambitieus en willen meedoen om de prijzen. Het is geen schoolreisje. Daar beginnen we niet aan”, aldus Saakstra.

Droom

Op dit moment is het nog niet zo dat er Friese kaatsers zijn die al hun pijlen richten op het wallball. Volgens Saakstra duurt het nog een paar jaar voordat het zover is. “Ik zie het wel ontstaan. Eind oktober wordt in Valencia het aansprekende Elitetoernooi afgewerkt. Spelers moeten zich daarvoor kwalificeren. De reis en het hotel zijn gratis en er wordt om geldprijzen gespeeld. Dat stimuleert enorm en maakt het een stuk aantrekkelijker.”
Hille Saakstra droomt ervan om ooit met TeamNL naar New York af te reizen, het muurkaatsmekka van de wereld. Tussen eind juni en eind juli worden daar veel aansprekende toernooien georganiseerd. “Ik zou graag met 4 senioren- en 4 jeugdkaatsers naar The Big Apple afreizen. Natuurlijk is dat in die periode wel lastig te combineren met het Friese kaatsen. Er zal ook een bepaald kostenplaatje aan hangen. Maar de contacten zijn er om dit in de toekomst te faciliteren”, zegt Saakstra, die weet dat topkaatsers als Timothy Gonzalez en Tywan Cook  in New York als semiprof acteren. “Zij steken er daar echt bovenuit. Ze laten je rennen en hebben een enorme spreiding.”

Als toeschouwer naar de European Tour
Na het Jeugd EK gaat Hille Saakstra ook als reguliere toeschouwer graag de toernooien van de European Wallball Tour af. “Ik wil er bij zijn om mijn eigen spelers te zien en de concurrentie in de gaten te houden. Dat kost me vrije dagen, maar dat heb ik er graag voor over.” Het is de fanatiekeling en liefhebber ten voeten uit.

Het EK Jeugdkaatsen voor jongens en meisjes tot 19 jaar wordt georganiseerd in Franeker, van 22 tot en met 24 oktober. De aanvang van alle wedstrijddagen is 09:00 uur.

Kijk hier voor de wedstrijdagenda van het wallball.

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers