contact zoeken wedstrijden

Erwin Zijlstra koning op Oldehovepartij

Tekst: Klaas Postma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Taeke Triemstra wil zijn kaatsloopbaan afsluiten als de succesvolste kaatser ooit. In de jacht naar plek één in het klassement aller tijden is hij weer drie punten dichterbij de eerste plaats gekomen. Taeke Triemstra won op Sonnenborgh de Oldehovedag met Peter van Zuiden en Erwin Zijlstra.
 
In de finale werd het partuur van Remmelt Bouma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten nipt verslagen: 5-5 en 6-0.  Vorig jaar was Taeke Triemstra ook al de sterkste op de slotpartij in Leeuwarden, toen met Jelle Attema en Tjisse Steenstra als maten. Erwin Zijlstra werd tot koning uitgeroepen.

Op Sonnenborgh staan tijdens de Oldehovepartij een aantal kleine Oldehoves waarop alle winnende parturen uit het verleden staan vermeld. Thomas van Zuiden won in 2011 met Martijn Olijnsma en Taeke Triemstra. Peter van Zuiden won de PC al met Thomas. Peter van Zuiden deelt nu ook de zege op de Oldehovepartij met zijn broer.

Het weer was prachtig al speelde de zon de perkspelers in de finale af en toe parten. Ondanks het vrijwel windstille weer werd het perk veel te vaak gemist. In de halve finale gebeurde dat 23 keer en in de finale viel de bal 21 keer buiten de perklijnen. Het was lang onzeker welk partuur aan het langste eind zou trekken want qua scoreverloop bleef alles lang in evenwicht.
 
Op spellen gelijk en 4-6 zorgde Peter van Zuiden met twee opeenvolgende zitballen voor een 3-2 voorsprong voor zijn partuur. Remmelt Bouma zorgde met een zitbal op 6-4 voor drie eersten gelijk. Bouma en zijn maten kwamen op 4-3 waarna Menno van
Zwieten op 4-6 op een kleine kaats kwaad uitsloeg: twee spellen gelijk.

Daarna miste Peter van Zuiden drie keer op rij het perk en kon Erwin Zijlstra de kaats niet passeren. De 5-4 achterstand werd weer ongedaan gemaakt door een zitbal van Peter van Zuiden op 6-4. Het laatste eerst ging zonder tegenpunten naar het partuur van Van Zuiden. Op 5-5 en 6-0 plaatste Peter van Zuiden de beslissende zitbal.

De latere winnaars kwamen in de eerste omloop tegen Enno Kingma, Renze-Pieter Hiemstra en Hendrik Kootstra met 5-2 voor te staan. Het werd nog 5-4 maar op 5-4 en 6-2 sloeg Enno Kingma buiten. In de tweede omloop tegen Paul Dijkstra, Renze-Pieter Hiemstra die was bijgeloot voor Allard Hoekstra en Hans Wassenaar ging het een stuk vlotter.
 
De zitbal van Peter van Zuiden op 2-1 en 6-6 was in wezen al beslissend. Op 5-1 en
6-6 sloeg Hans Wassenaar buiten. In de halve finale waren Auke Boomsma, Dylan Drent en Willem Heeringa de opponenten. Op spellen gelijk viel Auke Boomsma uit, veroorzaakt door een aanval van migraine. André van Dellen kwam hem aflossen. Van Dellen miste twee keer op zes gelijk het perk, maar zorgde op 4-3 en 6-6 met een zitbal voor een gelijke stand. Op 4-4 en 6-2 miste Van Dellen het perk waarna Dylan Drent op 5-4 en 6-4 de kaats niet voorbij kon slaan.

Het partuur van Remmelt Bouma liet Marten Bergsma, Sip-Jaap Bos en Gerben de Boer op drie eersten staan. Dat gold in de tweede omloop ook voor Gert-Anne van der Bos, Jouke Bosje en Laas-Pieter van Straten. Die kwamen met 3-1 voor te staan maar wisten daarna geen bordje meer aan de telegraaf te krijgen. Op 5-3 en 6-0 kon Laas-Pieter van Straten de kaats niet voorbij slaan. Een staand nummer betekende een finaleplaats.

Auke Boomsma, Dylan Drent en Willem Heeringa hoefden maar één keer te winnen om zich in de prijzen te kaatsen. Tjisse Steenstra, René de Haan en Thomas van Zuiden probeerden diverse perkbezettingen uit maar de winnende combinatie werd niet gevonden. Op 5-2 en 6-2 sloeg Steenstra buiten. In de halve finale was het partuur van Peter van Zuiden te sterk.
 
 
 
 
 
 
Prijswinnaars: 1. Peter van Zuiden (Bolsward), Taeke Triemstra (Sint-Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens) (koning); 2. Remmelt Bouma (Weidum), Kees van der Schoot (Sexbierum) en Menno van Zwieten (Heerenveen); 3. André van Dellen (voor Auke Boomsma) (Berltsum), Dylan Drent (Harlingen) en Willem Heeringa (Tzummarum).  
 
 
 
 
 
 
Cijfers Oldehove
 
Eerste omloop: 1. André van Dellen, Kevin Jordy Hiemstra en Riemer Hoekstra – 2. Paul Dijkstra, Renze Pieter Hiemstra (voor Allard Hoekstra) en Hans Wassenaar; 3. Peter van Zuiden, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 4. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hendrik Kootstra 5-4 en 6-2; 5. Remmelt Bouma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten – 6. Marten Bergsma, Sip Jaap bos en Gerben de Boer 5-3 en 6-6; 7. Johannes van der Veen, Bauke Dijkstra en Tsjerk Elsinga – 8. Gert-Anne van der Bos, Jouke Bosje en Laas Pieter van Straten 1-5 en 0-6; 9. Tjisse Steenstra, René de Haan en Thomas van Zuiden – 10. Auke Boomsma, Dylan Drent en Willem Heeringa 2-5 en 2-6. Tweede omloop: 2. Paul Dijkstra c.s. - 3. Peter van Zuiden c.s. 1-5 en 6-6; 5. Remmelt Bouma c.s. - 8. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-3 en 6-0; 10. Auke Boomsma c.s. staand nummer. Halve finale: 3. Peter van Zuiden c.s. - 10. Auke Boomsma/André van Dellen c.s. 5-4 en 6-4. 5. Remmelt Bouma c.s. staand nummer. Finale: 3. Peter van Zuiden c.s. - 5. Remmelt Bouma c.s. 5-5 en 6-0.
 

Samenvatting Oldehovepartij 2021 Taeke Triemstra na afloop van gewonnen Oldehovepartij

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers