contact zoeken wedstrijden

Enno Kingma koning in Pingjum!

Tekst: Klaas Postma
Foto's: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Koning Enno Kingma
Koning Enno Kingma

De eerste zes partijen van de heren hoofdklasse partij zondag in Pingjum waren het aanzien nauwelijks tot niet waard. Daarna kreeg het publiek alsnog dubbel en dwars waar voor zijn of haar geld. Spannende partijen, spectaculaire inhaalraces en als kers op de taart een prachtige finale.

Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten stapten als winnaars van het veld door in de finale Gert-Anne van der Bos, Daniël Iseger en Erwin Zijlstra te verslaan. Enno Kingma werd tot koning uitgeroepen. Kingma ondervond bij het verdelen van de punten stevige concurrentie van Menno van Zwieten: 8 om 7.

Daniël Iseger was de vervanger van de geblesseerde Taeke Triemstra. Iseger liet zien het kaatsen bepaald niet verleerd te zijn. In de finale bezorgde hij zijn partuur het eerste bordje door op 6-6 fraai boven te slaan nadat een 6-2 achterstand was weggewerkt. Boven door Kees van der Schoot op 6-2, kwaad uit door Menno van Zwieten andermaal op 6-2 en een misser van Van der Bos op 6-6 betekende spellen gelijk.
 
Daarna liep het partuur van Enno Kingma uit naar een 5-2 voorsprong onder meer door twee keer op 6-6 het bordje te pakken. Van der Bos en zijn maten lieten het hoofd niet hangen en knokten zich terug in de partij. Met 6 punten tegen werd het 5-4. Het werd 5-4 en 6-4 toen Van der Bos een niet al te dikke kaats mocht verdedigen. De opslager uit Mantgum was de hele dag prima op dreef vanaf de stuit en klaarde ook deze klus met een onverwerkbaar projectiel. Zijn volgende opslagbal werd door Kees van der Schoot boven geslagen. Einde van een prachtige finale die geen verliezer verdiende maar die komt er in een kaatswedstrijd dan toch.

De laatste slag van de finale

Het partuur van Enno Kingma rekende in de eerste omloop razendsnel af met Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Thomas van Zuiden: 5-0 en 6-0. In de tweede omloop met als inzet een plek in de finale wachtten Tjisse Steenstra, Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. Deze partij zou het predicaat 'partij van de dag' verdienen. Kingma en zijn maten verloren de eerste drie bordjes allemaal op 6-6. De achterstand liep zelfs op naar twee spel om niks. 'Dit kinne wy ek' riep Kees van der Schoot en inderdaad dat kon zijn partuur ook. Het werd 4-2. Boven door Van der Schoot op 6-6 en een zitbal van Kingma andermaal op 6-6 betekende evenwicht aan de telegraaf. Het niet passeren van de kaats door Van Zwieten op 6-6 en kwaad uit door Wassenaar op - jawel! - 6-6 hield vijf eersten gelijk in.
 
In het laatste eerst kwam het partuur van Steenstra op een 6-0 voorsprong. Maar Van der Schoot sloeg boven, Steenstra miste het perk en Van der Schoot sloeg weer boven: 5-5 en 6-6. Daarna was er ook een 'actie van de dag' en die kwam op naam van Menno van Zwieten die in een mooie trictrac de bal vanaf de zijkant van het veld de bal diagonaal via de andere kant van het veld over de bovenlijn wist te slaan. In acht van de elf verkaatste eersten werd het 6-6.

Het partuur van Van der Bos won simpel van Jelle Attema, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar. Op 5-1 en 6-4 was het gebeurd. In de tweede omloop tegen Lieuwe van der Werff, Sip-Jaap Bos en Riemer Hoekstra was er een soort van Monty Python-achtig gebeuren. Van der Bos stond aan de opslag. Sip-Jaap Bos en Riemer Hoekstra moesten proberen de kanonskogels van Van der Bos te raken. Dat lukte niet. Vanaf 3-0 stond Van der Bos aan de opslag om daar niet weer vandaan te komen. Na 17 zitballen -16 van Gert-Anne van der Bos en 1 van Erwin Zijlstra - was het op 5-0 en 6-0 gebeurd in een parodie op een kaatspartij.
 
In de halve finale waren Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra de tegenstanders. De partij ging in eerste instantie gelijk op. Het werd spellen gelijk waarna Van der Bos en zijn maten de druk aan de opslag en in het perk opvoerden. Het partuur van Marten Bergsma zocht naar een antwoord maar dat antwoord werd niet gevonden. Mede door een een aantal mooie bovenslagen van Daniël Iseger - de belangrijkste op 3-2 en 6-6 werd het 4-2. Gert-Anne van der Bos zorgde door een zitbal op 4-2 en 6-0 voor een 5-2 voorsprong. Dat gat bleek te groot voor Bergsma c.s. Op 5-3en 6-2 sloeg Daniël Iseger maar weer eens boven.

Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra hoefden zich niet bovenmatig in te spannen om Corné Tuinenga, Jelle Cnossen en Gjalt Sjirk de Groot te verslaan. Op 5-1 en 6-0 kon De Groot de kaats niet passeren. Door een staand nummer was de halve finale bereikt. Die halve finale was deze keer het eindstation.

Uitslag Pingjum: 1. Enno Kingma (Leeuwarden), (koning), Kees van der Schoot (Sexbierum) en Menno van Zwieten (Heerenveen); 2. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), Daniël Iseger (Leeuwarden) (vervanger Taeke Triemstra) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 3. Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Hendrik Kootstra (Minnertsga).

DSC_6336

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers