contact zoeken wedstrijden

Hans Wassenaar koning in Huizum

Tekst: Klaas Postma
Foto's en Video's: KNKB MEDIA

Chris Wassenaar pakte dit seizoen als invaller voor Jelle Attema nog een aantal prijzen en punten mee. In Huizum op de heren hoofdklasse vrije formatiepartij gisteren was het de beurt aan een andere oudgediende: Daniël Iseger. Hij begon de kaatsdag als keurmeester en eindigde als finalist met Gert-Anne van der Bos en Erwin Zijlstra. Taeke Triemstra moest in de halve finale geblesseerd afhaken. Daniël Iseger verruilde de burgerkleding voor een kaatstenue en kaatste niet onverdienstelijk mee. De overwinning was hem en zijn maten niet gegund. Die ging naar Tjisse Steenstra, Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. Wassenaar werd tot koning uitgeroepen.

Tot aan de halve finale gebeurde er weinig opzienbarends. De parturen die op papier het sterkst waren wonnen hun partijen. De halve finale en de finale waren onderhoudend en spannend. De halve finale tussen Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra en Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra kende een stand van spellen gelijk toen Taeke Triemstra moest afhaken. Naar verluidt met een achillespeesblessure.
 
Daniël Iseger kwam Taeke aflossen. Iseger moest logisch genoeg even wennen maar kwam steeds beter in zijn rol. Trio Bergsma kwam op een 4-2 voorsprong. Met maar twee punten tegen werd het 4-4. De opslag was het zorgenkindje voor zowel Bergsma als Kootstra met 16 opslagmissers (Bergsma 9 en Kootstra 7). Van der Bos sloeg sterk op en dat deed Erwin Zijlstra (geen enkele buitenslag) ook. Toch was het
partuur van Bergsma op 5-4 en 6-6 twee punten verwijderd van de finale. Van der Bos dwong Drent tot een kwaadslag en dat betekende vijf eersten gelijk. In het laatste eerst sloeg Iseger één keer boven. Perkmaat Zijlstra deed dat twee keer, voor het laatst op 5-5 en 6-4.

In de finale troffen Van der Bos, Iseger en Zijlstra het partuur van Tjisse Steenstra, Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. Die leken de overwinning vrij makkelijk naar zich toe te trekken door een voorsprong van vier eersten om niks te pakken. Het credo 'it bliuwt keatsen' werd weer eens bewaarheid. Retour perk door Erwin Zijlstra op 6-6 en een bovenslag van hem op andermaal 6-6 betekende één om twee spel.
 
Het partuur van Van der Bos had in wezen niets te verliezen en wenste niet te capituleren. Ook niet toen Hans Wassenaar door het passeren van de kaats op 6-2 voor een 5-2 stand zorgde. Tjisse Steenstra sloeg in de finale niet sterk op. Hij miste 10 keer het perk en kreeg de nodige bovenslagen tegen. Het werd 5-4 en 0-4 en een verrassing leek aanstaande. Die verrassing bleef uiteindelijk uit. Wassenaar sloeg
boven, Van der Bos miste het perk en Wassenaar sloeg nog een keer boven. Op 5-4 en 6-4 viel de ver opgeslagen bal van Tjisse Steenstra net voor de kwaadlijn van het perk neer.

Het partuur van Steenstra begon in de eerste omloop tegen een partuur waarvan ook een kaatser geblesseerd uitviel. Jelle Attema moest al na twee slagen naar de kant. De voor het meeste kaatspubliek onbekende Jeroen Haarsma kwam als vervanger en balkeerder in het veld. Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar moesten de klus daarna vrijwel met zijn tweeën klaren en deden dat op zich prima. Men verloor pas op 5-4 en 6-6 door een zitbal van Tjisse Steenstra.
 
De strijd om de premie of niks tegen Haye-Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert-Pieter Tolsma verliep een stuk vlotter. Op 5-2 en 6-0 kon Evert-Pieter Tolsma de kaats niet passeren.

Trio Van der Bos liet Paul Dijkstra, René de Haan en Gerben de Boer volstrekt kansloos: 5-0 en 6-2. Na een staand nummer wonnen Van der Bos en zijn maten in de halve finale van het partuur van Bergsma om in de finale ten onder te gaan tegen het partuur van Steenstra.

De derde prijs was voor Bergsma, Drent en Kootstra. In de eerste omloop tegen Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten hoefden ze zich niet bovenmatig in te spannen om te winnen. Enno Kingma miste veel en vooral op belangrijke momenten het perk. Op 5-2 en 6-0 sloeg Kees van der Schoot de kaats niet voorbij.
 
In de tweede omloop konden Auke Boomsma, Hyltje Bosma en Patrick Scheepstra het tot spellen gelijk bijbenen maar daarna ging het snel. Op 5-3 en 6-0 was het gebeurd toen Hyltje Bosma de kaats niet kon nemen. In de halve finale was het partuur van Van der Bos te sterk.
 
 
Prijswinnaars Huizum: 1. Tjisse Steenstra (Bitgummole), Renze-Pieter Hiemstra (Deinum) en Hans Wassenaar (Bitgummole) (koning); 2. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), Daniël Iseger (Leeuwarden) (voor Taeke Triemstra) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 3. Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Hendrik Kootstra (Minnertsga).
 
 
 
Cijfers Huizum
 
Eerste omloop: 1. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Thomas van Zuiden – 2. Auke Boomsma, Hyltje Bosma en Patrick Scheepstra 4-5 en 4-6; 3. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten – 4. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 2-5 en 0-6; 5. Jeroen Haarsma (voor Jelle Attema), Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 6. Tjisse Steenstra, Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 4-5 en 6-6; 7. Lieuwe van der Werff, Jacob Wassenaar (voor Sip Jaap Bos) en Riemer Hoekstra – 8. Haye-Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma 4-5 en 2-6; 9. Paul Dijkstra, René de Haan en Gerben de Boer – 10. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 0-5 en 2-6. Tweede omloop: 2. Auke Boomsma c.s. - 4. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 0-6; 6. Tjisse Steenstra c.s. - 8. Haye-Jan Nicolay c.s. 5-2 en 6-0; 10. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Gert-Anne van der Bos  c.s. - 4. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 6-4. 6. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer.  Finale: 6. Tjisse Steenstra c.s. - 10. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-4 en 6-4.
 

2e prijs Huizum
3e prijs Huizum
Finale Huizum halve finale 2e omloop

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers