contact zoeken wedstrijden

​Partuur Nynke Sijbrandij ploegt naar hoofdprijs

Tekst: Rynk Bosma
Foto: Henk Bootsma

Partuur Nynke Sijbrandij ploegt naar hoofdprijs
 
Harlingen zonder een strakke wind is als Roodkapje zonder boze wolf en dat was op de zonnige zondag van 8 augustus niet anders. De dag van de vrije formatiepartij voor dames hoofdklas van KV Eendracht. Die harde wind was vooraf reden om het partuur van Ilse Tuinenga ruime kansen toe te dichten. Want als er iemand die harde wind kan weerstaan dan is het Tuinenga. Het liep echter anders. Het partuur van Tuinenga moest het stellen zonder Margriet Bakker die werd vervangen door Rixt Wijnia. De zus van Sjanet Wijnia had echter nog te weinig kaats kilometers op de teller, dus dat werd balkeren met Tuinenga in het voorperk.
 
Vrij spel dus voor het partuur Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra, zo mocht je verwachten. Dat viel echter tegen, het partuur ploegde moeizaam naar de hoofdprijs met onderweg danig meer tegenstand dan verwacht. Direct al in de eerste omloop stond de formatie Sijbrandij door het lot tegenover het incomplete trio Tuinenga.
 
Geen ontluistering
 
In de voetbalsport zie je het ook geregeld, de ploeg met tien man wil nog weleens een volledig elftal verrassen. In het begin van de partij was dat niet anders, een verrassende 3-0 voorsprong van het partuur van Tuinenga zorgde bij de tegenpartij voor het nodige ongenoegen. En dat leidde tot een inhaalrace tot drie eersten gelijk. Op 3-3 en 6-6 miste Tuinenga het perk en die slag luidde de ondergang in van de blauwe formatie. Op 5-3 en 6-2 miste Tuinenga voor de laatste maal het perk.
 
Een gewaarschuwde vrouw telt voor twee is een spreekwoord dat in Harlingen niet besteed was aan de rode brigade van Sijbrandij. In de halve finale tegen Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Jennie Terpstra dreigde even het spook van de afgang. Op 3-1 en 6-6 plaatste Bruinsma een zitbal en dat betekende de contouren van een 4-1, een voorbode van een ontluistering aan de telegraaf. Een zitbal van Sijbrandij, een misser van Bruinsma en een kwaadslag van Monfils, allemaal op de zes, voorkwamen die ontluistering.
 
Toen het volgende eerst zonder tegenpunten richting de zo succesvolle achtervolgers ging lag het formulier van de uitschakeling gereed. Het moest alleen nog even getekend worden. En juist dat gebeurde niet, Zeinstra kon de kaats niet passeren en de Harlinger roulette om het laatste eerst kon beginnen. Scheepstra sloeg de eerste bal boven en mocht daarna werkeloos toezien hoe Bruinsma en Monfils in eigen zwaard vielen met in totaal drie buitenslagen.
 
Brandweervrouw Krol
 
Je zou kunnen zeggen dat het voornaamste obstakel naar de kransen werd gevormd door het partuur Tineke Dijkstra, Louise Krol en Harmke Siegersma. Met Krol vaak als reddende brandweervrouw in het partuur, het centrum en de ruggengraat van de formatie. In principe werd het spoorboekje van die andere halve finale gevolgd. Partuur Dijkstra riant richting een 4-1 voorsprong met een wanhopig aanklampend trio Annet de Haan, Lotte Delgrosso en Annelien Broersma in de achtervolging.
 
En dan een ongewilde hoofdrol voor Siegersma op de boven. Eerst kreeg De Haan op 4-2 en 6-6 de kans de retourslag tot bovenslag te promoveren. De basis voor de mars naar een 5-4 voorsprong. Toen vervolgens Delgrosso de kaats niet kon passeren trad ook hier de Harlinger roulette in werking. Met Siegersma als de ongelukkige verliezer. Twee keer een haalbare retourslag vanaf de boven betekende twee keer via een trictrac boven. Toen was de gifbeker nog niet leeg voor Siegersma die kwaad sloeg. Dat was 6-0 en Krol redde de eer in het laatste eerst door de kaats te passeren. Op 6-2 sloeg Siegersma opnieuw kwaad uit.
 
Dus mocht de jeugdige Annet de Haan het met haar maten proberen in de finale die rode trein tegen te houden. Tot een spel gelijk was er hoop op de bloemrijke kransen, maar daarna ging het snel. Twee zitballen van Sijbrandij op de zes en Delgrosso die de kaats niet kon passeren betekende 5-2. Op 6-2 richtte De Haan naast het perk.
 
De derde prijs ging naar het trio Dijkstra dat kordaat met 5-1 afrekende met het partuur van Anna-Brecht Bruinsma. Opnieuw de kransen dus voor het partuur van Nynke Sijbrandij. Toch was het bepaald geen galavoorstelling van deze formatie die zich af en toe nogal kwetsbaar toonde. Het was hard werken dus, het was ploegen naar de hoofdprijs met de mooie bloemen.
 
 
 
Prijswinnaars: 1. Nynke Sijbrandij (Leeuwarden), Manon Scheepstra (Leeuwarden) en Marrit Zeinstra (Groningen); 2. Annet de Haan (Sint-Annaparochie), Lotte Delgrosso (Minnertsga) en Annelien Broersma (Leeuwarden); 3. Tineke Dijkstra (Wjelsryp), Louise Krol (Broeksterwâld) en Harmke Siegersma (Berltsum).
 
Cijfers Harlingen
 
Eerste omloop: 1. Roelie Kroondijk, Klasine Huistra en Simona Kootstra – 2. Tineke Dijkstra, Louise Krol en Harmke Siegersma 2-5 en 0-6; 3. Aletta van Popta, Mintje Meintema en Miranda Scheffer – 4. Annet de Haan, Lotte Delgrosso en Annelien Broersma 2-5 en 2-6; 5. Ilse Tuinenga, Rixt Wijnia (voor Margriet Bakker) en Sjanet Wijnia – 6. Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra 3-5 en 2-6;  7. Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Jennie Terpstra – 8. Serena Hovenga, Amarins de Groot en Aluca Bouma 5-2 en 6-2. Halve finale: 2. Tineke Dijkstra c.s. -  4. Annet de Haan c.s. 5-5 en 2-6; 5. Nynke Sijbrandij c.s. - 7. Anna-Brecht Bruinsma c.s. 5-5 en 6-0. Om de derde prijs: 2. Tineke Dijkstra c.s. - 7. Anna-Brecht Bruinsma c.s. 5-1 en 6-4. Finale: 5. Nynke Sijbrandij c.s. - 4. Annet de Haan c.s. 5-2 en 6-6.
 
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers