contact zoeken wedstrijden

​Eerherstel partuur Marten Bergsma in Arum

Foto: Henk Bootsma
Tekst: Klaas Postma

1e prijs Arum

De GVR oftewel de Grote Vriendelijke Reus is een klassieker van Roald Dahl. Chris Wassenaar vervangt al weken de geblesseerde Jelle Attema bij het perk Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar. Wassenaar is al die tijd een soort van GVR. Hij babbelt maar raak in het veld.

Een stukje humor richting tegenstanders en maten. Van Popta en Leijenaar worden aangemoedigd en opgepept. Dan is het bijzonder aardig wanneer er prijzen worden gewonnen. Dat lukte dit weekend twee keer. Gisteren in Sint-Annaparochie een derde en vandaag in Arum een tweede prijs. De kransen bleven in Arum buiten bereik. Die gingen naar Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra.

In de finale werden de eerste drie eersten op 6-6 beslist. Drie keer haalde Marten Bergsma vanaf de stuit de trekker over. Daarna ging het snel. Het partuur van Wassenaar kreeg geen kans meer op een bordje. Op 5-0 en 6-2 was de zesde zitbal van Marten Bergsma voldoende voor de winst.

Trio Bergsma had in de eerste omloop geen kind aan Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten. Op 5-1 en 6-0 was de ongelijke strijd voorbij. In de tweede omloop wachtten Tjisse Steenstra, Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. Op papier een lastige klus maar dat viel uiteindelijk mee. Steenstra kon vanaf de stuit veel te weinig druk zetten. Marten Bergsma hield het perk Hiemstra-Wassenaar kort dus die konden het verschil ook niet maken. Zeven buitenslagen van Steenstra, één van Wassenaar en Drent (3) en Kootstra (6) die negenmaal boven sloegen.

Als je vanaf de stuit 34 punten weggeeft wordt winnen moeilijk. Dat gebeurde dan ook niet. Op 5-1 en 6-0 kon Hiemstra de kaats niet passeren. Door een staand nummer zat het partuur van Bergsma in de finale.

Het partuur van Chris Wassenaar had in de eerste omloop weinig te duchten van André van Dellen, Jouke Bosje en Willem Heeringa: 5-1 en 6-2. In de tweede omloop tegen Haye-Jan Nicolaij, Jelte Visser en Evert-Pieter Tolsma leek het dezelfde kant op te gaan.  Het werd 5-2 voor Wassenaar en zijn maten. Na twee snelle eersten werd het toch nog even spannend. Daarna was het snel gebeurd. Op 5-4 en 6-0 retourneerde Van Popta de bal tot in het perk.

In de halve finale waren Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra de tegenstanders. Het partuur van Van der Bos won in de eerste omloop van het duo Enno Kingma/Menno van Zwieten. Derde maat Kees van der Schoot had zich afgemeld naar verluidt wegens corona. Kingma en Van Zwieten wisten geen enkele winnende slag te produceren. Op 5-0 en 6-4 sloeg Erwin Zijlstra boven.
 
Na het staande nummer op de tweede lijst dus de strijd tegen Wassenaar, Van Popta en Leijenaar. Daarvan winnen zou in theorie niet heel erg moeilijk moeten zijn. Theorie en praktijk zijn echter twee verschillende dingen. Het partuur van Van der Bos sloeg zich naar een 3-1 en 6-2 voorsprong en er leek geen vuiltje aan de lucht. Het werd 6-6 en toen miste Van der Bos het perk. Dat herhaalde Van der Bos op 3-2 en 6-6, dus evenwicht aan de telegraaf. Weer werd het 6-6 en toen was daar Gabe-Jan van Popta die royaal boven sloeg. Van der Bos raakte de controle kwijt en Wassenaar en zijn maten profiteerden dankbaar. Op 5-3 en 6-0 miste Gert-Anne van der Bos voor de negende keer het perk.
Partuur Wassenaar naar de finale. Daarin waren Bergsma, Drent en Kootstra te sterk.

Prijswinnaars Arum: 1. Marten Bergsma (Minnertsga) (koning), Dylan Drent (Harlingen) en Hendrik Kootstra (Minnertsga) 2. Chris Wassenaar (Minnertsga), Gabe-Jan van Popta (Lollum) en Pieter-Jan Leijenaar (Exmorra) 3. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), Taeke Triemstra (Sint-Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens)
 
 
 
Cijfers Arum
 
Eerste omloop: 1. André van Dellen, Jouke Bosje en Willem Heeringa – 2. Chris Wassenaar (voor Jelle Attema), Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar 1-5 en 2-6; 3. Haye Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma – 4. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Thomas van Zuiden 5-4 en 6-4; 5. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 6. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten 5-1 en 6-0; 7. Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra – 8. Tjisse Steenstra, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 2-5 en 4-6; 9. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 10.  Enno Kingma, (Kees van der Schoot afwezig) en Menno van Zwieten 5-0 en 6-4. Tweede omloop: 2. Chris Wassenaar c.s. - 3. Haye Jan Nicolay c.s. 5-4 en 6-0; 5. Marten Bergsma c.s. - 8. Tjisse Steenstra c.s. 5-1 en 6-0; 9. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Gert-Anne van der Bos c.s. - 2. Chris Wassenaar c.s. 3-5 en 0-6. 5. Marten Bergsma c.s. staand nummer.  Finale: 5. Marten Bergsma c.s. - 2. Chris Wassenaar c.s. 5-0 en 6-2.
 
 
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers