contact zoeken wedstrijden

Kaatsmuur zorgt voor nieuw elan bij LKC

TEKST: BOUKE POELSMA
FOTO’S: HENK BOOTSMA EN HENK HAAR

In de fraaie kantine De Keatskooi presenteerde Karel Nijman acht jaar geleden al de eerste plannen voor een kaatsmuur op de accommodatie van LKC Sonnenborgh.
In de fraaie kantine De Keatskooi presenteerde Karel Nijman acht jaar geleden al de eerste plannen voor een kaatsmuur op de accommodatie van LKC Sonnenborgh.

Met de realisatie van een wallball court zet de Leeuwarder Kaatsclub (LKC) Sonnenborgh in op het werven van nieuwe (jeugd)leden. ,,Dit is toch machtig mooi!? Deze kaatsmuur geeft ons nieuwe energie. We zijn er ontzettend trots op dat we dit met z’n allen voor elkaar hebben gekregen. Nu is het tijd voor de volgende stap: het werven van nieuwe leden”, zo vertelt de bevlogen LKC-voorzitter Karel Nijman enthousiast.

De kaatsmuren schieten in Friesland als paddenstoelen uit de grond. In steeds meer steden en dorpen worden heuse wallball courts aangelegd, zowel in de zaal als buiten. Op dit moment zijn er 29 buitenbanen, waaronder een nieuwe accommodatie in Harlingen. Inmiddels zijn er ook subsidies verstrekt aan Kaatsclub Goutum en aan de KNKB, waarbij de bond inzet op een mobiele kaatsmuur.
Sinds oktober 2020 is ook de fraaie accommodatie van de Leeuwarder Kaatsclub (LKC) Sonnenborgh uitgerust met een kaatsmuur. Daarmee is een lang gekoesterde wens van LKC-voorzitter Karel Nijman in vervulling gegaan. Acht jaar geleden – hij was toen nog geen voorzitter – presenteerde hij al zijn eerste plannen voor de realisatie van een kaatsmuur. Dat bleek toen nog niet haalbaar. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. Met het huidige bestuur werd in mogelijkheden gedacht. ,,Standvastig en met doorzettingsvermogen hebben we in samenwerking met partijen in de buurt een prachtige sport-, spel- en ontmoetingsplaats aan onze accommodatie toegevoegd”, aldus Nijman.
Het resultaat mag er zijn. Het Leeuwarder wallball court ziet er schitterend uit en nodigt meteen uit om een balletje te slaan. Uiteraard is de vloer in de geelblauwe clubkleuren geverfd. ,,De betonnen muur krijgt ook nog een kleurtje. We zijn met verlichting bezig, zodat er ook in het donker kan worden gespeeld”, vertelt Nijman. Het speelveld is vrij toegankelijk voor jong en oud. Hekwerk scheidt het wallball court van het overige deel van de accommodatie. ,,Wallball is een laagdrempelige sport. Kinderen kunnen hier zo een balletje slaan.”

Het wallball court is vrij toegankelijk en bevindt zich naast de tribune van LKC. Uiteraard is de vloer in de geelblauwe clubkleuren geverfd.
Het wallball court is vrij toegankelijk en bevindt zich naast de tribune van LKC. Uiteraard is de vloer in de geelblauwe clubkleuren geverfd.

In ‘De Keatskooi’ – zoals de kantine van LKC ooit is gedoopt – vertelt Nijman over de totstandkoming van de kaatsmuur. ,,Ik ben drie jaar geleden benoemd tot voorzitter van LKC. Bij mijn aanstelling heb ik meteen het plan voor deze kaatsmuur geopperd. We moeten de vereniging hooghouden. Dat gaat hier in Leeuwarden niet vanzelf. Twee straten verderop weten ze niet dat hier een kaatsveld ligt. We moeten er daarom echt energie in steken om de kaatssport in onze stad te behouden. Het zou toch doodzonde zijn als hier ooit een nieuwbouwplan komt? Het kaatsen hoort thuis op Sonnenborgh. Dat moeten we bewaken.” Nijman staat daarin niet alleen. Samen met Pieter van Tuinen, Siard Homminga en Wendy Zuidema-Haans vormt hij een gedreven bestuur. ,,We hebben bovendien een prachtige groep vrijwilligers, waaronder een mooie groep ras LKC-ers van 70-plus.”

De Leeuwarder kaatsclub telt momenteel 160 leden, waarvan ongeveer de helft als actief kaatser te boek staat. Met het oog op de toekomst heeft LKC Sonnenborgh de blik duidelijk naar buiten gericht. ,,We hadden al een verbinding met de naastgelegen Sint Thomasschool, onderdeel van Integraal Kind Centrum Sint Thomas, met kinderopvang Sinne. Door ruimtegebrek maakte de Sint Thomasschool eerder al gebruik van onze kantine. Na de uitbreiding van de school als onderdeel van het IKC was er behoefte aan een aanvulling op de buitenspeelmogelijkheden. Door bundeling van de krachten hebben we zo dit prachtige plan kunnen realiseren.”

Nog afgezien van de financiën was vooral het creëren van draagvlak van groot belang bij de planrealisatie. In overleg met het wijkteam, BV Sport en de buurtvereniging MTV organiseerden IKC Sint Thomas en LKC meerdere buurtavonden om wijkbewoners te informeren over de komst van de kaatsmuur. ,,De Keatskooi zat afgeladen vol. Vernieuwing zorgt voor wrijving. De kaatsmuur ging ten koste van enkele bomen en struiken. Buurtbewoners waren bang voor overlast en vandalisme. We staan daarom in nauw contact met buurtcoaches, het wijkteam en de politie.”

Integraal Kind Centrum Sint Thomas bevindt zich op steenworp afstand van LKC. IKC Sint Thomas heeft circa 350 kinderen. Het wallball court wordt dagelijks als schoolplein gebruikt.
Integraal Kind Centrum Sint Thomas bevindt zich op steenworp afstand van LKC. IKC Sint Thomas heeft circa 350 kinderen. Het wallball court wordt dagelijks als schoolplein gebruikt.

De gemeente reageerde enthousiast op de plannen van LKC. Het wallball court sluit immers naadloos aan op het sportakkoord van Leeuwarden. ‘Iedereen met plezier laten sporten en bewegen, op een toegankelijke manier’, zo luidt de ambitie van dit sportakkoord. Een paar maanden na de oplevering van het wallball court ziet Nijman met genoegen dat deze doelstelling nu al wordt gehaald. ,,IKC Sint Thomas heeft circa 350 kinderen. Ons wallball court wordt dagelijks als schoolplein gebruikt. Daarnaast spelen er de hele dag door wijkgenoten, van jong tot oud. Ze kunnen hier kaatsen, tennissen, voetballen, noem maar op. Dat vind ik machtig om te zien.”

Voor de financiering van het wallball court kon LKC Sonnenborgh putten uit verschillende potjes. ,,We hebben meerdere fondsen aangeschreven, zoals Nieuwe Stadsweeshuis, LOF, Rabobank, Jantje Beton, Elkien, Stichting Doen en Wijkpanel MTV. De gemeente en de provincie (Mienskipfondsen) deden de grootste duit in het zakje”, aldus Nijman.
Nu de muur er staat, is het zaak dat het wallball court ook volop gebruikt gaat worden door de (jeugd)leden van LKC Sonnenborgh, zo beaamt Nijman. ,,Onze jeugdcommissie – met daarin ook mijn partner Sygrid –  timmert aan de weg en is druk bezig om plannen hiervoor te smeden. De kaatsmuur is vrij toegankelijk, maar we willen ook trainingen en toernooien aanbieden. Eigenlijk zou er hier altijd een sportbegeleider aanwezig moeten zijn.”

Onlangs maakten de jeugdige handballers van de Leeuwarder vereniging Cometas ook kennis met de nieuwe kaatsmuur. Ze werkten er een training af. Wat Nijman betreft krijgt deze activiteit snel navolging. ,,Kaatsen en handbal hebben raakvlakken, maar verschillen ook van elkaar. We kunnen van elkaar leren. Ik zie een kruisbestuiving zeker zitten.”

Onlangs maakten de jeugdige handballers van de Leeuwarder vereniging Cometas ook kennis met de nieuwe kaatsmuur. Ze werkten er een training af.
Onlangs maakten de jeugdige handballers van de Leeuwarder vereniging Cometas ook kennis met de nieuwe kaatsmuur. Ze werkten er een training af.
Extra LKC 2

LKC Sonnenborgh – dat met de winst van de Schooljongensbond (NK schooljongens) 2 jaar geleden een groot succes vierde – zet met de kaatsmuur in op de aanwas van nieuwe leden. De Leeuwarder Kaatsclub verwelkomde onlangs al 6 nieuwe jeugdige kaatsers. ,,Om succes en continuïteit te garanderen is nieuwe aanwas van belang. We zetten daarom volop in op de jeugd en werken toe naar een ledenaantal van 250”, aldus Nijman, die zelf ook regelmatig een balletje slaat op het wallball court. ,,Onze zoons Cas (12) en Jelle (10) kaatsen hier ook en ik neem onze dochter Lotte (6) straks ook mee.”

Het moge duidelijk zijn dat de Leeuwarder Kaatsclub met de komst van de kaatsmuur nieuw elan heeft gekregen. De bloeiende Leeuwarder Kaatsclub Sonnenborgh – die jaarlijks 21 kaatspartijen organiseert – kan trots zijn op de muur, die voor verbinding zorgt in de wijk. ,,Je hebt hier niet alleen een kaatsmuur, maar ook een voetbalkooi. Voor de ouderen worden hier nog wat zitjes gemaakt. Dit moet echt een ontmoetingsplek worden in de wijk. Voor veel mensen is dit speelveld nu al een vast onderdeel van hun loopje door de buurt.”

Na afloop van het ‘petear’ over de kaatsmuur is het hoog tijd voor fotograaf Henk Bootsma om een nog aantal actiefoto’s te maken. Tijdens een aantal gespeelde rally’s is de 34-jarige stukjesschrijver niet opgewassen tegen de vroegere hoofdklassekaatser én PC-winnaar van 40. ,,Als kaatser was ik een vuurvreter. De drive om te winnen heb ik nog altijd. Ik vind het heerlijk om hier met een aantal vrienden een potje wallball te spelen”, zo besluit Nijman.

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers