contact zoeken wedstrijden

Marrit Zeinstra vindt wallball 'leavere sport'

Tekst: Rynk Bosma
Foto's: X-lent for you en KNKB Media

De 22-jarige Marrit Zeinstra uit Groningen geldt natuurlijk als een uitgesproken favoriet op het Tiedema Dutch Open dat als onderdeel van de European wallball-tour op 25 en 26 januari wordt gehouden in de Trije in Franeker. Logisch na dat zilver op het WK in Colombia, voor Zeinstra geen logica omdat zij Anne Monfils, Harmke Siegersma en Miranda Scheffer even veel kansen toedicht.
 
Want het valt allemaal zo moeilijk te voorspellen, het beslissende moment, de vorm van de dag enzovoort, enzovoort. Je zou eigenlijk per ommegaande elke glazen bol zwart moeten schilderen zodat het ‘gejeuzel’ over voorspellingen eindelijk kan stoppen. Een gewaagde stelling waar Zeinstra het wel mee eens is. Want ook zonder prognoses heeft de ranke wallball speelster niet over gebrek aan belangstelling te klagen. Onlangs nog in het Kaatsmuseum in het programma ‘Keatspraat’ van Radio Eenhoorn en wellicht straks nog in de rubriek ‘Aan de Keukentafel’.
 
Vroeger was praten over kaatsen in de maand januari net zoiets als in hartje juli oreren over een mogelijke Elfstedentocht. Maar sinds de opkomst van het muurkaatsen is het heel gewoon om over de Tiedema Open Dutch te praten, terwijl in december de Belgium Open nog maar net achter de rug is. Europese toernooien waarbij het vooral om de eer en de glorie gaat. Dus in Franeker dit jaar geen toppers uit Spanje zoals Mar Giminez of de Baskische Patricia Espinair want van eer en glorie alleen kun je niet leven. Ook geen speelsters uit Amerika of Ierland. ,,Dat hat mei sinten te krijen. Dy ha har eigen toernoaien en dêr wurdt om jildprizen spile. By ús is net folle te fertsjinjen. En it is fansels ek djoer om ‘even’ oer te kommen mei it fleantúch’’, zo legt Zeinstra uit.

DSC_8617

Wat tijd betreft komt de afleiding van een toernooi Zeinstra in deze periode wel goed uit want ze heeft het naar eigen zeggen ‘Net te drok’. In februari hoopt zij haar HBO-opleiding Sportkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen af te ronden met het inleveren van de afstudeerscriptie. Haar onderwerp is in één zin samengevat: onderzoek doen naar het meest optimale trainingsplan na een orgaantransplantatie. De basis was onder andere een stage op het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) afdeling transplantatie. Wat het vervolg na februari zal zijn, dat weet Zeinstra nog niet echt, de tweesprong van twijfelen tussen een baan of nog een studie fysiotherapie doen.
 
Viereneenhalf jaar studeert Zeinstra nu in Groningen en sinds ruim twee jaar woont zij in de stad van de Grote Markt en de Martinitoren. Om wat bij te verdienen werkt zij op de servicebalie van de Jumbo terwijl zij in de zomer bijverdient als trainster voor Stichting Score. Nee, geen vragen over die zo geruchtmakende ‘transfer’ van Manon Scheepstra, het gaat nu even over muurkaatsen. Zo veel minder ‘langdradig’ dan het Friese kaatsen, zo zegt Zeinstra. De snelheid van het enkelspel met de blik op de plint want dat is natuurlijk de onverwerkbare bal in het muurkaatsen.
 
Zeinstra erkent dat het af en toe wel moeilijk te volgen is voor de gemiddelde toeschouwer omdat het zo snel gaat. Toch lijkt het aantrekkelijker voor toeschouwers omdat het veel sneller gaat, en dat eist dus meer ‘focus’ gedurende kortere tijd van de toeschouwers. Ze is meer gegroeid sinds haar zilver op het WK, zo vindt Zeinstra zelf. Het enkelspel (single) heeft haar voorkeur omdat het meer ‘slimmigheid’ eist, er is meer ruimte dan bij het dubbelspel, je kunt dus ook meer geplaatst variëren op het ‘plint’ spel. Want bij het dubbelspel met vier spelers in hetzelfde speelveld moet je meer afspraken maken en is het spel ‘plint gerichter’ omdat de ruimtes kleiner zijn.

IMGP3208

Intimidatie, elkaar verbaal de maat nemen, het hoort niet bij het muurkaatsen. ,,It is in folle leavere sport en dat is ek wol de sjarme’’, zo vindt Zeinstra. Hoewel de vaak ingetogen Engelsen bijvoorbeeld wel moeten wennen aan spelers of speelsters met iets meer temperament en die dan het punt iets uitbundiger ‘vieren’.
 
Vermoedelijk zullen toch de al eerdergenoemde vier speelsters uit Friesland strijden om de prijzen. Over wie het wint of de meeste kans maakt laat Zeinstra zich conform de afspraak niet uit omdat was afgesproken de glazen bol op voorhand zwart te verven. 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers