contact zoeken wedstrijden

​Grenzeloze kaatssport in Groate Kerk

Tekst: Rynk Bosma

Zomertentoonstelling: Van 13 juli tot en met 7 september iedere zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur
Locatie: de Groate Kerk St Jabik


Of de verzamelwoede van Marty Slager ook grenzeloos is zal de tijd leren. In ieder geval kent zijn interessegebied geen grenzen want alles wat met kaatsen heeft te maken heeft de aandacht van Slager. Van Mexico tot Italië en andere exotische oorden in Zuid-Amerika, alles wat ook maar enigszins te maken heeft met het spel met bal en slagwapen wordt verzameld. Echter ook de Friese kaatssport krijgt ruime aandacht met het accent op KV Het Noorden en de grootheden uit de Bildtse regio.
 
Dat alles is tot en met 7 september te bekijken in De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie. Op zaterdag van 13.00-16.00 uur kunnen belangstellenden hier terecht voor de zogenaamde zomertentoonstelling die overigens meer is dan alleen maar kaatsen. Zo is er ook aandacht voor het inmiddels opgeheven Muziekkorps Aurora dat de eerbiedwaardige leeftijd van 105 jaar wist te bereiken en daar kwam in 2000 een einde aan. Wat rest zijn oude krantenknipsels, filmbeelden en andere herinneringen aan een vergane glorie.

ExpoNoorden

Ook de Stichting Jabikspaad is present met een presentatie over de pelgrimage naar Santiago de Compostela. Maar omdat dit een kaatssite is gaat de aandacht uiteraard vooral uit naar de kaatssport. Vroeger en nu, want op een tafel liggen talloze kaatsplaatjes van de huidige generaties die nu in het perk staan. De dames, de jeugd en de hoofdklas staan allemaal op de foto en de echte liefhebber kan ze verzamelen dus, zoals die man op leeftijd op de foto.
 
Voor Slager is het een soort verslaving, want zelden laat hij een gelegenheid onbenut om een boek of object dat met kaatsen te maken heeft niet te kopen. Met als gevolg dat er veel boeken liggen die hij allemaal dubbel heeft en die dus verkocht worden. Ook het bewijs van het kortstondige bestaan van kaatsvereniging Excelsior aan de ‘Ouwedyk’ ligt tussen de vergane glorie. En op de kerkbanken een verzameling ‘pilote’ boeken die even mysterieus zijn als de religie van weleer want Slager kan er geen letter van lezen, zoals hij het zelf zegt.

Mexicaansmomster
ExpoMarty

Naast de officiële jubileum kaatsboeken liggen er ook ‘boekjes’ die Slager zelf heeft gemaakt. Met KV Het Noorden als uitgangspunt. Bijvoorbeeld de prestaties van Taeke Triemstra op de partijen van Het Noorden of Chris Wassenaar en dat alles geïllustreerd met foto’s. En daarmee zijn ook twee idolen genoemd waar Slager een zwak voor heeft.
 
En wat te denken van dat bijna Middeleeuwse, stekelig Mexicaans slagwapen met die grote verweerde bal. Of dat acht kilo zware ‘strijkijzer’ waarmee je ook nog een keer bovenhands moet slaan, gratis krachttraining dus. Een vitrine verder stap je pardoes in een andere tijd. Drie kaatshandschoenen van Wiep van Wieren en de middelste heeft een bijzonder verhaal. Voor die zo fameuze finale op de PC van 1984 legde Van Wieren die want te drogen, onbeheerd en toen hij hem zou pakken was hij verdwenen en moest hij de finale in met een andere want. Overigens kreeg hij die want wel terug, dus dat liep evenals de finale van 1984 goed af.

MinseDeVr

Tussen de kaatsplaatjes op de tafel liggen ook twee kleine schilderijtjes van voormalig kaatskoning Minze de Vries uit Bitgum die in zijn vrije tijd schilderde. De voorvader van Tjisse Steenstra gaf de meeste schilderijen weg aan familie en de grootte van het schilderij bepaalde de verwantschap. De kleine werkjes gingen vaak naar verre familie, de grotere werken bleven dichter bij huis. Slager kan eindeloos vertellen over zijn verzamelverslaving en hij lijkt in Fryslân wat dat betreft tamelijk uniek omdat zijn verzamelwoede letterlijk en figuurlijk geen grenzen kent.  Voor de liefhebbers is een reisje naar de Groate Kerk dus absoluut een aanrader. En dat kan tot en met 7 september op zaterdag van 13.00-16.00 uur.

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers