contact zoeken wedstrijden

Marten Bergsma feintsje fan Menaam

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB TV

Marten Bergsma uit Minnertsga gaat het komende jaar als Feintsje fan Menaam door het kaatsleven. Aan het eind van een koude kaatsdag werd hij toch wel enigszins verrassend gekroond tot koning van de Gouden Willem partij. Dat lag niet aan het grote aantal zitballen (19) maar vooral omdat hij gedurende de eerste twee partijen nu niet bepaald een constante factor was getuige de 21 missers in die partijen. Maar met zijn maten Dylan Drent en Hendrik Kootstra wist hij in de mooie finale toch wel verrassend als eerste het wiel over de meet te duwen.
 
Het op voorhand favoriete partuur van Enno Kingma, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra bleef op 5-5 en 6-0 in gebreke de kaats te passeren. De laatste slag was enigszins discutabel want was de verre klap van Tjisse Steenstra nu wel of niet binnen de kwaadpaal. De dienstdoende keurmeester wees naar buiten en scheidsrechter Dirk Wiersma conformeerde zich hieraan maar een bovenslag had ook zomaar gekund omdat de slag met twijfels was omgeven.
 
Het zat trio Enno Kingma op dat vlak niet mee want ook de slag op 2-2 en 4-4 werd als misser van Steenstra aangemerkt terwijl de bal duidelijk waarneembaar binnen te lijn zat. In plaats van wisselen met een 6-4 voorsprong gingen de punten nu naar Bergsma c.s. Na de 3-2 voorsprong liep trio Bergsma verder uit naar een 4-2 voorsprong. Op 4-3 en 6-6 miste Enno Kingma het perk en leek de partij gelopen maar onder aanvoering van een sterk kaatsende Steenstra werd het toch weer vijf eersten gelijk, maar verder reikte men niet.
 
Het verschil in de finale zat hem vooral in de opslag waarin Kingma en Steenstra elf maal misten tegenover Bergsma en Kootstra elk tweemaal. In het perk was Dylan Drent geweldig op slag en een koningschap had hem ook niet misstaan.
 
Was de finale de beste partij van Bergsma c.s., dat kon bepaald niet gezegd worden van de halve finale waarin trio Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Thomas van Zuiden de tegenstanders waren. Het was een partij met vele missers en waarin trio Bergsma de kroon spande met maar liefs achttien opslagmissers. Dat de partij alsnog met 5-4 en 6-0 winnend over de streep kon worden getrokken zegt veel over het niveau van deze halve finale.
 
De dag was begonnen met een zege op trio Gert-Anne van der Bos, Sip-Jaap Bos en Hans Wassenaar. Sip-Jaap Bos had moeite met het hoge tempo van Bergsma c.s. en daar lag dan ook de winst. Op 5-2 en 6-6 miste Gert-Anne van der Bos het perk.
 
Trio Enno Kingma boekte twee vrij gemakkelijke zeges op onder meer Remmelt Bouma c.s. (5-3 en 6-4) en Bauke Triemstra c.s. (5-1 en 6-4). Een staand nummer zorgde in ieder geval voor een Gouden Willem ter waarde van 250 euro! Voor de prijswinnaars waren voor ieder twee Gouden Willems gereserveerd.
 
Menno van Zwieten c.s. kaatste twee prima partijen. Auke Boomsma c.s. bleef steken op een eerst (5-1 en 6-2) en daarna was Johannes van der Veen c.s. aan de beurt. Na een snelle 4-0 voorsprong viel de laatste slag op 5-2 en 6-4.    
Cijfers Menaam. Eerste omloop: 1. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Thomas van Zuiden – 2. Auke Boomsma, Kees van der Schoot en Patrick Scheepstra 5-1 en 6-2; 3. Johannes van der Veen, Jelte Visser en Klaas Pier Folkertsma – 4. Jelle Attema, Renze Pieter Hiemstra en Erwin Zijlstra 5-4 en 6-6; 5. Jelte Pieter Dijkstra, Marten Feenstra en Willem Heeringa – 6. Bauke Triemstra, Allard Hoekstra en Sjoerd de Jong 2-5 en 0-6; 7. Enno Kingma, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 8. Remmelt Bouma, Pieter Jan Plat en Laas Pieter van Straten 5-3 en 6-4; 9. Gert-Anne van der Bos, Sip-Jaap Bos en Hans Wassenaar – 10. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 2-5 en 6-6. Tweede omloop: 1. Menno van Zwieten c.s. – 3. Johannes van der Veen c.s. 5-2 en 6-4; 6. Bauke Triemstra c.s. – 7. Enno Kingma c.s. 1-5 en 4-6; 10. Marten Bergsma c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Marten Bergsma c.s. – 1. Menno van Zwieten c.s. 5-4 en 6-0; 7. Enno Kingma c.s. staand nummer. Finale: 7. Enno Kingma c.s. – 10. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 0-6.  
 
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers