contact zoeken wedstrijden

Hendrik Kootstra koning in Makkum

Tekst Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma
Video KNKB Media

Het op papier sterkste partuur maakte zaterdag op het kaatsveld van kaatsvereniging Makkum dat ook helemaal waar. Het lot had Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra aan elkaar gekoppeld en op de behaalde zege viel weinig af te dingen. In de vier gespeelde partijen kreeg men maar zes eersten tegen.
 
De finale werd zelfs met schone vijf eersten gewonnen. Tegenstander Remmelt Bouma, Taeke Triemstra en Evert Pieter Tolsma had na de strijd om de premie of niets meer dan een jasje uitgedaan en vooral de uitblinkende Taeke Triemstra voelde de krachten uit zijn ranke lichaam stilaan verdwijnen. Tot 1-0 en 6-6 was het nog partij maar de bovenslag van Dylan Drent maakte alles anders. 
 
Opslager Remmelt Bouma kon geen bres meer slaan in de hechte perk verdediging van Drent en Kootstra. Nadien kreeg trio Remmelt Bouma nog zes punten aan de hang. Op 5-0 en 6-2 plaatste Marten Bergsma zijn derde zitbal. Hendrik Kootstra mocht uit handen van voorzitter Warren van der Veen de koningsprijs in ontvangst nemen.
 
Enno Kingma c.s. kon tegen de latere winnaar maar weinig tot stand brengen. De plaatselijke favoriet Hyltje Bosma zag bijna alles mislukken en bij de rest ging het al niet veel beter. De einduitslag van 5-1 en 6-6 sprak dan ook boekdelen.
 
Menno van Zwieten c.s. wilde wel maar kreeg gedurende de partij ook nooit echt grip op de wedstrijd. Het werd dan wel driemaal zes gelijk maar de beslissende klap kon nooit worden uitgedeeld. Op 1-0 en 6-6 plaatste Bergsma een zitbal. Op 2-0 en 6-6 sloeg Kootstra vliegend boven en op 4-1 en 6-6 kon Laas Pieter van Straten de kaats niet passeren.  Op 5-2 en 6-4 was de koek dan ook op.
 
De halve finale tegen Patrick van Dellen, Jacob Klaas Haitsma en Hans Wassenaar was nooit echt spannend en trio Bergsma ging in hoog tempo over de tegenstander heen. Via 3-0 werd het 5-2 en door een misser van Bergsma op 5-2 en 6-6 nog 5 om 3 maar toen vond Dylan Drent het wel welletjes en timmerde op 5-3 en 6-4 de bal over de bovenlijn.
 
De formatie van Remmelt Bouma bereikte de finale via zeges op onder meer Gert-Anne van der Bos, Marten Feenstra en de bijgelote junior Stefan van der Meer met 4-5 en 2-6 en in de strijd om de premie of niets werd de formatie van Jelle Attema, Pier Piersma en Tjisse Steenstra keurig in toom gehouden waarbij Taeke Triemstra de hoofdrol vertolkte met fraai uitslagwerk (acht bovenslagen) en dito opslagwerk. 
 
Tot aan de finale miste hij niet eenmaal het perk en plaatste diverse zitballen. Formatiegenoot Tjisse Steenstra deed er alles aan om de nederlaag te vermijden maar ondanks de fraaie treffer op 5-2 en 6-6 kon de nazaat van Minze de Vries de nederlaag niet voorkomen en op 5-3 en 6-4 maakte Taeke Triemstra aan alle onzekerheid een einde door zijn achtste bovenslag.
 
Patrick van Dellen c.s. had aan een omloop genoeg voor de derde prijs.  Elgar Boersma, Jelte Visser  en Haije Jan Nicolay kwamen dankzij sterk spel van Jelte Visser dan wel met 3 om 1 voor maar daarna was de bovenslag van Hans Wassenaar op 3-1 en 6-6 die de partij deed kantelen. Bij Elgar Boersma c.s. was de fut er uit en Van Dellen c.s. liep door naar een verdiende 5-3 en 6-0 winst.
 
Cijfers Makkum. 1. Enno Kingma, Hyltje Bosma en Stefan van der Meer – 2. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 1-5 en 6-6; 3. Auke Boomsma, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong – 4. Menno van Zwieten, Renze Pieter Hiemstra en Laas Pieter van Straten 4-5 en 0-6; 5. Gert-Anne van der Bos, Marten Feenstra en Stefan van der Meer (bijgeloot voor Erwin Zijlstra) – 6. Remmelt Bouma, Taeke Triemstra en Evert Pieter Tolsma 4-5 en 2-6; 7. Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong (ingevallen voor Patrick Scheepstra)  - 8. Jelle Attema, Pier Piersma en Tjisse Steenstra 3-5 en 0-6; 9. Elgar Boersma, Jelte Visser en Haije Jan Nicolay – 10. Patrick van Dellen, Jacob Klaas Haitsma en Hans Wassenaar 3-5 en 0-6.Tweede omloop: 2. Marten Bergsma c.s. – 4. Menno van Zwieten c.s. 5-2 en 6-4; 6. Remmelt Bouma c.s. – 8. Jelle Attema c.s. 5-3 en 6-4; 10. Patrick van Dellen staand nummer.Halve finale: 10. Patrick van Dellen c.s. – 2. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 4-6; 6. Remmelt Bouma c.s. staand nummer.Finale: 6. Remmelt Bouma c.s. – 2. Marten Bergsma c.s. 0-5 en 2-6.
 
 
 

DSC_1135

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers