contact zoeken wedstrijden

Meesterlijke Tjisse Steenstra leidt formatie naar zege

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma
Video: KNKB Media

Tjisse Steenstra, de 24-jarige alleskunner uit Bitgummole, leidde op het knusse Eendrachtveld te Harlingen zijn formatie alweer naar de zesde zege van het seizoen. In een meer spannende dan fraaie finale wist hij met geweldig opslaan zijn formatie over de streep te trekken. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar hingen lang, heel lang aan het elastiek maar moesten door een misser van Enno Kingma op 5-5 en 6-4 het hoofd buigen.
 
De finale duurde ruim tachtig minuten en was het aanzien meer dan waard al ging het alleen al omdat de spanning van zo’n langdurige partij veel vergoedde. Dat de laatste slag pas tegen zevenen viel is natuurlijk veel te laat maar een kniesoor die zich daar nog druk over maakte.
 
Trio Van der Bos is de laatste weken uitermate succesvol en zette deze trend in Harlingen voort. Na zeges in Holwerd, Berltsum en Heerenveen was dit de vierde achtereenvolgende overwinning en de zesde van het seizoen. Even zovele keren werd Tjisse Steenstra uitgeroepen tot koning van de partij en dat zonder meer verdiend. De opslager uit een kaatsrijk voorgeslacht hield zijn formatie op de momenten dat de formatie dreigde te kraken fier overeind. Dat gebeurde zowel in de halve als in de finale. Steenstra is niet alleen gezegend met heel veel talent maar bovenal staat hij met beide benen heel stevig in de Friese klei. Hij is moeilijk uit zijn evenwicht te brengen en dat bewees hij zondag in Harlingen vele malen als zijn formatie onder dreigde te sneeuwen.
 
Trio Enno Kingma pakte dan wel het eerste bordje maar kregen op 1-0 en 6-6 toch wel een mentale tik te verwerken toen een bal boven werd gegeven die voor velen duidelijk kwaad was. Na spellen gelijk liep trio Van der Bos uit naar een 4-2 voorsprong. Dat ging niet zonder slag of stoot. Op 3-2 en 6-4 hield Steenstra zijn formatie in de race door een fraaie zitbal en de bovenslag van Taeke Triemstra op 3-2 en 6-6 strooide nog meer zout in de wonde van Kingma c.s. Via een snel bordje werd het 5 om 2 en de zege leek binnen handbereik maar  onder aanvoering van Hans Wassenaar werd de achtervolging in gezet en met slechts zes punten tegen werd de stand gelijk getrokken.
 
Hans Wassenaar pakte de eerste twee punten met een fraaie retourslag maar zijn misser trok de stand weer gelijk. De bovenslag van Triemstra gaf weer enige lucht maar opslager Van der Bos gaf die marge weer weg door een misser aan de stuit. Tjisse Steenstra wist met geweldige opslag de kaats te behouden en zorgde vervolgens er voor dat er maar een kleine kaats kon worden geslagen. Het was vervolgens Enno Kingma die het pleit beslechtte door de bal buiten de lijnen te gooien.
 
Trio Gert-Anne van der Bos opende het bal met een partij tegen Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer. Marten Bergsma c.s. maakte wel de nodige punten maar trio Van der Bos met een prima opslaande Gert-Anne van der Bos ging er met de bordjes van door. Via driemaal 6-4 en tweemaal 6-6 en eenmaal 6-0 was de zege een feit.
 
De halve finale tegen Bauke Triemstra c.s. was een spektakelstuk van de eerste orde. Kwalitatief een pot om heel snel te vergeten maar de spanning bleef tot het eind bewaard. Tot vier eersten gelijk zat er weinig licht tussen de formaties. Het aantal missers liep in sneltreinvaart omhoog maar omdat beide partijen zich daar aan bezondigden bleef het een spannend potje. Op 5-4 en 6-6 na een schone zes voorsprong dacht Dylan Drent de zege naar zich toe te trekken maar hij had buiten Gert-Anne van der Bos gerekend die met zijn linker hand de bal tot voor de kaats wist terug te slaan. In het laatste eerst was wederom een schone zes voorsprong niet aan trio Bauke Triemstra besteed. Opslager Tjisse Steenstra haalde als zo vaak weer de kastanjes uit het vuur door op 5-5 en 6-6 Hendrik Kootstra in het achterperk te verrassen.
 
De premiewinnaar moest alle zeilen bijzetten om tegen Auke Boomsma c.s. overeind te blijven. Gebeurde dat eerst nog met Laas Pieter van Straten in het partuur, later moest dezelfde kaatser bij de stand 4 om 3 het veld met een rode kaart verlaten wegens het oneigenlijk gebruik van de kaatshandschoen. Van Straten kaatste met een niet gekeurde handschoen en moest na tussenkomst van de wantenwerkgroep het veld met een rode kaart verlaten.
Ondanks dat Boomsma en Feenstra daardoor met z’n tweeën verder moesten bleven zij nog lang overeind maar moesten op 5-5 en 6-4 buigen voor een treffer van Enno Kingma.
 
In de strijd om de premie of niets kon de formatie van Durk Ennema tot 4 om 3 aanhaken maar daarna drukte Kingma c.s. door via tweemaal 6-4.  
 
Voor Bauke Triemstra resteerde de kleine premie na winstpartijen tegen respectievelijk Elgar Boersma c.s. (5-1 en 6-4) en Jan Dirk de Groot c.s. (5-4 en 6-2). Ook een partij waarin het buitenslagen regende terwijl de zon uitbundig scheen.
 
Harlingen in cijfers: 1. Jan Dirk de Groot, Pier Piersma en Haije Jan Nicolay – 2. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden 5-4 en 6-4; 3. Elgar Boersma, Hyltje Bosma en Hendrik Bouwhuis  - 4. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 1-5 en 4-6; 5. Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten – 6. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 5-5 en 4-6; 7. Durk Ennema, Jacob Klaas Haitsma en Patrick Scheepstra – 8. Jelle Attema, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong 5-3 en 6-6; 9. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 10. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer 5-1 en 6-0. Tweede omloop: 1. Jan Dirk de Groot c.s. – 4. Bauke Triemstra c.s. 4-5 en 2-6; 6. Enno Kingma c.s. – 7. Durk Ennema c.s. 3-5 en 4-6; 9. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Halve finale: 9. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Bauke Triemstra c.s. 5-5 en 6-6 (Van der Bos c.s. wint); 6. Enno Kingma c.s. staand nummer. Finale: 6. Enno Kingma c.s. – 9. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-5 en 4-6.
 

DSC_8637
DSC_7961

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers