contact zoeken wedstrijden

Trio Gert-Anne van der Bos wint in Berltsum

Tekst: Jan Braaksma
Foto: Henk Bootsma

Het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra boekte zondag in een koud en miezerig Berltsum de tweede zege van dit weekeinde. Na de winst in Holwerd kon ook Berltsum op de erelijst worden bijgeschreven. In een mooie en onderhoudende finale werd nipt gewonnen van de formatie van Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten doordat Taeke Triemstra op 5-5 en 6-4 de bal over de bovenlijn joeg.
 
Het was het slot van een mooie partij waarin trio Auke Boomsma lang de beste papieren had. Trio Gert-Anne van der Bos startte dan wel prima maar de schone zes voorsprong kon niet worden behouden doordat Tjisse Steenstra op 6-6 buiten sloeg. De latere winnaar kwam snel langszij maar afstand kon niet worden genomen en de retourslag van Tjisse Steenstra op 3-2 en 6-6 betekende dat het gat sowieso niet groter werd. Een misse serie van opslager Auke Boomsma gaf trio Van der Bos de nodige lucht en mede hierdoor liep men uit naar een 5-3 voorsprong ook dankzij drie ferme klappen van Taeke Triemstra.
 
De partij leek beslist maar op 5-3 en 6-6 sloeg Marten Feenstra boven en op 5-4 en 6-6 sloeg Taeke Triemstra de bal buiten het speelveld. Tot 5-5 en 4-4 was er nog van alles mogelijk maar de bovenslagen van Steenstra en Triemstra bezegelden het lot van trio Auke Boomsma. Voor de weer terug gekeerde Marten Feenstra was winst in het voormalige eigen dorp wederom een brug te ver.
 
Voor Gert-Anne van der Bos was de overwinning in Berltsum alweer de vijfde zege. Eerder zegevierde hij in 2009, 2011, 2014 en 2015. Voor Taeke Triemstra was de winst in Berltsum een met een gouden randje want het betekende dat hij nu de grens in het kaatsklassement aller tijden van 700 punten heeft overschreden. Hij staat thans op 701 punten. De jacht op Wiebren van Wieren, Sake Saakstra, Hotze Schuil en Piet Jetze Faber kan vanaf vandaag worden geopend.
 
Tjisse Steenstra werd net als een dag eerder in Holwerd uitgeroepen tot koning van de partij. Daar was geen discussie over mogelijk.Trio Gert-Anne van der Bos moest de gehele dag stevig aan de bak om winnend de eindstreep te kunnen halen. Peter van Zuiden c.s., in het voorseizoen erg slagvaardig, is de vorm wat kwijt en kon tegen een degelijk trio Van der Bos ook geen spaak in het wiel steken. Op 5-1 en 6-4 was de kwaadslag van Allard Hoekstra voldoende voor de overwinning.
 
Veel meer strijd was er nodig tegen Marten Bergsma c.s.. In Holwerd nog verliezend finalist. Gert-Anne wisselde hele sterke momenten af met afzwaaiers en het perk Triemstra-Steenstra had moeite met een goed opslaande Marten Bergsma. De zitbal van dezelfde kaatser op 3-1 en 6-0 voorspelde weinig goeds. Maar binnen tien minuten was het tij gekeerd. Met slechts zes punten tegen werd de stand weer gelijk getrokken. De misser van Gert-Anne op 4-4 en 6-6 leek fataal maar met een paar geweldige zitballen waarvan de laatste op 5-5 en 2-6 werd het weer gelijk. In het laatste eerst kwam alles aan de hang en het was de buitenslag van Marten Bergsma die trio Van der Bos een omloop verder bracht.
De halve finale tegen Enno Kingma c.s. was tot 3-2 en 6-6 spannend maar de zitbal van Tjisse Steenstra diep in het achterperk was dodelijk. Via twee schone bordjes ging trio Kingma op 5-3 en 6-0 van de lijst.
 
De premiewinnaar leek in de eerste omloop bij 5-3 en 6-4 hun Waterloo te vinden. Bauke Triemstra c.s. stond in winnende positie maar twee missers van Bauke deed de partij alsnog kantelen. Voorbij slaan van de kaats door Feenstra op 5-4 en 6-6 maakte vijf eersten gelijk en via een snelle schone zes was het gedaan met de koopman.
 
In de strijd om de premie of niets was trio Elgar Boersma geen partij voor Auke Boomsma c.s. Bij 5-0 kreeg men nog een bordje maar op 5-1 en 6-0 was Marten Feenstra die bovensloeg.
Trio Enno Kingma had aan een zege genoeg voor de derde prijs. Arnold Zijlstra c.s. maakte wel punten maar de eersten gingen in rap tempo naar Kingma c.s. Op 5-3 en 6-0 kon Pier Piersma de kaats niet passeren.  
 
Berltsum in cijfers: Eerste omloop: 1. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden- 2. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 1-5 en 4-6; 3. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer – 4. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra 5-1 en 6-2; 5. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 6. Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten 5-5 en 0-6; 7. Wierd Baarda, Hendrik Jan van der Velde  en Tsjerk Elsinga – 8. Elgar Boersma, Hyltje Bosma en Hendrik Bouwhuis 1-5 en 2-6; 9. Arnold Zijlstra, Pier Piersma en Haije Jan Nicolay – 10. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar 3-5 en 0-6. Tweede omloop: 2. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 6-6 (Gert-Anne van der Bos c.s. wint); 6. Auke Boomsma c.s. – 8. Elgar Boersma c.s. 5-1 en 6-0; 10. Enno Kingma c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Enno Kingma c.s. – 2. Gert-Anne van der Bos c.s. 2-5 en 0-6; 6. Auke Boomsma c.s. staand nummer. Finale:  6. Auke Boomsma c.s. - 2. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-5 en 4-6.
 
 
 

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers