contact zoeken wedstrijden

​KV Het Noorden wint afdelingswedstrijd van Aismadagen

Tekst: Jan Braaksma
Foto's: X-lent for you Fotografie

Kaatsvereniging Het Noorden met de kaatsers Bauke en Taeke Triemstra en Renze Pieter Hiemstra bewaarde het beste spel voor de finale en liet het op voorhand favoriete partuur van Minnertsga de hielen zien. De misser van opslager Marten Bergsma op 5-4 en 6-2 werd hen uiteindelijk fataal. Op de zege viel helemaal niets af te dingen maar verrassend was het wel omdat Minnertsga tot aan de finale het best spel had laten zien. Maar kaatsen is een tak van sport waarin het vriezen en dooien kan en soms kan dat op een dag.

Minnertsga met de vertrouwde formatie Marten Bergsma, Hijlke Bruinsma en Hendrik Kootstra kwam sterk uit de startblokken en via tweemaal 6-2 werd een 2-0 voorsprong genomen. Maar na de zitbal van Bauke Triemstra veranderde het spelbeeld. De opslag van Het Noorden kreeg vat op Bruinsma en Kootstra en de buitenslag van Bergsma op 2-1 en 6-6 deed de rest. De opslag van Bergsma wankelde en de Sint Jabuurtsters roken hun kans. De kwaadslag van Hendrik Kootstra op 2-2 en 6-0 bracht Sint Jacobiparochie voor het eerst op voorsprong. Er zat beslist meer in maar op 3-2 en 6-6 was het dezelfde Hendrik Kootstra die de kaats bij de middenlijn keurig wist te passeren. Het Noorden zat er niet mee en Minnertsga maakte meer fouten dan hun lief was en liep voortdurend achter de feiten aan. Bij opslager Marten Bergsma was het hollen of stilstaan. Een fraaie zitbal werd vaak gevolgd door een afzwaaier maar desondanks bleef Minnertsga in de race. Na twee spel gelijk was het Renze Pieter Hiemstra die met twee bovenslagen en een triktrak bovenslag de basis legde voor het vijfde bordje. Na de zitbal van Hiemstra sloeg Bruinsma wel fraai boven maar daarna sloeg hij wel ver maar ook kwaad uit. De retourslag van Bauke Triemstra deed de deur al bijna dicht en op 5-4 en 6-2 was de voorslag van Bergsma die Minnertsga de das om deed. Het Noorden dat de laatste tijd zo vaak werd afgetroefd dankte de zege aan de prima opslag van zowel Bauke Triemstra als die van Renze Pieter Hiemstra.

De publieksprijs was voor Renze Pieter Hiemstra maar het had opslager Bauke Triemstra ook bepaald niet misstaan.
Op weg naar de finale moest KV Het Noorden nog wel enkele hobbels nemen en tegen Easterein had het kwartje ook zomaar de andere kant uit kunnen vallen.

Dat was bepaald niet het geval tegen Franeker. Steven de Bruin, Allard Hoekstra en Patrick Scheepstra maakten in het begin wel punten maar bij het kaatsen gaat het om eersten. Nadat Sint Jacobiparochie driemaal succes had gehad op 6-6 was het over en uit. Op 5-0 en 6-4 konden jongens van Jan Bogtstra reeds onder de douches.
Earsterein met Dirk Yde Sjaarda, Hendrik Bouwhuis en Bauke Dijkstra leek een fluitje van een cent te worden. Bauke Triemstra c.s. liep uit naar een 4-1 en later 5-2 voorsprong. Het was wachten op het eindschot dat maar niet kwam. Op 5-2 en 4-6 sloeg Bauke Triemstra buiten. Op 5-3 en 6-6 sloeg Taeke de bal buiten het speel veld en op 5-4 en 6-6 miste Bauke wederom het perk. Met hangen en wurgen werd het 5-5 en 6-6 en toen was het Bauke Triemstra die met goede opslag de kaats wist te behouden.

Tegen buurman Sint Annaparochie (Doede Machiela, Jasper Boomsma en Sjoerd de Jong) was het weer een heel ander verhaal. Sint Annaparochie pakte dan wel op 6-4 het eerste bordje maar daarna had met name Jasper Boomsma geen vat meer op de opslag van Bauke Triemstra. Achtmaal werd de bal buiten de lijnen geslagen en Het Noorden liep in grote passen naar het einde. Met slechts acht punten tegen werd het 5 om 1. Op 5-1 en 6-6 werd de slag van Renze Pieter boven gegeven maar het had ook best anders gekund. De een zag hem kwaad en de ander boven. De zwaarste stem (scheidsrechter) telde en dus was Het Noorden een ronde verder. Een staand nummer maakte de weg naar de finale helemaal vrij.
Premiewinnaar Minnertsga maakte korte metten met Huizum (5-1 en 6-4). Bitgum (Johan van der Meulen, Steven Koster en Tjisse Steenstra) was geheel andere koek maar Minnertsga was toch de bovenliggende partij omdat de slagkracht in het perk groter was. Johan van der Meulen had dan wel tweemaal succes op de zes maar moest op 5-3 en 6-0 het hoofd buigen voor een zitbal van Marten Bergsma.

In de halve finale wachtte LKC Sonnenborgh (Enno Kingma, Hillebrand Visser en Hans Wassenaar) en dat werd de mooiste partij van de dag. Minnertsga kwam dan wel met 2-1 voor maar daarna was het Hans Wassenaar die het spel naar zich toe trok. Viermaal werd het zes gelijk en viermaal wist hij het bordje in te palmen. Tweemaal met een bovenslag en tweemaal met een zitbal. Maar de 5-2 voorsprong kon niet over de streep worden getrokken. De bovenslag van Bruinsma op 5-2 en 4-6 was het begin van het einde. Cruciaal was de slag op 5-4 en 6-4 in het voordeel van Leeuwarden. Er lag een kaats bij de bovenlijn en die moest door Leeuwarden verdedigd worden. Dat deed met name Hillebrand Visser niet goed door de bovenlijn te snel los te laten met het gevolg dat hij de verre bal niet meer kon onderscheppen. Op 5-4 en 6-6 sloeg Hijlke Bruinsma vervolgens fraai boven. Vervolgens sloeg diezelfde Hijlke Bruinsma nog driemaal boven waarvan de laatste keer op 5-5 en 6-0. Tussendoor miste Wassenaar nog eenmaal het perk.
LKC Sonnenborgh versloeg achtereenvolgens Sexbierum-Pietersbierum (5-3 en 6-6), Makkum (5-1 en 6-2) om na een staand nummer te verliezen van Minnertsga.

Cijfers Bitgum:
1. Stiens – 2. Arum 3-5 en 4-6; 3. Easterlittens – 4. Easterein 3-5 en 6-6; 5. Sint Jacobiparochie – 6. Franeker 5-0 en 6-4; 7. Dronryp – 8. Harlingen 5-5 en 6-6 )Harlingen wint); 9. Sint Annaparochie – 10. Berltsum 5-3 en 6-0; 11. Bolsward – 12. Makkum 0-5 en 2-6; 13. Leeuwarden – 14. Sexbierum-Pietersbierum 5-3 en 6-6; 15. Huizum – 16. Minnertsga 1-5 en 4-6; 17. Bitgum staand nummer;

Tweede omloop:  17. Bitgum - 2. Arum 5-2 en 6-6; 4. Easterein - 5. Sint Jacobiparochie 5-5 en 6-6 (Sint Jacobiparochie wint); 8. Harlingen - 9. Sint Annaparochie 1-5 en 2-6; 12. Makkum – 13. Leeuwarden 1-5 en 2-6; 16. Minnertsga staand nummer;

Derde omloop: 16. Minnertsga – 17. Bitgum 5-3 en 6-0; 5. 5. Sint Jacobiparochie - 9. Sint Annaparochie 5-1 en 6-6; 13. Leeuwarden staand nummer;

Halve finale: 13. Leeuwarden – 16. Minnertsga 5-5 en 0-6; 5. Sint Jacobiparochie staand nummer;

Finale: Sint Jacobiparochie – 16. Minnertsga 5-4 en 6-2.

1e hh bitgum afd
2e p
3e pr Bitgum
DSC_2115

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers