contact zoeken wedstrijden

Trio Marten Bergsma wint generale PC

Tekst Jan Braaksma
Foto: Anne Waterlander (x-lent.nl)
Video: KNKB Media

Het liep bepaald nog niet geweldig voor de pas geformeerde formatie van Marten Bergsma, Dylan Drent en Patrick Scheepstra maar in Arum op de zondag voor de 164ste PC vielen alle puzzelstukjes op de juiste plaats. In de eerste omloop was het nog kantje boord maar in de finale werden net op tijd de bakens verzet. Tegenstander in de finale was het outsiders partuur van Durk Ennema, Erwin Zijlstra (ingevallen voor Pieter van der Schoot) en Laas Pieter van Straten.

Deze formatie nam brutaal weg een 2-1 en even later een 3-2 voorsprong maar toen raakte Dylan Drent op slag en dat had gevolgen voor de totaal opslag van trio Durk Ennema. Er raakten steeds meer ballen buiten de lijnen en via tweemaal 6-2 en eenmaal 6-0 werd achterstand omgezet in een 5-3 voorsprong. Bij 5-3 en 2-6 leek er voor Ennema c.s. nog meer in het vat te zitten maar drie opeenvolgende missers van de jonge opslager uit Sexbierum werd hen tenslotte noodlottig.
Marten Bergsma werd uitgeroepen tot koning van de partij. Hij prolongeerde hiermee de titel van 2016.

Het was in Arum een matige kaatserij voor veel publiek. Trio Bergsma had in de eerste omloop de handen meer dan vol aan Hendrik Tolsma c.s. Tolsma die aan een van zijn laatste wedstrijden in de hoofdklas bezig is kwam zelfs met goed kaatsen op een 4-2 voorsprong. Maar het was ook nu weer Dylan Drent die de wedstrijd deed kantelen. Hij sloeg negen ballen over de bovenlijn en dat was de ommekeer. Zijn maten gingen mee in de slipstream en pakten alsnog op 5-5 en 6-2 de zege doordat Sjoerd de Jong de kaats niet kon passeren.

In de strijd om de premie of niets tegen Bauke Triemstra c.s. was het ook niet botertje tot de boom. Bergsma c.s had weinig grip op de partij en trio Bauke Triemstra liep uit naar een 3-1 voorsprong. Maar niet passeren van de kaats door Hendrik Kootstra op 3-1 en 6-6 was het begin van het einde. Bergsma zijn zelfvertrouwen steeg met de minuut en bij Anema en Kootstra lukte maar weinig meer. Dat in tegenstelling tot een partij hiervoor toen trio Gert-Anne van der Bos tegen een niet verwachtte 5-3 en 6-0 nederlaag aan liep. Het perk Anema-Kootstra sloeg alles wat binnen hun bereik kwam over de tribune. Maar van dat geweld was in de partij tegen Bergsma c.s. niet veel meer over.  Men kwam nog eenmaal op voorsprong doordat Drent op 3-3 en 6-4 de kaats niet kon passeren maar daarna was vooral voorinse Drent die het verschil maakte zo ook op 5-4 en 6-6 met zijn vijfde bovenslag.

Trio Durk Ennema versloeg in de eerst omloop Menno van Zwieten, Martijn Olijnsma (vervanger van Hijlke Bruinsma) en Erwin Zijlstra.  De afwezigheid van Bruinsma scheelt natuurlijk een slok op een borrel en het verlies van 5-3 en 6-0 is dan ook wel te verklaren.
De halve finale tegen Enno Kingma c.s. werd toch wel verrassend naar hun hand gezet. Erwin Zijlstra had intussen de plaats van Pieter van der Schoot ingenomen die last van het schouder kreeg en met de PC in aantocht geen risico wilde lopen. Kwam bij dat het heilige vuur bij trio Kingma maar niet echte wilde branden. Op 5-5 en 4-4 had men nog alles in eigen hand maar de twee kleine kaatsen werden niet in winst omgezet zodat trio Ennema zich heel verrassend voor de finale wist te plaatsen.

Enno Kingma c.s. hadden in de eerste omloop ook niet te klagen over de medewerking van Johannes van der Veen c.s. Na een 3-1 achterstand was het opslager Johannes van der Veen die trio Enno Kingma de helpende hand toestak. Tweemaal gaf hij Renze Hiemstra op zes gelijk de kans om boven te slaan en de derde keer plaatste hij de bal buiten de touwen. Op 5-3 en 6-0 sloeg Wassenaar boven.

Trio Arnold Zijlstra probeerde in de tweede ronde wel een voet tussen de deur te krijgen maar het bleef bij proberen. Op 5-1 en 6-4 sloeg Haije Jan Nicolay de bal buiten het speelveld.

Cijfers Arum. 1. Arnold Zijlstra, Pieter-Jan Plat en Haije Jan Nicolay 2. Elgar Boersma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa 5-3 en 6-4; 3. Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar – 4. Johannes van der Veen, Hendrik Jan van der Velde en Thomas van Zuiden  5-3 en 6-0; 5. Hendrik Tolsma, Allard Hoekstra en Sjoerd de Jong – 6. Marten Bergsma, Dylan Drent en Patrick Scheepstra 5-5 en 2-6; 7. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 8. Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra 3-5 en 0-6; 9. Durk Ennema, Pieter van der Schoot en Laas Pieter van Straten – 10. Menno van Zwieten, Martijn Olijnsma en Erwin Zijlstra 5-3 en 6-0;  Tweede omloop: 1. Arnold Zijlstra c.s. – 3. Enno Kingma c.s. 1-5 en 4-6; 6. Marten Bergsma c.s. – 8. Bauke Triemstra c.s. 5-4 en 6-6; 9. Durk Ennema c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Durk Ennema c.s. – 3. Enno Kingma c.s. 5-5 en 6-4; 6. Marten Bergsma c.s. staand nummer;  Finale:  6. Marten Bergsma c.s.  – 9. Durk Ennema c.s. 5-3 en 6-6.

Hoofdsponsoren

Businesspartners

Mobiliteitspartners

Suppliers